Kultura

‘PRIČE O PROSTORU’ U RADELJEVIĆU ‘Rad na kvalitetnoj kulturnoj ponudi lijek je i za masovni turizam’

'PRIČE O PROSTORU' U RADELJEVIĆU 'Rad na kvalitetnoj kulturnoj ponudi lijek je i za masovni turizam'

‘Priče o prostoru’ naziv je predavanja koje se ovog petka održalo u prostoru Radeljeviću, a koje se odvilo u sklopu Dana kreativnih i kulturnih industrija. Pričalo se tako o umjetničkim projektima iz cijele hrvatske koji su svoje mjesto našli u industrijskom prostoru. Predstavljeno je pet projekata, a među njima je ‘Luka mozaika’ Udruge Likovno stvaralaštvo Vele Luke, koju je kratko predstavila Sandra Baničević.

– Naša udruga se u prostor Ambalaže useljava 2014. godine gdje s prvom multimedijalnom izložbom u prostoru stare tvornice pokrećemo projekt Ambalaža i otvaramo taj prostor izlaganju i zajedničkom kreativnom izražavanju za sve Velolučane, ali i sve druge koji htjeli dati podršku jačanju nezavisne scene i kreativnih centara u Veloj Luci. Projekt Luka Mozaika započeli smo sredinom 2017. godine u jednoj od napuštenih prostora tvornice limene ambalaže. Kao udruga započeli smo s entuzijazmom i iznimnom voljom da taj prostor prenamijenimo i da u njemu napravimo nešto više za sam prostor Vele Luke – istaknula je.

Suvremena umjetnost Dubrovnik, društvo je za povezivanje dubrovačkih umjetnika, o čijem je radu govorila Ivana Miloglav Ivanković.

– Našu scenu sam htjela prikazati kroz razne ture koje će biti ponuđene turistima. Jedna od njih je Dubrovnik Contemporary Art Tour koja obuhvaća posjete trima ateljeima i Galeriji Flora. Htjeli smo predstaviti što je moguće više umjetnika, ali imamo problem s prostorima u gradu i ateljeima jer većina ljudi radi doma. Malo umjetnika ima svoj prostor, a jedan od načina za predstaviti ih sve je u Galeriji Flora kroz brošure i prezentacije. U turu je uključena i priča o samoj Flori i njenoj ostavštini, o Lazaretima i njihovom osnivanju i Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, to su tri točke u Dubrovniku koje su umjetnicima jako bitne. Imamo i posjet mom Pop Heart studiju koji predstavlja komercijalnu bazu mog umjetničkog puta, a posvećen je temama svetog Vlaha i Dubrovnika na bazi pop arta, odnosno popularne umjetnosti koja je dostupna svima s cijenom i načinom izrade – kazala je.

Rad na kvalitetnoj kulturnoj ponudi lijek je i za masovni turizam, rekla je, a rad lokalnih umjetnika približava i globalnoj publici. Uz Suvremenu umjetnost Dubrovnik i Luku mozaika, predstavljeni su i projekti ‘Nevidljiva Hrvatska’, ‘Vukovart’ i ‘Grada Gladan’, čime je zaokružen gruški dio programa 6. Dana kreativnih i kulturnih industrija.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist