Aktualno

PRVE POTVRDE ZARAZE Gripa stigla u Hrvatsku!

PRVE POTVRDE ZARAZE Gripa stigla u Hrvatsku!

Gripa je stigla u Hrvatsku!

Referentni laboratorij za gripu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo zaprimio je 21. prosinca 2015. godine osam uzoraka sa sumnjom na moguću infekciju virusom influence, a u četiri testirana uzorka dokazan je virus influence tipa A. Dva pozitivna uzorka su iz Zagreba, a dva iz Vinkovaca. Troje pacijenata su srednje dobi, a jedan je desetogodišnje dijete. Određivanje podtipa virusa je u tijeku, javljaju iz HZJZ-a.

– Proteklih tjedana imali smo sporadične prijave (mali broj pojedinačnih prijava, bez grupiranja) bolesti koja klinički sliči na gripu, ali bez laboratorijske potvrde, te se u ovom trenutku ne može reći da ovi potvrđeni nalazi predstavljaju početak epidemijskog vala. Naime, u nekim se sezonama laboratorijske potvrde gripe nađu na početku epidemijskog vala, dok u nekim sezonama pojedinačne laboratorijske potvrde prethode pravom epidemijskom valu po nekoliko tjedana.

U Europi se, prema informacijama EuroFlu mreže za praćenje gripe, gripa zasad javlja uglavnom u sporadičnom obliku, s izuzetkom Nizozemske i Danske, gdje je uočen porast prijava bolesti.
Podsjećamo stanovništvo i zdravstvene djelatnike da se i dalje može i preporučljivo je cijepiti se protiv gripe, a preporuka za cijepljenje se pogotovo odnosi na osobe s povećanim rizikom od razvoja komplikacija gripe (starije osobe) ili osnovne bolesti (kronični bolesnici).

Zbog povećanog interesa za cijepljenjem ove jeseni, većina cjepiva protiv gripe je potrošena i neke su županije ostale bez cjepiva, međutim početkom sljedećeg tjedna dodatne će količine cjepiva biti distribuirane zavodima za javno zdravstvo te će se osobe s povećnim rizikom od komplikacija moći cijepiti i u županijama u kojima je cjepivo trenutno nedostupno – ističu iz Zavoda.

Pročitajte još

JAVNO OTVARANJE PONUDA Pristiglo 289 ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

OD ČETVRTKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

ZABRINJAVAJUĆE Kod tinejdžera koji puše e-cigarete pronađeni toksični metali u urinu

Dulist