Slušni aparat

Rap & Kung-fu: 25. rođendan najvećeg hip-hop albuma

Rap & Kung-fu: 25. rođendan najvećeg hip-hop albuma

Rap & Kung-fu: 25. rođendan najvećeg hip-hop albuma

Sudeći prema prvom EPizda­nju kojeg je Robert Diggs (RZA) 1991. godine snimio pod pseudonimom Prince Rakeem upućenima se malo vjerojatnim činilo da će autor pjesmice koja se dojmila kao jeftini prijepis DJ Jazzy Jeffa & The Fresh Princea imati karijeru vrijednu spomena, a ponajma­nje da će ostaviti toliki trag u hip-hopu. ‘Enter the Wu-Tang (36 Chambers)’, prvi album Wu Tang Clana, hip-hop kolektiva sa Staten Islanda, promijenio je igru kao nijedan album žanra prije i poslije njih. Snaga Wu Tang Clana dolazi u broju – devet repera nastupa u iznimno kompetitivnim, time poti­cajnim, uvjetima dok RZAstvara dotad nečuvenu zvučnu podlogu, kolaž kla­sičnih soul semplova, piano loopova, prašnjavih beatova začinjenih dija­lozima iz kung-fu filmova. Od hon­gkonškog filma iz 1983. ‘Shaolin and Wu Tang’ bend uzima i ime, dok Sta­ten Island postaje Shaolin (budistički samostan i stil kung-fua).

Uz karijeru repera i producenta, RZA postaje jednako uspješan u glumi, skladanju filmske glazbe i režiji. No, te 1992., sa svojih 26 godina imao je jasno zacrtan petogodišnji plan. U njegovoj viziji Wu Tang Clan će u potpunosti zavladati hip-hop svijetom tako da će nakon nastupnog albuma grupe kre­nuti serije solo izdanja članova. U pro­sincu iste godine za mali Loud Records, tek pokrenuti label Stevea Rifkinda i Richa Isaacsona, Wu Tang Clan izdaje debitantski singl i najavljuje potpunu dominaciju koja će se protegnuti sve do kraja desetljeća. ‘Protect Ya Neck’ uz borbeni ritam predstavlja osam repera (Masta Killa još nije bio član) koji unutar 5 minuta izmjenjuju rime, a kada odrade svoje, pjesma prepoznat­ljivog refrena je gotova.

Unatoč svom sirovom zvuku, ‘Enter the Wu-Tang (36 Chambers)’ je u studenom 1993. debitirao na 41. mjestu službene ljestvice Billboardovih 200 albuma  

Unatoč svom sirovom zvuku, dije­lom i zato što RZA-i nisu bile dostupni najsofisticiraniji studijski uvjeti, ‘Enter the Wu-Tang (36 Chambers)’ je u stu­denom 1993. debitirao na 41. mjestu službene ljestvice Billboardovih 200 albuma. Platinastu tiražu dosegnuo je 1995., s ukupnom prodajom koja pre­lazi dva milijuna primjeraka. Globalno je prepoznat ka jedan od najznačajnijih albuma 90-ih i kao jedan od najvećih hip-hop albuma u povijesti, ako ne i najveći. Svaka pjesma klasik je žanra bez premca, uz ‘C.R.E.A.M.’ i ‘Method Man’ kao istaknute hitove. Osim ino­vativne produkcijske tehnike, talen­tiranih i dotad potpuno nepoznatih repera, što je doprinosilo ukupnoj mistici koja je okruživala grupu, RZAje stvorio i WUfilozofiju. ‘The Tao of Wu’, osim inspiracije koju crpi iz mar­tial-arts filmova, mahom posuđuje od svih dostupnih velikih religija stvara­jući ‘greatest hits’ hinduizma, budizma, kršćanstva i islama.

Pojavu albuma ‘Enter the Wu-Tang (36 Chambers)’ treba promatrati i kroz prizmu pionirskog poslovnog i marketinškog modela. Naime, RZAje s Loud Records isposlovao ugovor nečuven u dosadašnjoj povijesti dis­kografije omogućivši svakom od osam repera Wu Tanga i sebi solo karijere i to s izdavačkim kućama koje oda­biru, s tim da ih je RZApoticao da ne snimaju za iste kako bi infiltracija na tržište bila što uspješnija. Na svakom od tih izdanja, kako tada tako i danas, sve vrvi od Wu slenga i njihovih pre­poznatljivih simbola, a članovi Clana sipaju rime jedni drugima. Prvi koji je isposlovao ugovor bio je Method Man, čiji je ‘Tical’ (Def Jam) objavljen 1994. godine. ‘Only Built For Cuban Linx’ (RCA) Raekwona i ‘Liquid Swords’ (Geffen) GZA-e objavljeni 1995. sma­traju se ponajboljim izdanjima u Wu Tang kanonu. Ista godina donijela je solo prvijenac Ol’ Dirty Bastarda (Elek­tra), a 1996. ‘Ironman’ (Epic) Ghostface Killah.

Svi albumi iz prve serije solo izdanja ostvarili su zapaženi uspjeh, a do kraja milenija diskografija Clana već je brojila preko 20 izdanja, uključujući i jednako utjecajan drugi album grupe, dvostruki ‘Wu Tang Forever’ (1997.). Wu Tang Clan u studenom ove godine pali 25. svjećicu na rođendan­skoj torti svog utjecajnog, bezvremen­skog prvog albuma. Želeći obilježiti 20. godišnjicu albuma novim materija­lom RZA je donekle požurio s ‘A Better Tomorrow’ (2014.). Album je mlako dočekan od kritike, pa čak i od nekih članova grupe, a nesretni ‘Once Upon a Time in Shaolin’(2015.), otisnut samo u jednoj kopiji i prodan na aukciji ozlo­glašenom farmaceutu Martinu Shkre­liju, sada je u rukama F.B.I.-ja. Dašak stare inspiracije i žara donosi kompi­lacijski album novog materijala ‘The Saga Continues’ iz prošle godine. I dok brojač na njihovoj službenoj web stra­nici odbrojava do 9. studenog kada je ‘36 Chambers’ svijetu nagovijestio WUnajezdu još je nepoznanica hoćemo li u čast ove obljetnice dobiti nešto novo od jedne od najutjecajnijih hip-hop grupa svih vremena.

Foto:
wutangclan.com, facebook.com/wutangclan

Pročitajte još

Završetak tekuće inkarnacije

Ivan Jelčić

Najpoznatija banana na svijetu

Petar Ipšić

Dekodiranje narančastog genoma

Ivan Jelčić