Aktualno

PRIJETNJA ZA VOLANOM Osoba od 97 godina još ima vozačku!

PRIJETNJA ZA VOLANOM Osoba od 97 godina još ima vozačku!

Teška prometna nesreća u kojoj je preminula 89-godišnja vozačica, a koja se prošlog tjedna dogodila na magistrali poviše Dubrovnika, rasplamsala je raspravu o tome trebaju li vozači stariji od 65 godina biti podvrgnuti obveznom liječničkom pregledu kod produljenja vozačke dozvole.

Svakako treba istaknuti kako je upravo u tijeku javna rasprava o nacrtu prijedloga Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji sadrži tu obvezu.

Sindikat umirovljenika Hrvatske i Matica umirovljenika Hrvatske smatraju tu obvezu diskriminirajućom. U otvorenom pismu premijeru Andreju Plenkoviću ocijenili su da je štetna i nepotrebna inicijativa za uvođenje obaveznog liječničkog pregleda starijima od 65 prilikom produženja vozačke dozvole.

PRIJETNJA ZA VOLANOM Osoba od 97 godina još ima vozačku!

Traže da zakon ostane isti i da se ne mijenja ‘u korist pojedinih liječničkih lobija i bez ikakve utemeljenosti u stvarnim statistikama o prometnim nesrećama, jer su starije osobe u pravilu oprezniji i savjesniji vozači, te čine samo deset posto u ukupnom broju sudionika nesreća, iako je njihov udjel u stanovništvu dvostruko veći’.

S obzirom da je oko 13 posto vozača na hrvatskim cestama koji su stariji od 65 godina, mi smo odlučili provjeriti situaciju u našoj PU. Koje smo brojke dobili? Čitajte u tiskanom izdanju!

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist