Aktualno

PROJEKT ‘POVIJESNIH VRTOVA’ Koje sve novine stižu na Lokrum i u Arboretum?

Trogodišnji projekt ‘Povijesni vrtovi dubrovačkog područja’, započet u prosincu prošle godine, predstavljen je ovog utorka na konferenciji za medije u Maloj vijećnici.

Projekt ‘Povijesni vrtovi dubrovačkog područja’ doprinosi očuvanju prirodne baštine kroz ulaganja u infrastrukturu i nove sadržaje, povećanju broja posjetitelja te njihove educiranosti o Arboretumu Tresteno i Rezervatu Lokrum. Aktivnosti između ostalog uključuju interpretaciju povijesnih vrtova, uspostavu Centra za edukaciju i multimedijalnu prezentaciju povijesnih vrtova, uspostavu centra za edukaciju i multimedijalnu prezentaciju u Arboretumu, uvođenje suvremenog sustava za praćenje okoliša i IoT platformu, unapređenje sustava gospodarenja otpadom, edukacije i radionica za šest skupina javnosti i lokalnu zajednicu te prometno povezivanje Arboretuma i Lokruma brodom.

-Vjerujem da će javnosti najzanimljiviji biti dio projekta gdje ćemo uspostaviti brodsku liniju između Lokruma i Arboretuma. Radi se o brodu kapaciteta 50 putnika čija je vrijednost 2.2 milijuna kuna. Cilj ove linije je svakako povećanje broja posjetitelja Arboretuma Trsteno – poručio je Grilec.

Osim broda na Lokrumu se planira akcijski plan upravljanja posjetiteljima, izrada marketinške strategije, instalacija optičke mreže diljem otoka, implementacija sustava praćenja i kretanja posjetitelja, razvoj suvenirskog programa te instalacija spremnika za odvojeno skupljanje otpada.

– Arboretum je kroz povjest bio vezan uz maslinarstvo. Jedan od dijelova projekta je uspostava staze kroz povjesni maslinik. Također, na zapadnom djelu će biti obnovljena zgrada Pojate u koju ćemo smjestiti centar za edukaciju posjetitelja. Cilj je i uključiti lokalno stanovništvo vezano za organizaciju raznih radionica, a posebno za uzgoj vinove loze, maslina, aromatičnog bilja i slično – poručio je Šimić.

Ukupna vrijednost projekta je 15.5 milijuna kuna, od kojih je 70 posto financirano sredstvima iz EU. Projekt provodi Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u suradnji s projektnim partnerima — Javnom ustanovom Rezervat Lokrum, Turističkom zajednicom grada Dubrovnika i Dubrovačkom ART udrugom bez granica, a cilj projekta, sufinanciranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, je razvoj i očuvanje biološke raznolikosti te obnova vrijedne prirodne baštine povijesnih vrtova dubrovačkog područja te unapređenje turističke ponude i gospodarske djelatnosti dubrovačkog područja.

Inače, na konferenciji su prisustvovali predstavnici Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata i programa Europske unije (SAFU) – Dalibor Puhar i Josip Đerek, upravitelj Arboretuma Trsteno Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti – dr. Ivan Šimić, ravnatelj Javne ustanove rezervat Lokrum – Ivica Grilec, direktorica Turističke zajednice Grada Dubrovnika Romana Vlašić i predstavnici Dubrovačke udruge ART bez granica (DART).

 

Pročitajte još

Ana Hrnić nova direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika

Dulist

ZBOG KORONAVIRUSA Kineske turističke agencije ne smiju prodavati putovanja

Dulist

IMAMO POTVRDU Kinezi iz Wuhana večeras napuštaju dubrovačko područje

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija