Aktualno

Projektni studio Dubrovčanina Marka Dabrovića zaslužan za novo lice Branimirove ulice

Projektni studio Dubrovčanina Marka Dabrovića zaslužan za novo lice Branimirove ulice

U samom centru Zagreba uskoro će se realizirati novi jedinstveni zeleni projekt tvrtke VMD Model kojim će se revitalizirati donjogradski blok smješten pokraj nekadašnje tvornice Nada Dimić u Branimirovoj ulici, gdje se danas nalazi veliki zapušteni prostor i parking. Na natječaju koji je ta tvrtka provela pobijedio je idejni projekt studia 3LHD. Sve će se urediti prema glavnoj ideji – novi park, a ne kvart, piše Novac.hr

Iako je riječ o uglavnom stambenom projektu u središtu užurbanog Zagreba, karakteristika projekta je tišina i zelenilo. Automobili neće biti vidljivi unutar kvarta, nego skriveni u podzemlje. Osim povećanja vrijednosti prirodnog ambijenta, smanjuje se efekt urbanog toplinskog otoka, buke te emisije CO2. Na zgradama će biti i prvi zagrebački vertikalni vrtovi. Blok neće biti zatvoren, nego će javnost dobiti novi park i prolaz od Branimirove do Ulice kneza Borne, kao što je donekle Ratkajev prolaz.

Projekt je smješten na lokaciji rubnog zagrebačkog bloka prema željezničkoj pruzi, omeđenog Branimirovom, Borninom, Domagojevom i Erdödyjevom ulicom. To je prostor stambenog i industrijskog bloka bivše tvornice Nade Dimić i tvornice Penkala. Od zatvaranja 1990-ih, zgrade u zoni između dviju ulica su propale te su uklonjene. Time je nastao veliki prazni, otvoreni prostor u samom centru grada, koji omogućuje kvalitetnu urbano-arhitektonsku intervenciju. Za ovu je zonu bilo nekoliko projekta posljednjih desetljeća koji su predviđali znatno veću izgrađenost parcele nego aktualni projekt tvrtke VMD Model.

Više pročitajte OVDJE

Pročitajte još

NEUGODNO ISKUSTVO SUGRAĐANKE ‘U šoku sam ponašanjem zaposlenika Libertasa i Tiska’

Dulist

Gradonačelnik čestitao Taekwondo klubu Shark: ‘Velika motivacija za daljnje pobjede’

Dulist

Zoran Milanović: ‘Ovo je čisti puč! Na kraju ću biti premijer, ali toj bandi neću reći kako’

Dulist