Natrag
18.7.2018 04:55

facebook

twitter

google

rss

dulist

PRIJE 433 GODINE Speleološka djelatnost nastala je u – Dubrovniku!

20.11.2017 @ 19:02 Dulist Zanimljivosti
14;14

Podijelite:

U okviru netom održanog stručnog Skupa speleologa Hrvatske, koji je u Čilipima u organizaciji Speleološkog odsjeka HPD Sniježnica okupio preko 200 speleologa iz Hrvatske i susjednih zemalja, održana je još jedna promocija knjige Speleologija koja definira standarde speleološke djelatnosti i stavlja ju u kontekst znanstvenih i stručnih studija.

Dubrovačko-neretvanska županija u kojoj je skup održan, dio je svjetski poznatog Dinarskog krša među čije su najznačajnije vrijednosti speleološki objekti – špilje i jame.

Začetnikom speleološke djelatnosti u Hrvatskoj smatra se dubrovački državnik, filozof i književnik Nikola Vitov Gučetić koji je u djelu O Aristotelovim meteorima 1584. godine dao prvi znanstveni opis špilja u Hrvatskoj pa se tako može kazati kako je speleološka djelatnost u Hrvatskoj započela prije 433 godine upravo – u Dubrovniku. Među istraživačima ovih novih svjetova koji često kriju svjetske posebnosti niz je hrvatskih akademika, znanstvenika i stručnjaka.

Današnje generacije hrvatskih speleologa postižu značajna otkrića istraživanjem najdubljih i najduljih špilja i jama Dinarskog krša. To će biti prikazano izložbom istraživači hrvatskog podzemlja koja se tijekom studenog postavlja na Sveučilištu u Dubrovniku.

Izvor: Komisija za speleologiju HPS

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana