Sport

PRETRESLI SMO USPJEHE 2019. Sportska godina za pamćenje!

PRETRESLI SMO USPJEHE 2019. Sportska godina za pamćenje!

Brojni dubrovački sportaši i sportski klubovi u 2019. godini ostvarili su odlične rezultate. Neki od njih ispisali su u godini za nama i povijest. Njihovim uspjesima svakako treba dodati i činjenicu kako se konačno počelo rješavati i pitanje sportske infrastrukture. No, unatoč lošim uvjetima, dubrovački sportaši su izuzetno uspješni. Pregled sportske 2019. godine ne možemo ispisati bez Rukometnog kluba hrvatske mladeži Dubrovnik, koji je upravo u 2019. godini ostvario svoj najveći uspjeh. Rukometaši su se plasirali u najveći rang natjecanja – Premijer ligu. Dogodilo se to u travnju pobjedom protiv rukometnog kluba ‘Split’. U novu su natjecateljsku sezonu ušli s četiri pojačanja, no u prvom dijelu natjecanja upisali su više poraza nego pobjeda. Napustio ih je i trener Silvio Ivandija. Na povijesnu 2019. godinu osvrnuo se predsjednik kluba Ivica Granić.

Rukometni klub hrvatske mladeži Dubrovnik u 2019. godini ispisao je povijest. Ušli su u najveći rang natjecanja – Premijer ligu. Košarkašice Raguse su pak prvi put u povijesti kluba jesenske prvakinje!

‘Mnogi su nam se podsmjehivali’
— Kad je sadašnje vodstvo preuzelo klub, bili smo u trećoj ligi. Sebi smo odmah zadali cilj – ulazak u Premijer ligu s obzirom na tradiciju rukometa i ovog kluba u Dubrovniku. To je tada izgledalo toliko nevjerojatno da su nam se mnogi podsmjehivali. Međutim, vjerovali smo u sebe, gospodin Dragić i ja i još neki drugi ljudi. Moram posebno spomenuti pok. Iva Soprana, tajnika našeg kluba koji je bio jedan od ključnih ljudi u cijeloj toj priči i koji je puno pomagao. Išli smo korak po korak, kako to inače u sportu biva kad se puno trudite, a raspolažete s malo ili nimalo novaca. Što se tiče naše lokalne zajednice, dobivali smo mrvice. Snalazili smo se na razne načine, sponzorstvima te smo išli postupno – treća, druga, prva i evo, ove godine smo ušli u najveći rang natjecanja, u Premijer ligu. Sad smo među najboljima i tu nema švercanja – ističe Granić. Dodao je kako je Grad Dubrovnik danas pokazao ipak malo više razumijevanja kada su u pitanju financije, no to je i dalje nedovoljno.

PRETRESLI SMO USPJEHE 2019. Sportska godina za pamćenje!

— To nije ni 30, 40 posto od naših fiksnih godišnjih troškova, ali tu smo gdje jesmo. Nismo možda najsretnije krenuli, imamo više poraza nego pobjeda, ali imamo samo jedan cilj – opstati u Premijer ligi. Treba nam malo vremena da se snađemo, jer je ovo za nas jedna potpuno nova dimenzija igranja – rekao je Granić.
Zasićenje, loši uvjeti… Na pitanje je li klubu udarac zadao odlazak trenera Ivandije, ističe kako ih je više pogodio odlazak Saračevića, ali i najboljeg igrača Srne nego Ivandije.

— Od početka se vidjelo da nema sinergije između trenera i igrača. Jednostavno je nije bilo, iako smo mi sa Silvijom i više nego zadovoljni. Nama je veliki udarac bio odlazak Saračevića, koji je to učinio preko noći, na vrlo nekorektan i nesportski način. Naime, doveli smo ga kako bi konsolidirao klub te ga odveo u veći rang natjecanja. Međutim, dobio je bolju ponudu i doslovno preko noći otišao. Tada smo doveli Silvija, koji je sad pomoćnik Červaru, a vrlo vjerojatno i budući hrvatski izbornik, i on je sve dosta dobro posložio. No, u jednom je trenutku došlo do zasićenja između njega i igrača. Možda su tome kumovali i loši uvjeti jer Silvio je vrhunski trener i kao takav traži najbolje uvjete. Tu su nam veliki problem financije i ne znam zašto Grad malo čvršće ne stane iza nas. Ovo je ipak najveći rang u hrvatskom rukometu, koji je vrlo popularan sport u Hrvatskoj – ističe Granić dalje. Vratio se još jednom na Ivandiju dodavši kako im je veći problem predstavio odlazak najboljeg igrača Srne, koji je otišao u PPD Zagreb.

Sezona za pamćenje
Veliki, povijesni uspjeh u 2019. godini ostvarile su i košarkašice Raguse, koje su s novim trenerom i tri pojačanja prvi dio sezone zaključile s nula poraza! Jesenske su prvakinje prvi put u povijesti kluba.
— Ove godine smo se stabilizirali i doveli smo nekoliko pojačanja i novog trenera. Imamo sezonu za pamćenje! Prvi put u povijesti smo prvaci u jesenskom dijelu sezone. Dočekujemo drugi dio sezone s devet pobjeda i nula poraza te se nadamo sličnom nastavku. Nakon toga, kako sada stvari stoje, čeka nas Final 8 i Final 4 Kupa, što su nam najvažnije utakmice. Ovo sad je tek četvrtina posla odrađena. Naslov nije imperativ, ali bi nam puno značio kako bismo pokazali da Ragusa može puno bolje – ističe predsjednik ŽKK Ragusa Tomislav Tabak.

PRETRESLI SMO USPJEHE 2019. Sportska godina za pamćenje!

Pojačanja
Inače, Ragusa je u novu natjecateljsku sezonu ušla s tri pojačanja. Iz Medveščaka je u Dubrovnik stigla Iva Todorić. Naime, nakon osam godina igre u dresu zagrebačkog Medveščaka, ova 26-godišnjakinja rodom iz Zmijavaca pokraj Imotskog, odlučila se okušati u novom klubu. Iza nje je odlična sezona, o čemu dovoljno govori statistika, ali i zaslužena titula najkorisnije igračice hrvatske lige (MVP). Uz to, prema odabiru Eurobasketa, proglašena je i za najbolju obrambenu igračicu u prošloj sezoni. Iz Medveščaka je u Ragusu na centarsku poziciju prešla i mlada hrvatska reprezentativka Ana Vojtulek, a dres talijanskog drugoligaša Carosello Carugate dresom Raguse zamijenila je i Lorena Molnar. Naravno tu je i trofejni trener Braslav Turić, koji je prethodnih osam sezona vodio momčad Medveščaka. Tabak je istaknuo i veliki uspjeh košarkašica U13 lige regije Jug za djevojčice rođene 2007. i mlađe. One su, naime, imale 12 utakmica i 12 pobjeda! One su, rekao je, budućnost ovog kluba.

Vrlo dobra godina Jugaša
Pregled godine nikako ne može proći bez najtrofejnijeg hrvatskog kluba, VK Jug Adriatic osiguranja. Njihovu 2019. godinu je sportski direktor Ognjen Kržić ocijenio s vrlo dobrom.

PRETRESLI SMO USPJEHE 2019. Sportska godina za pamćenje!
— Godina 2019. nam je bila vrlo uspješna. Nećemo reći jako uspješna, ali od 1 do 5 rekli bismo vrlo dobra. Osvojili smo Prvenstvo Hrvatske, što nam je najvažniji trofej. Međutim, nismo uspjeli u Ligi prvaka. Uvijek se, naime, gledamo popeti na najviše vrhove, ali ove godine u tome nismo uspjeli. Nismo uspjeli osvojiti ni Kup koji se nedavno odigrao u Splitu, tako da nam je u 2020. godini najvažnija stvar, a što nam je i među ciljevima, osvojiti Prvenstvo Hrvatske te se plasirati na završnicu Final Eight-a, koji će se odigrati u Italiji – rekao je Kržić.

U VK Jug Adriatic osiguranju jako su ponosni i na svoje reprezentativce. Naime, šest Jugaša je u konkurenciji za Europsko prvenstvo.

— Želimo im sreću i uspjeh, kako njima tako i hrvatskoj reprezentaciji na predstojećem Europskom prvenstvu u Budimpešti – poručio je Ognjen Kržić.

Najuspješnija godina za Neptunaše
Rezultatski najuspješnija godina je i iza Veslačkog kluba Neptun.

— Ova će godina u Neptunu ostati zabilježena kao sportski najuspješnija jer smo već u travnju na Prvenstvu Hrvatske za seniore osvojili prvu zlatnu medalju u dvojcu na pariće za lake seniore u sastavu Toni Crnjak i Lovro Čondrić. Oni su svojim rezultatima ušli u sastav seniorske reprezentacije Hrvatske do 23 godine i početkom rujna su u istoj toj disciplini nastupili na Europskom prvenstvu u Grčkoj. U jakoj konkurenciji ostali su ukupno sedmi, odnosno prvi u finalu B, što je za tako mladu posadu bio odličan rezultat – ističe tajnik ‘Neptuna’ Maro Kapović.

PRETRESLI SMO USPJEHE 2019. Sportska godina za pamćenje!

— Razveselili su nas i naši juniori Pero Kukuljica i Toni Perović koji su na državnom prvenstvu u dvojcu na pariće za juniore osvojili srebrnu medalju, a isto tako obukli su dres europske reprezentacije i nastupili na Europskom prvenstvu u Njemačkoj u disciplini četverac na pariće za juniore – govori dalje Kapović. Istaknuo je i Mateja Metkovića, koji se nakon pet godina studiranja u Bostonu vratio te počeo pripreme za kandidaciju za odlazak u Tokyo. Naime, naš Matej Metković s Mladostašem Baričevićem u dvojcu na pariće će u travnju imati izlučne trke u borbi za osvajanje mjesta za odlazak u Tokyo, što bi, govori Kapović, bio najveći uspjeh Neptuna u povijesti.

— Posebno nas veseli dolazak mlađih generacija. Tu bih posebno istaknuo mlađe juniore Roka Mucića i Antonia Štrmana, koji su osvojili brončanu medalju u dvojcu na pariće za juniore B. Cijeli niz mladih veslača iz Škole veslanja će sad na proljeće krenuti s regatama, a imamo i cura. Ivana Krištić je osvojila brončanu medalju na Prvenstvu Hrvatske u skifu, samcu za juniorke B. Sad je prešla u seniorski uzrast i isto tako radi da izbori svoje mjesto u reprezentaciji. Definitivno je ovo najuspješnija rezultatska godina u povijesti Neptuna. Nadamo se da ćemo 2020., uz sve ove rezultate koji dolaze, okruniti s obnovom i rekonstrukcijom veslačkog hangara u suradnji s Gradom Dubrovnikom – zaključio je Kapović.

Bod ih dijeli od prvaka
Malonogometaši Squarea prvi dio sezone zaključili su na drugom mjestu ljestvice. Samo za bod zaostaju od prvaka.
— 2019. godina nam je donijela sve dobro što je mogla donijeti. Podignuli smo razinu kluba za 30 posto u odnosu na ranije. Počeli smo dovoditi pojačanja, koja su prije bila nezamisliva, a tu prvenstveno mislim na Brazilce, koji su postali miljenici publike. Godinu smo zaključili na odličnom drugom mjestu i samo bod zaostajemo za prvakom. Želimo da tako krenemo i u 2020. godinu i onda će sigurno biti puno dobrih vijesti za sve ljubitelje malog nogometa. U budućnosti nećemo biti slabi već ćemo biti i bolji nego sada, ali idemo postupno. Cilj je naslov prvaka koji nikad nije došao u Gospino polje, a nadamo se da ćemo iduće ili godinu iza to i ostvariti – govori nam predsjednik MNK Square Željko Raguž. Od pojačanja tu su prvenstveno već svima dobro poznati Pele, ali i 30-godišnji Brazilac Andre Thiago Grahl ‘Keko’ te Mirko Hrkać, reprezentativac BiH.

PRETRESLI SMO USPJEHE 2019. Sportska godina za pamćenje!
— Momci su se zaista dobro uklopili te uz naše domaće igrače imamo rezultate koji su na vrhunskoj razini. Pobijedili smo i dvostrukog prvaka Hrvatske na njihovom terenu, što je ogroman uspjeh i puni samopouzdanja ulazimo u 2020. godinu, gdje nas već 10. siječnja čeka nastavak sezone. Nećemo puno uživati u blagdanima, momci će odmah prionuti na treninge – zaključuje Raguž.

Članak objavljen u tiskanom izdanju DuLista 31. prosinca 2019.

Pročitajte još

[FOTO] PARSKI GO Održano 25. Europsko prvenstvo u Dubrovniku

Dulist

Iva Oberan, Petrunjela Pavić i Josip Bulić na Europskom prvenstvu u zagrebačkoj Areni

Dulist

Piturima gradonačelnik čestitao osvajanje duple krune

Dulist