Natrag
17.12.2018 15:29

facebook

twitter

google

rss

dulist

Radne knjižice odlaze u povijest

8.3.2013 @ 9:23 Dulist Politika

Podijelite:

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta predstavljen je Zakon o Hrvatskome kvalifikacijskom okviru, povodom njegova stupanja na snagu.

Ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović rekao je da je Zakon o kvalifikacijskom okviru jedan od najvažnijih reformskih zakona u obrazovnoj politici Vlade kojim se na transparentan i razumljiv način uređuje sustav kvalifikacija i njihovo usklađivanje s potrebama tržišta rada prenosi indeks.hr.

 
Osim cjelovitih kvalifikacija zakon će uvažavati i one neformalne, otkrio je ministar Jovanović. Ovaj zakon omogućuje prepoznavanje da neformalno i informalno učenje, nije potrebno pretvarati u formalne oblike učenja da bi se stečene kompetencije pojedinca vrednovale i priznavale. Npr. neformalno stečene kompetencije u stranom jeziku, tečajevi u školama stranih jezika ili informalno stečena znanja za rad na računalu radeći na radnom mjestu.

U Zavodu za mirovinsko osiguranje se počinje voditi drugačija evidencija, dakle elektronska radna knjižica. U elektronske radne knjižice upisivat će se formalna i neformalna zanimanja i vještine. Dakle na taj način ćemo omogućiti da se lakše konkurira za različite poslove u zemlji i svijetu.
 
Bit će osnovano i Nacionalno vijeće za ljudske potencijale, koje će osnovati Sabor, a u njemu će biti socijalni partneri, predstavnici regija, ostala ministarstva, civilni sektor i akademska zajednica. Mrsić je naglasio da nam je nužan registar ljudskih potencijala.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana