Natrag
18.4.2019 20:53

facebook

twitter

google

rss

dulist

PRIJETNJA ZA VOLANOM Osoba od 97 godina još ima vozačku!

9.4.2017 @ 19:58 Andrea Falkoni Račić Aktualno

Podijelite:

Teška prometna nesreća u kojoj je preminula 89-godišnja vozačica, a koja se prošlog tjedna dogodila na magistrali poviše Dubrovnika, rasplamsala je raspravu o tome trebaju li vozači stariji od 65 godina biti podvrgnuti obveznom liječničkom pregledu kod produljenja vozačke dozvole.

Svakako treba istaknuti kako je upravo u tijeku javna rasprava o nacrtu prijedloga Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji sadrži tu obvezu.

Sindikat umirovljenika Hrvatske i Matica umirovljenika Hrvatske smatraju tu obvezu diskriminirajućom. U otvorenom pismu premijeru Andreju Plenkoviću ocijenili su da je štetna i nepotrebna inicijativa za uvođenje obaveznog liječničkog pregleda starijima od 65 prilikom produženja vozačke dozvole.

Traže da zakon ostane isti i da se ne mijenja ‘u korist pojedinih liječničkih lobija i bez ikakve utemeljenosti u stvarnim statistikama o prometnim nesrećama, jer su starije osobe u pravilu oprezniji i savjesniji vozači, te čine samo deset posto u ukupnom broju sudionika nesreća, iako je njihov udjel u stanovništvu dvostruko veći’.

S obzirom da je oko 13 posto vozača na hrvatskim cestama koji su stariji od 65 godina, mi smo odlučili provjeriti situaciju u našoj PU. Koje smo brojke dobili? Čitajte u tiskanom izdanju!

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana