Politika

“Raspustite nezakonito konstituirano GV”

"Raspustite nezakonito konstituirano GV"

Kako je duList pisao u novom broju, Kandidacijska lista grupe birača Srđ je grad uputila je dopis Ministasrtvu uprave vezano za pravomoćnu presudu vijećniku Peru Vićanu.

Dopis prenosimo u cijelosti.
 

"Poštovani,
Točkom 3. stavka 1. čl. 80. Zakona o lokalnim izborima predviđeno je da članu predstavničkoga tijela mandat prestaje „ako je pravomoćnom sudskom presudom osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju dužem od 6 mjeseci, danom pravomoćnosti sudske presude.“

Konstituirajuća sjednica Gradskoga vijeća Grada Dubrovnika održana je dana 13. srpnja 2013. godine, a naredne dvije 30. srpnja i 28. rujna 2013. godine. Na konstituirajućoj je sjednici gospodin Vićan prisegnuo i službeno postao gradskim vijećnikom i od tada sudjelovao u radu svih sjednica, glasovanju i donošenju odluka, a bio je i izabran u neka radna tijela Gradskoga vijeća. Iz kronologije je vidljivo da mandat gospodina Pera Vićana nije ni smio biti aktiviran, odnosno da on nije mogao niti postati gradskim vijećnikom, pa je stoga njegovo sudjelovanje u radu Gradskoga vijeća Grada Dubrovnika suprotno gore navedenoj pravnoj normi.

Sukladno navedenom, smatramo
a) da je Gradsko vijeće grada Dubrovnika na konstituirajućoj sjednici GV održanoj 13. srpnja 2013. godine konstituirano nezakonito.

b) da su odluke Gradskog vijeća donesene na sjednicama 13. srpnja, 30. srpnja i 28. rujna 2013. godine pravno ništavne

a. jer ih je donijelo nezakonito konstituirano Gradsko vijeće
b. jer je u radu GV i glasovanju sudjelovala neovlaštena osoba, tj. osoba koja prema spomenutoj odluci Vrhovnoga suda nije ni dobila mandat gradskoga vijećnika

S obzirom na navedeno smatramo da je potrebno:

1. Van snage staviti sve odluke koje je donijelo nezakonito konstituirano Gradsko vijeće Grada Dubrovnika, odnosno sve odluke u čijem je donošenju sudjelovala osoba koja to po zakonu nije smjela.

2. Raspustiti nezakonito konstituirano GV grada Dubrovnika i raspisati nove izbore za Gradsko vijeće (budući da je istekao zakonski rok za konstituiranje).

Molimo mišljenje Ministarstva uprave o navedenome, točnije, jesu li donešene odluke Gradskoga vijeća Grada Dubrovnika ništavne ili pobojne te treba li Gradsko vijeće ponovno konstituirati. Također očekujemo upute za daljnje postupanje i navode propisa koje bi trebalo primijeniti ukoliko pravne postupke koji eventualno slijede ne inicira nadležno Ministarstavo, odnosno Ured državne uprave nego Gradsko vijeće, odnosno gradski vijećnici. S obzirom na važnost ovoga pitanja za rad Gradskoga vijeća molimo žuran odgovor.

KLGB Srđ je grad"

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist