Županija

Proglašena Tematska turistička cesta ”Pelješac vinsko carstvo”

Cesta Pelješac

Tematska turistička cesta ”Pelješac vinsko carstvo” jučer je i službeno proglašena od strane župana Nikole Dobroslavića, a danas predstavljena na konferenciji za novinare.
Dubrovačko-neretvanska županija i Regionalna razvojna agencija DUNEA, zajedno s partnerima, proteklih su mjeseci intenzivno radili na uspostavi prve Tematske turističke ceste u našoj županiji. Pelješac je izabran zbog bogate ruralne turističke ponude, a ”vinsko carstvo” nazvana je po najvrijednijem resursu ovog prostora.

– Prepoznali smo ruralni prostor kao veliki potencijal i radili na tome da ga aktiviramo u turističkom i svakom drugom smislu. Osmišljen je i vizualni identitet za cjelokupnu ruralnu ponudu naše županije, koji će se primjenjivati za sve sadržaje ruralne ponude. Ukupno namjeravamo osnovati sedam turističkih cesta u županiji, a nakon Pelješca na redu je Neretva. Zahvalio bih svima koji su sudjelovali u ovom projektu, posebno ljudima na terenu koji su se uključili i podržali ovu inicijativu – kazao je župan Nikola Dobroslavić.

Predsjednik Povjerenstva za formiranje Ceste Ivo Mujo pojasnio je odredbe Pravilnika, koji je dosnesen u ovu svrhu, i koji je točno definirao uvjete koje sudionici moraju zadovoljiti. Konačno je u Cesti Pelješac više od 100 sudionika:
– 22 vinarije
– 18 kušaonica vina
– 1 vinski bar
– 8 agroturizama
– 2 školjkara
– 3 proizvođača suvenira
– 5 značajnih primjera baštine
– 7 ostala ponuda (poput biciklističkih i planinarskih puteva…)
– 40-ak restorana (kao pridruženi članovi).

Svi sudionici dobit će info materijal – dvojezičnu brošuru ‘Pelješac vinsko carstvo’ – koja sadržava kartu na kojoj su naznačeni svi objekti, njihove fotografija i info podaci, stalke za brošure i pločice s vizualom za Cestu Pelješac za svaki objekt.
– Krenuli smo i s postavljanjem signalizacije koja uključuje velike info table kao i putokaze smeđe signalizacije za svakog od sudionika – kazala je direktorica DUNEA-e Melanija Milić.

Izrađena je i web stranica www.rural-dubrovnik-neretva.hr koja će se s vremenom dopunjavati ruralnom turističkom ponudom cijele županije, a sve je financirano iz projekata koje provodi DUNEA.
U ime sudionika Ceste i njezinog Upravljačkog tijela Josip Antunović zahvalio je na pokrenutoj inicijativi za njezino osnivanje.
– Zahvalio bih Dubrovačko-neretvanskoj županiji i DUNEA-i za ujedinjavanje svih subjekata na Pelješcu. Ovo nam je trebalo, jer imamo značajan potencijal kojeg udruživanjem možemo jedino osnažiti. Nadamo se da će ovaj novi turistički proizvod prepoznati i turističke agencije – rekao je Antunović.

U ime Upravljačkog tijela Ceste, načelnik Općine Ston Vedran Antunica pozvao je u nedjelju 23. ožujka na Dane kamenica u Mali Ston, gdje će u 10 sati u Hotelu Ostrea biti upriličena promocija Tematske ceste ”Pelješac – vinsko carstvo” i podijeljeni materijali sudionicima Ceste.

Pročitajte još

POTPISAN SPORAZUM Studenti medicine iz Splita usavršavat će se u OB Dubrovnik

Dulist

Novoizabrano vodstvo HKD ‘Napredak’ na sastanku kod župana

Dulist

OCJENA ‘IZVRSNO’ Uklanja se službena oznaka zabrane kupanja u Donjem Čelu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija