Koronavirus u Hrvatskoj

PRIVREMENA PRIMJENA U pripremi je zakon zbog kojeg će mnogi završiti na minimalcu

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava priprema donošenje zakona kojim bi se privremeno regulirala pitanja iz radnih odnosa i kojim bi se za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa stavile izvan snage neke odredbe Zakona o radu. Kako donosi radno-pravo.hr donošenje ovog zakona radnog naziva Zakon o uređenju radnih odnosa u okolnostima proglašene epidemije bolesti COVID -19, očekuje se u najkraćem roku.

Časopis Radno pravo nadalje ističe kako bi se Zakonom privremeno poslodavcima dala mogućnost smanjivanja plaće putem pravilnika o radu do minimalne plaće te ukidanje prava radnika na isplatu jednokratnih materijalnih prava. Uz to, dala bi im se mogućnost jednostranog isključenja pojedinih odredbi kolektivnih ugovora (materijalna prava i sl.), a poslodavac bi imao pravo ponuditi radniku dodatak ugovora o radu kojim bi se u vremenskom trajanju važenja odluke o proglašenju epidemije skratilo ugovoreno radno vrijeme i time ugovorila plaća niža od prvotno ugovorene. Postojala bi i mogućnost jednostrane odluke poslodavca o radu na izdvojenom mjestu rada (rad od kuće), mogućnost drukčijeg uređenja prava na naknadu plaće zbog prekida rada do kojeg je došlo zbog okolnosti proglašene epidemije bolesti COVID-19 (dakle, smanjivanja naknade) te isključenje odredbe o primjeni povoljnijega prava za radnika iz članka 9. Zakona o radu. Poslodavci bi također imali pravo donijeti odluku o korištenju godišnjeg odmora radnika bez roka obavijesti od 15 dana, kao i mogućnost donošenja odluka o rasporedu ili promjeni rasporeda radnog vremena radnika. Isključila bi se i obveza savjetovanja s radničkim vijećem te traženja suglasnosti od radničkog vijeća.

Pročitajte još

‘KAO POŽAR’ Alemka Markotić o proboju koronavisusa u staračke domove

Dulist

IZRADA VIZIRA Pandemija dokazala da smo najsolidarniji kad je najteže

Dulist.hr

Nacionalni stožer donio odluku, otvaraju se tržnice

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija