Aktualno

Priznanje ‘Krunoslav Sukić’ Za Srđevce

Priznanje 'Krunoslav Sukić' za nenasilnu akciju za 2013. godinu dodijeljeno je Građanskoj Inicijativi „Srđ Je Naš“ za nenasilno, kreativno, ustrajno i sustavno mobiliziranje,

okupljanje i suradnju građana i građanskih udruga u zalaganju za očuvanje javnog dobra i za pravo građana da sudjeluju u odlučivanju kada su u pitanju javna dobra.

To je prva inicijativa u RH koja je  referendum o, za lokalnu zajednicu važnom. pitanju uistinu i pokrenula. Okupila je široki spektar udruženih i neudruženih građana: iz kulture, ekologije, civilnih i stručnih uključujući i arhitekte. Desetak udruga je stalno surađivalo, dvjestotinjak volonterki je odradilo preko šest tisuća sati, preko sto uglednih Dubrovčana/ki je izrazilo javnu podršku. Najznačajnije poruke hrvatskoj javnosti inicijative “Srđ je naš”su: (a) građani žele sudjelovati u odlučivanju, (b) građani ne pristaju na netransparentnu spregu krupnog kapitala i političke trgovine (korupcije) na račun javnog dobra, i (c) građani žele razvoj u kojem nema sumnjivog pogodovanja, koji je  u interesu zajednice, s brigom za okoliš, poštujući zakone i uzuse demokratskog načina donošenja odluka.

Zbog zakonskih odredbi odaziv 31 posto građana i 84 posto glasova protiv projekta izgradnje golf terena i smještajnih kapaciteta na Srđu nije bilo dovoljno da odluka postane obligatorna. Političkom odlukom aktualnog gradskog vijeća projekt je odobren. Ipak, po svom značaju ova Inicijativa je nadmašila okvire lokalne zajednice – ona je primjer je koji inspirira niz sličnih inicijativa i iz kojeg se uči. Ovim Priznanjem zahvaljujemo na učinjenom i želimo svakoj građanki i građaninu uključenom u ovu inicijativu da razvijaju svoju i zajedničku moć nenasilnog napredovanja prema pravednijem društvu  – time njeguju, održavaju i unapređuju mir.

Nagrada za promicanje nenasilja, mirotvorstva i ljudskih prava “Krunoslav Sukić” dodijeljena je mirovnoj aktivistkinji Veselinki Kastratović za dvadesetgodišnju hrabru, ustrajnu, ljudsku i profesionalnu posvećenost poslijeratnoj izgradnji mira u ratom pogođenim dijelovima Hrvatske i regiji te novinarki Barbari Matejčić za društveno odgovornu i hrabru zauzetost putem izvrsnog istraživačkog novinarskog rada.
Priznanje za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava u lokalnoj zajednici dobio je Duško Kostić za predanost osnaživanju Romske zajednice.
Priznanje “Krunoslav Sukić” za knjigu godine 2012./2013. dobile su knjige: “Knjigocid – uništavanje knjiga u Hrvatskoj ranih 90-ih" Ante Lešaje te “Zrcalo sjećanja – ispravno sjećanje u nasilnu svijetu" Miroslava Volfa.
Nagrada i priznanja za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava “Krunoslav Sukić”, koju je 2009. utemeljio Centar za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka u čast jednog od svojih utemeljitelja, mirovnog aktivista i humaniste Krunoslava Sukića, dodjeljuje se za osobit doprinos u zaštiti i promociji ljudskih prava i sloboda čovjeka i izvrsno i dosljedno promicanje kulture mira i nenasilja.
Odabir dobitnika/ice provodi peteročlani Odbor nagrade u sastavu Dragutin Hedl, Zoran Pusić, Goran Božičević, Katarina Kruhonja  i Franka Sukić.
 

Pročitajte još

U ponoć počinje izborna šutnja, u nedjelju biramo europarlamentarce

Dulist

VODIČ ZA EU IZBORE Kome ćete u nedjelju dati preferencijalni glas?

Dulist

VIDEO/’ORLANDO’ U AKCIJI Dubrovačkim vatrogascima stiglo ‘morsko’ pojačanje

Dulist