Natrag
18.7.2018 14:49

facebook

twitter

google

rss

dulist

Ptičja gripa se vratila u Hrvatsku!

10.11.2016 @ 12:11 Dulist.hr Aktualno

Podijelite:

U naselju Cerna na području Vukovarsko-srijemske županije u divljih labudova zabilježena je visoko patogena ptičja gripa podtipa H5N8.

Kako stoji u prioćenju Ministarstva poljoprivrede, do sada nema utvrđenih zaraza ljudi od pronađenog virusa. Međutim, kako je riječ o visoko patogenom virusu ptičje gripe na udaru je prirodno neotporna domaća perad, uglavnom kokoši i purani.

Divlje ptice koje žive uz vodu prirodno su otporne na bolest i ne pokazuju simptome obolijevanja, te stoga predstavljaju rezervoar virusa i glavnu opasnost za proširenje bolesti na domaću perad. Infekcija u ptica i peradi se širi preko izmeta, iscjetka dišnog trakta i lešina uginulih ptica. Izmet oboljele ptice je najopasniji zbog visoke koncentracije virusa, a njime se mogu kontaminirati voda, sijeno, prijevozna sredstva, gotovo sve što dođe u kontakt s takvim izmetom.

Ministarstvo poljoprivrede je napomenulo da su svi posjednici životinja dužni prijaviti sumnje na bolest veterinaru, a u slučaju uginuća većeg broja divljih ptica svi građani mogu kontaktirati najbližeg veterinara ili Upravu za veterinarstvo i sigurnost hrane na e-mail: veterinarstvo@mps.hr

Komentari

O autoru: Dulist.hr


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana