Natrag
23.3.2019 22:08

facebook

twitter

google

rss

dulist

Raskoš Lisztovog svijeta

24.12.2011 @ 0:38 Baldo Marunčić Kultura
6;6

Podijelite:

Matica hrvatska – ogranak Dubrovnik održala je „Večer Franza Liszta“ povodom dvjestote godišnjice rođenja slavnog mađarskog skladatelja.

Ileana Grazio uvodno je istaknula kako se djela velikog skladatelja, predstavnika europskog romantizma, često izvode u Dubrovniku. Također je u kratkim crtama opisala Lisztov životni put i narav.
– Franz Liszt je nezaobilazan u povijesti glazbe kao tvorac simfonijske poeme koji je ukinuo trostavačnost i koncizno sažimao u jedan stavak. Njegove harmonije su čisti impresionizam, a u glazbu je unio nove elemente koji su se kasnije razvili u nove pravce – kazala je Ileana Grazio, dodavši kako Liszta nije zanimala ni komorna glazba ni opera, već je svu energiju posvetio klaviru i orkestru.

Grazio je također istaknula kako Matica hrvatska već godinama prati jubileje velikih skladatelja, od Mozarta i Mahlera do Chopina i Liszta, ali, kazala je Grazio, „gradske institucije, koje su plaćene za to, nažalost ništa ne rade“.

Akademik Luko Paljetak kazao je kako je jedna od važnijih sastavnica Lisztove glazbe neizvjesnost, odnosno nepoznavanje budućeg toka glazbenih događaja.
– Što je veća neizvjesnost i napetost, to je veće i emocionalno opuštanje i nakon toga razriješenje – istaknuo je Paljetak.

Tom prigodom Marija Grazio odsvirala je suitu „Vallee d'Obermann“, inspiriranu romanom u stihovima Lorda Byrona. Albertu Frki pripala je čast odsvirati skladbu „Funerailles“, koju je Liszt posvetio žrtvama Mađarske revolucije 1848. godine. Završno, Aljoša Lečić odvirao je tri skladbe, „Romance oubliee“, „Nuages gris“ i „La lugubre gondola“ iz kasnije faze Lisztovog stvaralačkog opusa.

– Večeras smo izabrali prilično sumorna djela, ali to neće umanjiti da vam ilustriramo svu ljepotu i raskoš Lisztovog svijeta – kazala je glazbena umjetnica Marija Grazio.

Tekstove posvećene Lisztu, kao i Lisztova pisma prijateljima, čitala je dramska umjetnica Mirej Stanić.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana