DuList IN

PRVI SINGL ŽUPKE ANJE GRABOVAC Ne želim više držati pjesme u ladici

Nedavno je, i to na svoj 26. rođendan, Župka Anja Grabovac objavila svoj prvi singl ‘Tell me that you love me’. Većina njenih prijatelja i bliskih osoba reagirala je riječju: ‘Napokon!’. Zašto? Anja je u glazbenom svijetu prisutna dugi niz godina, svojim je glasom i izvedbama svjetski poznatih pjesama oduševila brojne, no dugo je godina bila u sjeni. Shvatila je kako je sada pravi trenutak za ozbiljnije korake. Pod umjetničkim se imenom Anya G novom pjesmom predstavila svijetu, a mi ćemo također reći: ‘Napokon!’.
-Svi su jedva dočekali pjesmu. Govore mi: ‘Ti si to trebala davno napraviti’. I možda su u pravu. Ali, sretni su, kao i ja, jer sam se odvažila na ovaj korak. Sretni su što sam i široj masi dala priliku da čuju moje stvari – kaže Anja. Dugo godina radi svoje pjesme, no sada je, kako kaže, sazrela i spremna je podijeliti ih s javnošću. U pripremi ima preko trideset pjesama.
-Nikad se nisam osjećala dovoljno hrabrom i spremnom da svoj rad pokažem javnosti, izvan onog svog užeg kruga ljudi, iako sam to uvijek željela jer mi nije cilj držati pjesme u ladici. Imala sam dugo taj strah od neuspjeha, ali kad sve zbrojim i oduzmem, osjećam da je sad pravi trenutak. Osjećam da sam okružena pravim ljudima – priča nam Anja.

‘Ti moraš pisati pjesme’
Ozbiljniji proboj na sceni ne bi bio moguć bez njenog dugodišnjeg prijatelja i suradnika Vlaha Arbulića. Od samih je početaka bio uz nju i ‘tjerao’ je na svaki korak naprijed. Upoznali su se prije deset godina, svirali su čak zajedno, a upravo je u njegovom glazbenom studiju ‘Republika’ u samom centru Zagreba, pjesma ‘Tell me that you love me’ ugledala svjetlo dana.

-Vlaho mi je kao brat, odličan suradnik i najveća moguća potpora koju mogu imati otkako smo se upoznali. Već sam tada imala osjećaj kako ćemo zajedno stvarati glazbenu priču. S njime sam krenula gažirati u Dubrovniku prije deset godina. Tada mi je, kao tinejdžerici, uvijek govorio: ‘Ti moraš pisati svoje pjesme’. Meni je to tada bilo čudno i nepojmljivo u mojoj glavi. Bio je osoba koja me ohrabrila da uđem u glazbeni svijet. Radi njega sam skužila da to mogu i uvijek ću mu biti zahvalna na tome. Kroz godine smo gradili i učvrstili naš odnos koji je pun ljubavi i potpore – ističe Anja. S njime je, ali i sa Župljaninom Mihovilom Šoštarićem, koji je producent njenog prvog singla, u studiju po cijeli dan i noć. Njih troje stvaraju, ne samo vlastite, već uratke i za druge hrvatske glazbenike. ‘Studio je naša oaza mira’, istaknula je Anja. Pjesma, za koju će uskoro snimiti i spot, svoje početke vuče prije godinu i pol dana.
-Bila sam inspirirana jednom ljubavnom situacijom. Sjela sam za klavir i napisala melodiju, a tekst nešto kasnije. U pisanju teksta pomogao mi je rođak Mario Vijačkić. Cijeli taj proces je bio nekako osobne prirode jer smo se rezonirali na istoj frekvenciji – reći će Anja. Inače, s bliskim ljudima dijeli ideje i potencijalno dobre pjesme.

Držim buntovnost pod kontrolom
Od instrumenata svira klavir, a što se pjevanja tiče, samouka je.
-Nisam virtuoz na klaviru, ali sviram dovoljno dobro kako bih mogla napisati vlastite pjesme. Išla sam četiri godine u osnovnu glazbenu školu za klavir. Klasika me nije zanimala. Htjela sam svirati klavir samo kako bih imala temelj za pisanje pjesama i sviranje svjetovne glazbe. Nije mi se dalo, a i bila sam uvijek buntovna i svojeglava. No, sretna sam jer sam išla u glazbenu školu – naglasila je. Je li i dalje buntovna, pitali smo je?
-Jesam malo (smijeh), no tu moju karakternu crtu sada držim pod kontrolom. Ne očituje se više na mom izgledu, što je bio slučaj u osnovnoj i srednjoj školi – kaže nam ova pjevačica. Svrstat će se u pop žanr, no ističe kako u njenim, dosad neobjavljenim pjesmama ima i malo trapa.

-Trap se može pronaći u mojim pjesmama zbog utjecaja suvremene glazbene scene koja vlada u svijetu, ali i na našem području – rekla je Anja. Imala je nekoliko glazbenih utjecaja, za svako životno razdoblje. No,veliki utjecaj na njeno glazbeno stvaralaštvo imale su četiri pjevačice.

-Od djetinjstva mi je glavni uzor bila Britney Spears. Kad sam nju prvi put vidjela, znala sam da želim biti pjevačica. Kasnije sam zavoljela Lady Gagu, Beyonce i Rihannu. Njih četiri, koje vladaju na stranoj pop sceni, oblikovale su me kao glazbenicu. To je moj stil i takva vrsta glazbe je ono što ja radim – kaže nam mlada glazbenica. Od hrvatskih izvođača cijeni ZsaZsu, čija joj je glazba uvijek bila zanimljiva. Njen glas i stil smatra osvježenjem na hrvatskoj sceni, a osim što dijele ljubav prema glazbi, podržavaju se i druže osobno.

Bit će teže, i sporije
Svi su uzbuđeni po pitanju onoga što će biti dalje u njenoj glazbenoj karijeri.
-Svi me nagovaraju da vrlo brzo izbacim drugi singl. Nešto se pokrenulo i ja neću stati – rekla je Anja. Ne isključuje mogućnost ‘izbacivanja’ pjesama i na hrvatskom jeziku, iako to u suštini nije njen đir. S obzirom da je neovisna izvođačica, odnosno koja iza sebe nema izdavčku kuću, svjesna je kako će njen put biti nešto teži i sporiji, no spremna je na sve!

-Dobivala sam ponude iz hrvatskih diskografskih kuća, no nisam htjela potpisivati zbog određenih uvjeta. Tako da ću radije ići oslobođena od nekih ugovora, što je možda teži put. Razmišljam o odlasku u inozemstvo i potpisivanju ozbiljnijeg ugovora. Otvorena sam za suradnje s ljudima vani. Razmatram sve opcije jer se brojne otvaraju. Album je moja velika želja, no pričekala bih s njegovim izbacivanjem dok ne potpišem ugovor. Dotad ću polako, korak po korak, mic po mic, pokazivati ljudima što radim i za što sam sposobna – zaključuje naša sugovornica.

Pročitajte još

UGOSTIO KRALJICU ELIZABETU I LIZ TAYLOR Forbes se raspisao o dubrovačkom hotelu Excelsior

Dulist

Na Stradunu koncert B&P septeta uz proslavu Svjetskog dana turizma

Dulist

TRAŽE SE STATISTI! Na pomolu novi američki filmski spektakl

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija