Politika

Radne knjižice odlaze u povijest

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta predstavljen je Zakon o Hrvatskome kvalifikacijskom okviru, povodom njegova stupanja na snagu.

Ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović rekao je da je Zakon o kvalifikacijskom okviru jedan od najvažnijih reformskih zakona u obrazovnoj politici Vlade kojim se na transparentan i razumljiv način uređuje sustav kvalifikacija i njihovo usklađivanje s potrebama tržišta rada prenosi indeks.hr.

 
Osim cjelovitih kvalifikacija zakon će uvažavati i one neformalne, otkrio je ministar Jovanović. Ovaj zakon omogućuje prepoznavanje da neformalno i informalno učenje, nije potrebno pretvarati u formalne oblike učenja da bi se stečene kompetencije pojedinca vrednovale i priznavale. Npr. neformalno stečene kompetencije u stranom jeziku, tečajevi u školama stranih jezika ili informalno stečena znanja za rad na računalu radeći na radnom mjestu.

U Zavodu za mirovinsko osiguranje se počinje voditi drugačija evidencija, dakle elektronska radna knjižica. U elektronske radne knjižice upisivat će se formalna i neformalna zanimanja i vještine. Dakle na taj način ćemo omogućiti da se lakše konkurira za različite poslove u zemlji i svijetu.
 
Bit će osnovano i Nacionalno vijeće za ljudske potencijale, koje će osnovati Sabor, a u njemu će biti socijalni partneri, predstavnici regija, ostala ministarstva, civilni sektor i akademska zajednica. Mrsić je naglasio da nam je nužan registar ljudskih potencijala.

Pročitajte još

Koje rješenje za bankomate predlaže Jadran Barač?

Dulist

HNS-ovci: ‘Udarac po džepu jedini je lijek za najezdu bankomata’

Dulist

SRĐEVCI O BankoMATU Gradske službe mogle su već odavno djelovati

Dulist