Hrvatska

PROPAO NATJEČAJ Nedostaje DTP, BCG i cjepiva protiv bjesnoće!

Cijepljenje

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izvijestio je kako se zbog nedostatka cjepiva potrebnih za provedbu Programa obveznih cijepljenja obratio za pomoć Agenciji za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) da bi se što prije prikupile informacije o dostupnosti navedenih cjepiva.

Naime, na javne natječaje za nabavu cjepiva objavljene početkom godine nije se javio niti jedan ponuđač cjepiva protiv difterije, tetanusa i hripavca (acelularnog) – DTP i BCG cjepiva, koja su u Programu obveznih cijepljenja, a isti je slučaj i s cjepivom protiv bjesnoće, uzgojenim na humanim diploidnim stanicama.

Za ovu su godinu predviđene 3.000 doza DTP cjepiva. Ta bi količina trebala biti osigurana u što kraćem roku. Očekuje se interventni uvoz i BCG cjepiva, no mogući rokovi isporuke neće spriječiti nestašicu ovog cjepiva te bi trebalo osigurati 10.000 do 20.000 doza s isporukom u ožujku, ističe se u priopćenju HZJZ-a.

Cjepivo protiv bjesnoće uzgojeno na humanim diploidnim stanicama ugovoreni dobavljač nije u mogućnosti isporučiti prije kraja lipnja zbog čega bi trebalo hitno uvesti 400 doza s isporukom u najkraćem mogućem roku.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist