Hrvatska

PRESUDA Sanaderu devet godina! HDZ mora vratiti 24 milijuna kuna!

Ivo Sanader

Bivši hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader osuđen je na jedinstvenu kaznu od devet godina zatvora. U kaznu će mu biti uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru.

Također, Sanaderu i članovima njegove obitelji će biti oduzeta imovina stečena kaznenim djelima.

Osim novca koji se nalazi na računima na ime Ive i Mirjane Sanader, njihovih kćeri Petre i Brune, te roditelja Sanaderove supruge, obitelji Sanader oduzimaju se i umjetnička djela koja su pronađena u njegovim kućama.
U presudi stoji da je Sanader u aferi Fimi-medija ilegalno stekao 15.275.000 kuna, dok se HDZ okoristio s 24.254.497 kuna. Nevenka Jurak, vlasnica Fimi-medije, za sebe je zadržala nešto više od dva milijuna kuna.

Mladen Barišić je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine. Ratko Maček osuđen je na godinu dana uvjetno, uz rok kušnje od četiri godine. Branka Pavošević dobila je 18 mjeseci zatvora. Nevenka Jurak osuđena je na dvije godine zatvora, te joj je također oduzet novac koji je protupravno stekla.

Također, od HDZ-a se oduzima iznos koji je Sanaderova stranka protupravno stekla. HDZ će ostati bez 2 milijuna kuna i 300 tisuća eura koji su oduzeti od Branka Bačića, oduzima se novac koji su uplatili na račun BMW-a, a u državni je proračun HDZ dužan uplatiti dodatnih 17 milijuna kuna!

Protupravno stečena imovinska korist oduzima se i društvu Fimi-media, koje se presudom također ukida.
U obrazloženju presude sutkinja Ivana Čalić navela je da se optuženike utvrdilo krivima za izvlačenje novca iz državnih firmi preko Fimi-medije. Ustanovljeno je da je prikupljeni novac Ivi Sanaderu dao Mladen Barišić. Izvučenim novcem financirao se HDZ, što je omogućila Branka Pavošević.

Sanader je, stoji u presudi, organizirao grupu ljudi s ciljem počinjenja kaznenog djela. Ratko Maček, Barišić, Pavošević i Nevenka Jurak bili su dio njegove kriminalne skupine. Sanader je bio na čelu grupe, te svojim suučesnicima davao naloge, koje su oni i izvršavali.

U obrazloženju presude također stoji da je Sanader, osobno i preko Mačeka, naredio Pavošević da novac koji joj preda Barišić, a koji je preko Fimi-medije izvučen iz državnih firmi, ne evidentira u poslovnim knjigama HDZ-a. Pavošević je, kaže sutkinja Čalić, to i napravila pa je dio novca Sanader zadržao za sebe, dok se dio novca koristio za financiranje HDZ-a.

Nevenka Jurak je Barišiću, stoji u presudi, predala 24 milijuna kuna, koje je podigla s računa Fimi-medije. Radi se o novcu kojeg je firma Nevenke Jurak na osnovu raznih poslova, što izvršenih, što neizvršenih, dobila od državnih poduzeća.

Ilegalno stečenim novcem se, stoji u presudi, financiralo i Sanaderovo putovanje u SAD. Novac mu je Barišić predao u njegovoj kući, a istim je novcem Sanader kupovao i odijela marke Brioni. Radilo se o više desetaka tisuća eura.

Novcem koji je izvučen iz državnih firmi HDZ je plaćao i naknade određenim “podobnim” članovima, među kojima su i Bianca Matković, Darko Milinović, Martina Banić, Davor Blažević i Ratko Maček. Novac koji je izvučen iz Fimi-medije koristio se, stoji u presudi, za plaćanje honorara Marku Perkoviću Thompsonu, Miši Kovaču, Nini Badrić, za kupnju BMW-a, za kupnju udjela u Osječkoj televiziji i Hrvatskom listu…
Sudski proces u slučaju Fimi Media trajao je gotovo dvije godine.

 

Izvor: Index.hr

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist