GradUrednički izbor

RAČUNI STIGLI ‘U KOMADU’, IZ GRADA PORUČILI ‘Nema ovrha za komunalnu naknadu do kraja godine’

RAČUNI STIGLI ‘U KOMADU’, IZ GRADA PORUČILI 'Nema ovrha za komunalnu naknadu do kraja godine'
dav

Računi za komunalnu naknadu za protekla četiri mjeseca stigli su vam krajem travnja ‘u komadu’ i to s rješenjem u kojem se spominje ovrha? Niste jedini! Naime, DuListu se obratila jedna umirovljenica (podaci poznati redakciji) koja je ostala nemalo iznenađena što joj je uz uobičajeni ‘set’ računa pristiglo rješenje kao svojevrsna opomena da joj slijedi ovrha ako ih sve ne plati u ‘razumnom roku’.

— Dobili smo račune krajem travnja. Ovo je već treća godina da dobivamo račune toliko kasnije, umjesto odmah u siječnju. Nije prvi put pa da se mogu izvući da ih je spriječila korona. Pokušala sam dobiti odgovor Grada, uputila sam mail Upravnom odjelu za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu i tamo su mi rekli da trebam platiti četiri mjeseca odmah, tj. u razumnom razdoblju od mjesec dana. Pokušala sam im objasniti da mjesečno dobivam jednu mirovinu, a ne njih četiri pa da bih mogla sve račune odmah namiriti. Rekli su mi da mogu tražiti zamjenika pročelnika, ne bi li se što moglo za mene učiniti. Ali, ja ne tražim privilegiju za sebe, radi se o svim Dubrovčanima. Nisam jedina s ovim problemom. Netko ima malu mirovinu, netko mala primanja, ali nitko od nas nije kriv što Grad račune nije dostavio na vrijeme, već ih je sad poslao u komadu. Ovo je nemar, a još mi prijete i ovrhom. Došao mi je dopis da će nas ovršiti ako ne platim račune s datumom dospijeća, a to je 15. svibnja. I lani sam pokušavala platiti sve u komadu pa sam morala dva po dva jer mi nije bilo izvedivo. Ovo stvarno prelazi svaku granicu – istaknula nam je ova umirovljenica.

Plaća se do 15. u mjesecu

U rješenju koje je Grad poslao zajedno s računima za komunalnu naknadu navodi se da je ‘mjesečne iznose komunalne naknade obveznik dužan plaćati u korist proračuna Grada Dubrovnika najkasnije do 15. u mjesecu za tekući mjesec’. Nadalje stoji da se na svako zakašnjenje u plaćanju obračunavaju zatezne kamate, a ako obveznik dospjelu obvezu ne ispuni, rješenje će se ovršiti u postupku i na način propisan zakonom. Pitali smo stoga Gradsku upravu je li uobičajena praksa slanje ovrhe za komunalnu naknadu uz račune za prethodne mjesece s obzirom da oni redovito pristižu tek krajem ožujka ili travnja tako da ih sugrađani u ‘tekućem’ mjesecu ne mogu ni platiti. Doznali smo i koliko je građana tijekom protekle godine bilo ovršeno zbog neplaćanja ovih računa te o kolikom je ukupnom iznosu bilo riječ.

— Zbog smanjenja iznosa komunalne naknade za 15 posto, Grad Dubrovnik je bio u obvezi ove godine, osim uplatnica za komunalnu naknadu i naknadu za uređenje voda, svim obveznicima donijeti i rješenja o komunalnoj naknadi. Nakon završene pripreme potrebnih podataka sva rješenja, uplatnice za komunalnu naknadu i naknadu za uređenje voda kao i omotnice tiskala je Hrvatska pošta u Zagrebu te je ista odradila distribuciju predmetnih pošiljki. Obveza je jedinica lokalne samouprave za neplaćena potraživanja slati dužnicima opomene te ukoliko obveznik (dužnik) ne postupi po opomeni, poslati rješenje o ovrsi radi prisilne naplate potraživanja sukladno odredbama Općeg poreznog zakona. Tako je i obavijest o tome da će se, ukoliko se računi ne plate provesti ovrha, uobičajena obavijest koja se standardno šalje uz račune. No, kako je u međuvremenu donesena odluka da se zbog situacije izazvane pandemijom koronavirusa u sljedećem razdoblju neće provoditi ovrhe, jednaka odluka vrijedi i za komunalnu naknadu te Grad Dubrovnik do kraja ove godine neće provoditi ovrhe za neplaćene račune – odgovorili su nam iz Gradske uprave.

Međutim, građanima bi zacijelo bilo puno lakše da im je ova informacija bila navedena u nekoj od stavki u spomenutom rješenju kako se ne bi morali brinuti oko ovrha zbog novonastale situacije s pandemijom. Iz Gradske uprave iznijeli su nam i podatke o ukupnom broju opomena i rješenja o ovrhi za račune za komunalnu naknadu provedenih tijekom 2019. godine.

— U 2019. godini bilo je ukupno 3.469 opomena i 926 rješenja o ovrsi, od čega je za stambeni prostor izdano 2614 opomena i 661 rješenje o ovrsi, za poslovni prostor 830 opomena i 261 rješenje o ovrsi te za garažni prostor 25 opomena i četiri rješenja o ovrsi. Ukupni iznos po ovrhama bio je 3.440.032,03 kuna i to 309.731,56 kuna za stambeni prostor 51.204,57 kuna za garažni prostor i 3.079.095,90 kuna za poslovni prostor – naglasili su iz Grada Dubrovnika.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 13. svibnja 2020.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović