Zanimljivosti

Program dubrovačkog ESN-a parira i Zagrebu

Program dubrovačkog ESN-a parira i Zagrebu

Erasmus student network Dubrovnik (ESN Dubrovnik) je volonterska organizacija koja pomaže studentima korisnicima Erasmus programa mobilnosti.

Glavni cilj im je pomoći stranim studentima za vrijeme studiranja u Dubrovniku, ali i organiziranje događaja i konferencija te informiranje o ovom europskom programu za razmjenu studenata. Također, njihova događanja usmjerena su prema svim ostalim studentima, ne samo onima na razmjeni. Udruga je dio organizacije ESN Hrvatska koja broji šest podružnica, kao i ESN International koja djeluje u 36 europskih država. Od svojih početaka, dubrovački ESN iskazuje se iznimnim uspjehom i marljivim radom, stoga ne čudi kako je njegova predsjednica Belinda Bošnjak (na slici prvi red desno), odnedavno postala i predsjednica ESN-a na razini Hrvatske.

Za početak, kako djeluje i što je uopće ESN?

– Erasmus student networking djeluje na tri razine – lokalnoj, državnoj i međunarodnoj. Dosad je dubrovački ESN bio baziran na lokalnu razinu, a kao predsjednica radila sam s timom koji je sjajan. Naš je ESN jedna od najmlađih sekcija u državi, to jest, postojimo tek godinu dana, slavimo rođendan 18. studenog. No, iako smo mladi, najmlađi među šest sekcija, nedavno smo imali nacionalnu platformu gdje su se sastale sve veće sekcije, te bez lažne skromnosti, Dubrovnik se poprilično istaknuo po programu, odnosno kvaliteti. Naš program jednak je nekima koje su tu i duže, a po nekim točkama i bolji, na neki način parira Zagrebu. Bolje rečeno, mi smo prvi koji smo uveli neke točke.

Na toj nacionalnoj katedri bio je izbor za nacionalni odbor koji se sastoji od pet članova, gdje se dogodilo kako po prvi put predsjednik nacionalnog ESN-a nije iz Zagreba?

-Da, prvi put, te sam glasovanjem ja postala predsjednica.

Može se reći da u omjeru broj stanovnika-broj studenata-broj različitih smjerova na fakultetima i fakultetima uopće, Dubrovnik zapravo visoko kotira?

– Definitivno. Kad se stavimo u takav omjer, zaista smo doveli ESN na iznimnu razinu. Zagreb, na primjer, iako ima više članova i više studenata, kad se 'na papir' stave sve te stvari, zaista smo odlični. Primjera radi, mi smo ograničeni u tome što ne možemo, recimo, uzeti studente filozofije jer nemamo te smjerove. Imamo dvije tisuće studenata, a Zagreb višestruko više.

Podižemo ugled i Gradu i Sveučilištu

Vi ste predsjednica, no ESN Dubrovnik ima još jednog člana u nacionalnom zboru?

– Da, sjajna je činjenica kako je, od šest ljudi koji koordiniraju nacionalnom razinom ESN-a, nacionalnim odborom, čak dvoje iz Dubrovnika. Tu smo kolega Marko Žmirak, koji je nacionalni projektni menadžer i ja kao predsjednica. Želimo potaknuti ne samo Erasmus, već i domaće studente. Dosta nam je više priča kako je Dubrovnik lijep, ali mu je studentski život nikakav. Sada to više nitko nema pravo reći.

Koliko članova ESN broji ove godine? Jezgru ste tvorili vas šest.

– Da, nas šestero je radilo prošle godine, te uz opsežan program i nas premalo, sve nas je skupa spojilo u pravi tim, prijatelje. Dakle, od početka smo tu potpredsjednica Marta Vukadin, tajnik Mario Previšić, event manager Marko Žmirak, Social Erasmus koordinator Maroje Burić, Betina Bošnjak kao PR te ja. Uz nas je sad više članova – Barbara Lakić, Mia Vukotić, Ivana Kunjašić, Anja Žban, Katarina Pavlović, Yulia Konchenkova, Tomislav Dugandžić, Cristiana Ferreira, što me veseli, jer studenti spoznaju uključivanje i volontersko djelovanje u zajednici, uz fakultet. Naime, možda izvana djeluje kao da ESN samo 'priređuje zabave', mi zapravo radimo cijeli niz edukativnih i kreativnih stvari, a radeći te stvari, stječe se praksa iz tih područja, ostvaruju se kontakti, uči se. Početak je bio težak, pogotovo zato što smo nastali kad su Erasmus studenti već bili tu, ali sad je sve sjelo na svoje mjesto.

Ostvarujete sjajnu suradnju sa Sveučilištem u Dubrovniku. Kako Vi gledate na to?

– I u početku su nas podržavali, a pogotovo sad kad smo se pokazali kao prava dobrobit za Sveučilište. Podrška je sve veća. No, veliku podršku dobivamo i od Grada Dubrovnika i od Studentskog zbora Sveučilišta. Ove tri ustanove su naši najveći sponzori te se nadamo kako ćemo s njima i dalje surađivati te da će i drugi uvidjeti koliko zapravo ESN radi, ne samo za dobrobit studenata, već i za reklamu Dubrovnika u svijetu, turizam… Svi ti studenti, kada dođu u Dubrovnik, upoznaju ga preko naših programa i počinju ga shvaćati i doživljavati onako kako ga mi doživljavamo. Osjećaju ga kao drugi dom, kojem se vraćaju. Planiramo organizirati konferenciju u gradu, a kad predstavljamo naš ESN na međunarodnim konferencijama, već je primjetan, iako je mlad. Već ovoga ljeta dolazilo je puno mladih iz internacionalnih ESN-ova posjetiti grad o kojem su toliko čuli. Mislim da na taj način podižemo ugled Sveučilištu kao obrazovnoj instituciji i Dubrovniku kao sveučilišnom gradu.

Primjetno je kako ste prošle godine imali jako puno studenata na razmjeni. Odakle najčešće stižu?

– Najčešće se radi o Poljacima, iako smo prošle godine imali čak šest Portugalaca. Te bih zemlje izdvojila.

Koliko je njima teško, kada dođu ovdje, obavljati one birokratske zavrzlame poput prijave i slično? Uzmimo u obzir i to kako Dubrovnik nema studentski dom?

– Taj prvi tjedan uvijek prođe u birokraciji i prijavljivanju, to sam i ja radila na razmjeni, a još nismo ni bili članica EU, pa je bilo dodatnih komplikacija. Zaista, svugdje je tako, ta birokracija je nužna za studenta na razmjeni – policija, prijava, boravišne, fakultetski 'papiri' i slično. Zapravo, to je i jedan od razloga zašto je zapravo nastao ESN. Kad dođeš u novu državu, ne znaš jezik, stižeš sam. Sveučilište tu pomaže, ali nije odgovorno za ništa osim za tvoje predmete. No ove životne stvari područje su ESN-a, uz moto da 'studenti pomažu studentima'.

Može li netko biti član ESN-a ako više nije student?

-Da, jer ovo nije studentski zbor. Pa cijeli naš dubrovački odbor je pri kraju školovanja, ja sam završila ekonomiju, svi će skoro diplomirati, ali svi ostaju unutar ESN-a.

 

Pročitajte još

TURISTIČKI EXPERIENCI SVE POPULARNIJI Niša koju uz malo kreativnosti, a bez puno ulaganja, možete dobro iskoristiti

Ivana Mijić Vulinović

ODNOSI S JAVNOŠĆU U ONLINE OKRUŽENJU Nastupno predavanje Romane John

Dulist

STON ĆE ‘GLUMITI’ DUBROVNIK Snima se dokumentarno-igrani film ‘Kralj Tvrtko’

Dulist