Kultura

RADIONICA U GALERIJI FLORA Mališani učili animaciju kroz zanimljivu priču o mačkama

RADIONICA U GALERIJI FLORA Mališani učili animaciju kroz zanimljivu priču o mačkama

U okviru ove radionice smo se odlučili na temu mačaka, s obzirom na to da imamo mačke u vrtu. Oko vrta imamo jednu zanimljivu priču upravo s njima – rekla je Ivana Pegan Baće, voditeljica Galerije Flora gdje se do ponedjeljka održava radionica animacije za djecu.

Pegan Baće je članica Hrvatskog društva likovnih umjetnika Dubrovnik koje i organizira radionicu pod vodstvom umjetnika Martine i Marka Meštrovića. Za izbor animacije kao medija radionice odlučili su se zbog njene zastupljenosti u svakodnevnom životu djece, kazala je.

-Mislim da je to medij u kojem djeca danas već na neki način rade, medij koji gledaju, koji koriste. Mislim da bi u tom mediju mogli pokazati više svoje kreativnosti. Ovdje im ne pružamo samo priliku za to jer oni već jesu kreativni, nego im pokušavamo dati iskustvo s voditeljima koji su i sami umjetnici i imaju veliko iskustvo u vođenju radionica. Želimo djeci dati alat kojim mogu izraziti svoje ideje i možda poslati svoje poruke – poručila je.

Radi se o drugoj po redu takvoj radionici, a voditelji imaju prethodnog iskustva rada s djecom u umjetnosti.

– Već smo prije dvije godine imali radionicu animacije s istim voditeljima. Što se tiče ove radionice nisam bila sigurna što bi bilo najvažnije u radu s djecom, ali nakon prve radionice sam shvatila da je iskustvo jako važno, da su voditelji sami animatori i umjetnici, da mogu slijediti proces od same ideje i priče do konačnog rezultata. S obzirom na to da su umjetnici, imaju senzibilitet za improvizacije koje mogu u kratkom vremenu izvesti s djecom – istaknula je.

Radionica nema određen uzrast djece koja su dobrodošla, jer, kaže Pegan Baće, interes je popriličan, pa su ove godine morali povećati opseg rada.

– Nismo htjeli postaviti ograničenje i naveli smo samo da je radionica za djecu pa su se javljala djeca od šest do 15 godina. Na prvoj radionici smo uspjeli primiti 20 djece i bio je veliki interes. Ove godine smo isto planirali primiti 20 djece, produžili smo radionicu s dva dana na pet jer smo htjeli laganiji tempo s obzirom na to da su školski praznici. Međutim, interes je bio još veći, javilo se 30 djece pa smo u dogovoru s roditeljima, jer nam je bilo žao neku djecu odbiti i ne pružiti im mogućnost da dođu, podijelili radionicu u dvije grupe da sva djeca rade po tri dana. Tako smo uspjeli primiti gotovo sve zainteresirane, iako zadnji dan su još neki zvali koje zbilja nismo mogli primiti, to je bio naš maksimum – objasnila je.

Radionicu sufinancira Grad Dubrovnik uz pomoć udruge Luža pa je sudjelovanje besplatno, a u Flori već planiraju aktivnosti za sljedeću godinu.

– Planiramo organizirati još radionica, iako to nije naša osnovna djelatnost, ali s obzirom na to da i kroz izložbeni program želimo imati i educirati novu publiku, ovo jest način da se djeci približi likovnost i sam medij. Imamo sredstva za platiti voditelje i osnovne stvari. Hoćemo li sami ići u organiziranje bez tih sredstava treba još vidjeti, ali sada idu natječaji i planiramo prijaviti radionicu za sljedeću godinu – naglasila je.

Inače, cilj radionice je upoznati djecu s osnovnim tehnikama i pojmovima u animaciji i filmu, poput cut-outa, animacije na papiru i animacije plastelina i drugih materijala, koje će se animirati pod kamerom na animacijskom stolu. Nakon radionice svi polaznici bi trebali ovladati osnovnim filmskim jezikom i iza sebe imati iskustvo rada u animacijskom timu.

A lekcija koju su odrasli naučili kroz trenutnu i prošlu radionicu jest da djeca stvarno mogu raditi timski.

– Na prošloj radionici su svi bili jako zadovoljni, a trajala je dva i pol dana. Unatoč velikoj razlici u generacijama i velikom broju djece pokazalo se da su djeca zapravo spremna na timski rad. Koliko god su individualci i imaju svoje ideje zapravo su spremni raditi unutar grupe i u tome uživaju i pomažu jedni drugima. Nama odraslima je to bilo jako zanimljivo za vidjeti kako oni mogu djelovati kao kolektiv. Dobili su alate i mislim da im je pružena mogućnost da mogu sami ako žele napraviti svoj film – zaključila je.

Đivo Glanz

Pročitajte još

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović