Županija

PRIJEDLOG KONAVOSKOG HSS-A Stjepanu Radiću bista u Cavtatu

PRIJEDLOG KONAVOSKOG HSS-A Stjepanu Radiću bista u Cavtatu

Općinski odbor HSS-a Konavle predložio je da se hrvatskom velikanu Stjepanu Radiću, povodom 90. obljetnice smrti, u Cavtatu postavi bista.

‘Povodom 90. obljetnice smrti Stjepana Radića održana je sjednica Predsjedništva HSS-a Konavle, na kojoj je istaknuta presudna uloga Stjepana Radića u povijesti hrvatskog naroda. Radić je začetnik izvorne hrvatske političke misli koja je utemeljena na ideji naprednog i pravednog društva te slobodnog pojedinca, u samostalnoj hrvatskoj državi.

Na ulogu osnivača HSS-a osvrnuo se i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), akademik Zvonko Kusić, koji je istaknuo da je Radić, kao narodni vođa i prosvjetitelj, hrvatsku državotvornu ideju prenio u sve slojeve hrvatskog naroda i nadogradio je pozitivnim vrednotama na kojima Hrvatska treba počivati.

-Te su vrednote sloboda, demokracija, republikanizam, mirotvorstvo, čovječnost, poštenje, socijalna pravda, solidarnost, ljudska prava, prava žena i prava manjina. Radićeva Hrvatska je zemlja slobodnih, sretnih i prosvijećenih građana, integrirana u Europu, otvorena prema drugima i okrenuta budućnosti – istaknuo je predsjednik HAZU-a.

Svojim značajem Radić pripada ne samo HSS-u i HSS-ovcima, nego čitavom hrvatskom narodu, a njegove političke ideje, još od početka 20. stoljeća, utkane su i kao temeljne vrijednosti konavoskog čovjeka.

Stoga konavoski HSS pokreće inicijativu da se u Cavtatu, gdje već postoje biste Frana Supila i Franja Tuđmana, postavi bista i trećem hrvatskom velikanu – Stjepanu Radiću.

HSS će prijedlog za postavljanje biste uputiti nadležnim tijelima Općine Konavle, a o lokaciji biste zatražit će mišljenje i Mjesnog odbora Cavtat.

Financijska sredstva za postavljanje biste osigurat ce se donacijama Konavljana i svih štovatelja Stjepana Radića.

OO HSS-a Konavle

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist