AktualnoKoronavirus u Hrvatskoj

‘Preživjeli smo i zatrovane mušule, velike boginje, rubeolu i rat pa ćemo valjda i koronavirus’

'Preživjeli smo i zatrovane mušule, velike boginje, rubeolu i rat pa ćemo valjda i koronavirus'

Odavno već u Dubrovniku prve laste ne čine proljeće, već prvi azijski turisti. Iako ih često srećemo i tijekom zimskih mjeseci, ipak nekako s veljačom, ožujkom… Sramežljivo, s njima, kreće i nova sezona, a turistički i ugostiteljski djelatnici dočekuju je manje-više ‘punih baterija’. Ipak, jedna stvar je gotovo sigurna – ove godine sezona neće biti na razini, i to isključivo zbog jednog faktora – novog koronavirusa nazvanog COVID-19, mada ga manje-više svi zovu jednostavno ‘koronavirus’. I dok u gradu vlada nestašica medicinskih maski u ljekarnama, sasvim je jasno kako se ova ‘infodemija’, kako je ovu ‘pošast obavještavanja’ o koronavirusu nazvala Svjetska zdravstvena organizacija, više ne tiče samo gore se ne gleda blagonaklono na njih… No, koronavirus odavno se ‘poeuropio’ pa nam tako opasnost prijeti neposredno – iz susjedne Italije.

Treba osvijestiti opasnost
No, ponekad je potrebno jednostavno stati na loptu i na pravi način proanalizirati stanje stari jer lako je zapasti u masovnu histeriju. Pogotovo kad manje-više ovisimo o jednom faktoru, jednoj grani gospodarstva – turizmu. Zato je za mišljenje najbolje potražiti stručnjaka, a mi smo idealnog sugovornika za analizu nove sezone pronašli u gospođi Maji Milovčić, predsjednici Društva turističkih vodiča Dubrovnik. Treba osvijestiti opasnost, ističe, no situacija nije baš toliko fatalna po sezonu, osobito ako se uzme u obzir kako su se države u kojima ‘hara’ ova virusna pošast angažirale oko suzbijanja, neke manje, neke više uspješno.

-Obzirom na ozbiljnost pojave koronavirusa u Kini i daljnjeg povećanja oboljelih i u drugim zemljama Dalekog istoka može se predvidjeti da će s tih tržišta biti osjetan pad. Te zemlje izdale su upozorenja za putovanja u inozemstvo. Neke avio kompanije su odustale od letove u i s tih područja. Naše Ministarstvo turizma također je izdalo upozorenje u slučaju putovanja prema Kini i kako se ponašati nakon povratka. Svjetska turistička organizacija je u uskoj suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom izrazila solidarnost s Kinom koja je zadnjih godina postala lider na globalnom tržištu. Angažirani su u zaustavljanju širenja virusa, apeliranjem na nacionalne zdravstvene institucije i odgovornost svakog građanina – istaknut će nam gospođa Milovčić za početak razgovora.
Mišljenja je kako ćemo osjetiti posljedice, no kako ukupna situacija neće biti krizna, bar ne na dugoročnom planu. Osjetit će se, kaže, posljedice, no u ovom trenutku fokusirati se trebamo na (naj)bliže države.
Nema panike, ali ima bojazni
-Naravno da ćemo i mi osjetiti posljedice smanjenja broja turista s Istoka, ne nužno samo kineskih državljana. Budući da je najjače zaraženo područje u Europi u Lombardiji i Venetu, moramo najozbiljnije shvatiti situaciju, svatko od nas se mora ponašati odgovorno, iako do sada nije utvrđen niti jedan oboljeli u Hrvatskoj. Trebamo slijediti uputstva našeg Ministarstva zdravstva i pokazati osvještenost – istaknut će dalje. Trenutno je zabilježeno u Dubrovniku nešto manje turista iz Kine, ali ne treba stvarat paniku, napominje.
-Prošli smo mi u našim sezonama u bivšoj državi i zatrovane mušule, velike boginje, rubeole, prošli smo i rat, ponašali smo se uvijek odgovorno i vjerujem da ćemo i ovaj put učinit sve i imat što manju štetu – optimistično će gospođa Milovčić. Dodaje kako među vodičima nema panike, ali postoji bojazan prema ovoj, manje-više, novoj situaciji. Čekaju se detaljnije prognoze.
-Moje mišljenje je, što se Dubrovnika tiče, ali i cijele Hrvatske, svi granični prijelazi moraju imati pojačane kontrole, to će nas tehnički usporavati pri dolasku turista, ali zaštita zdravlja naših građana i zaustavljanje širenja zaraze je prioritet. Ako se sjetimo da je Dubrovnik kroz povijest osjetio nekoliko haranja kuge, adekvatno se organizirao kroz karantene, ljekarništvo, liječništvo, otvaranje bolnica i kontrolom ljudi s kontaminiranih područja, onda još bolje možemo danas u 21. stoljeću – zaključuje naša sugovornica.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 26. veljače

Pročitajte još

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist