Natrag
22.4.2019 01:18

facebook

twitter

google

rss

dulist

Prodaje se Daksa i ljetnikovac Restić

11.10.2013 @ 14:30 Andrea Falkoni Račić Aktualno

Podijelite:

Na drugoj redovnoj sjednici Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije, koja je najavljena za danas s početkom u 11 sati, naći će se i nekoliko prvokupa.

Uz nekoliko stanova u povijesnoj jezgri te na otocima zanimljivo je spomenuti kako se prodaju otok Daksa i ljetnikovac Restić.
 
Daksa se ponovno prodaje i to za 2 milijuna eura.
Podsjetimo, oglas za prodaju Dakse, pojavio se još davne 2003. godine, a prodavalo ju je pet iseljeničkih obitelji podrijetlom iz Dubrovnika.
 
No, zbog izostanka interesa kupaca (čemu je vjerojatno kumovala i strašna povijest ovog dubrovačkog otočića, na kojem su pred kraj Drugog svjetskog rata, bez suda i suđenja izvršene likvidacije) i nesređenih papira otok nije prodan. Prvotno se Daksa prodavala za 6 milijuna dolara, da bi se cijena kasnije spustila na svega 3,5 milijuna američkih dolara. Rezultat je i tad izostao, pa se od prodaje odustalo. No, pokušaj stavljanja na tržište ovog dubrovačkog otočića pokrenulo je političku reakciju u samom Dubrovniku.

Naime, još 2007. godine tadašnja gradonačelnica Dubrava Šuica zatražila je od Vlade RH otkup Dakse, udruženim sredstvima Grada i Države, kako bi se na ovom otočiću izgradio memorijalni centar za žrtve zločina, kojega su krajem listopada 1944. počinile partizanske snage nad uglednim Dubrovčanima.

Šuica je kao saborska zastupnica svoj zahtjev ponovila i 2011. godine.  No, otkup se nije realizirao, a srećom ni sama prodaja otoka.
Županijskoj skupštini po pravu prvokupa ponuđen je i ljetnikovac Restić u Sustjepanu za 250 tisuća eura pri čemu vlasnica traži Županijsku skupštinu da joj dostavi odgovor na dopis o prodaji po pravu prvokupa koji je uputila još 2010. godine.

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana