Aktualno

Priznanje ‘Krunoslav Sukić’ Za Srđevce

Priznanje 'Krunoslav Sukić' Za Srđevce

Priznanje 'Krunoslav Sukić' za nenasilnu akciju za 2013. godinu dodijeljeno je Građanskoj Inicijativi „Srđ Je Naš“ za nenasilno, kreativno, ustrajno i sustavno mobiliziranje,

okupljanje i suradnju građana i građanskih udruga u zalaganju za očuvanje javnog dobra i za pravo građana da sudjeluju u odlučivanju kada su u pitanju javna dobra.

To je prva inicijativa u RH koja je  referendum o, za lokalnu zajednicu važnom. pitanju uistinu i pokrenula. Okupila je široki spektar udruženih i neudruženih građana: iz kulture, ekologije, civilnih i stručnih uključujući i arhitekte. Desetak udruga je stalno surađivalo, dvjestotinjak volonterki je odradilo preko šest tisuća sati, preko sto uglednih Dubrovčana/ki je izrazilo javnu podršku. Najznačajnije poruke hrvatskoj javnosti inicijative “Srđ je naš”su: (a) građani žele sudjelovati u odlučivanju, (b) građani ne pristaju na netransparentnu spregu krupnog kapitala i političke trgovine (korupcije) na račun javnog dobra, i (c) građani žele razvoj u kojem nema sumnjivog pogodovanja, koji je  u interesu zajednice, s brigom za okoliš, poštujući zakone i uzuse demokratskog načina donošenja odluka.

Zbog zakonskih odredbi odaziv 31 posto građana i 84 posto glasova protiv projekta izgradnje golf terena i smještajnih kapaciteta na Srđu nije bilo dovoljno da odluka postane obligatorna. Političkom odlukom aktualnog gradskog vijeća projekt je odobren. Ipak, po svom značaju ova Inicijativa je nadmašila okvire lokalne zajednice – ona je primjer je koji inspirira niz sličnih inicijativa i iz kojeg se uči. Ovim Priznanjem zahvaljujemo na učinjenom i želimo svakoj građanki i građaninu uključenom u ovu inicijativu da razvijaju svoju i zajedničku moć nenasilnog napredovanja prema pravednijem društvu  – time njeguju, održavaju i unapređuju mir.

Nagrada za promicanje nenasilja, mirotvorstva i ljudskih prava “Krunoslav Sukić” dodijeljena je mirovnoj aktivistkinji Veselinki Kastratović za dvadesetgodišnju hrabru, ustrajnu, ljudsku i profesionalnu posvećenost poslijeratnoj izgradnji mira u ratom pogođenim dijelovima Hrvatske i regiji te novinarki Barbari Matejčić za društveno odgovornu i hrabru zauzetost putem izvrsnog istraživačkog novinarskog rada.
Priznanje za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava u lokalnoj zajednici dobio je Duško Kostić za predanost osnaživanju Romske zajednice.
Priznanje “Krunoslav Sukić” za knjigu godine 2012./2013. dobile su knjige: “Knjigocid – uništavanje knjiga u Hrvatskoj ranih 90-ih" Ante Lešaje te “Zrcalo sjećanja – ispravno sjećanje u nasilnu svijetu" Miroslava Volfa.
Nagrada i priznanja za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava “Krunoslav Sukić”, koju je 2009. utemeljio Centar za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka u čast jednog od svojih utemeljitelja, mirovnog aktivista i humaniste Krunoslava Sukića, dodjeljuje se za osobit doprinos u zaštiti i promociji ljudskih prava i sloboda čovjeka i izvrsno i dosljedno promicanje kulture mira i nenasilja.
Odabir dobitnika/ice provodi peteročlani Odbor nagrade u sastavu Dragutin Hedl, Zoran Pusić, Goran Božičević, Katarina Kruhonja  i Franka Sukić.
 

Pročitajte još

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist