Aktualno

PROJEKT ‘POVIJESNIH VRTOVA’ Koje sve novine stižu na Lokrum i u Arboretum?

PROJEKT 'POVIJESNIH VRTOVA' Koje sve novine stižu na Lokrum i u Arboretum?

Trogodišnji projekt ‘Povijesni vrtovi dubrovačkog područja’, započet u prosincu prošle godine, predstavljen je ovog utorka na konferenciji za medije u Maloj vijećnici.

Projekt ‘Povijesni vrtovi dubrovačkog područja’ doprinosi očuvanju prirodne baštine kroz ulaganja u infrastrukturu i nove sadržaje, povećanju broja posjetitelja te njihove educiranosti o Arboretumu Tresteno i Rezervatu Lokrum. Aktivnosti između ostalog uključuju interpretaciju povijesnih vrtova, uspostavu Centra za edukaciju i multimedijalnu prezentaciju povijesnih vrtova, uspostavu centra za edukaciju i multimedijalnu prezentaciju u Arboretumu, uvođenje suvremenog sustava za praćenje okoliša i IoT platformu, unapređenje sustava gospodarenja otpadom, edukacije i radionica za šest skupina javnosti i lokalnu zajednicu te prometno povezivanje Arboretuma i Lokruma brodom.

-Vjerujem da će javnosti najzanimljiviji biti dio projekta gdje ćemo uspostaviti brodsku liniju između Lokruma i Arboretuma. Radi se o brodu kapaciteta 50 putnika čija je vrijednost 2.2 milijuna kuna. Cilj ove linije je svakako povećanje broja posjetitelja Arboretuma Trsteno – poručio je Grilec.

Osim broda na Lokrumu se planira akcijski plan upravljanja posjetiteljima, izrada marketinške strategije, instalacija optičke mreže diljem otoka, implementacija sustava praćenja i kretanja posjetitelja, razvoj suvenirskog programa te instalacija spremnika za odvojeno skupljanje otpada.

– Arboretum je kroz povjest bio vezan uz maslinarstvo. Jedan od dijelova projekta je uspostava staze kroz povjesni maslinik. Također, na zapadnom djelu će biti obnovljena zgrada Pojate u koju ćemo smjestiti centar za edukaciju posjetitelja. Cilj je i uključiti lokalno stanovništvo vezano za organizaciju raznih radionica, a posebno za uzgoj vinove loze, maslina, aromatičnog bilja i slično – poručio je Šimić.

Ukupna vrijednost projekta je 15.5 milijuna kuna, od kojih je 70 posto financirano sredstvima iz EU. Projekt provodi Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u suradnji s projektnim partnerima — Javnom ustanovom Rezervat Lokrum, Turističkom zajednicom grada Dubrovnika i Dubrovačkom ART udrugom bez granica, a cilj projekta, sufinanciranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, je razvoj i očuvanje biološke raznolikosti te obnova vrijedne prirodne baštine povijesnih vrtova dubrovačkog područja te unapređenje turističke ponude i gospodarske djelatnosti dubrovačkog područja.

Inače, na konferenciji su prisustvovali predstavnici Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata i programa Europske unije (SAFU) – Dalibor Puhar i Josip Đerek, upravitelj Arboretuma Trsteno Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti – dr. Ivan Šimić, ravnatelj Javne ustanove rezervat Lokrum – Ivica Grilec, direktorica Turističke zajednice Grada Dubrovnika Romana Vlašić i predstavnici Dubrovačke udruge ART bez granica (DART).

 

Pročitajte još

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist