Aktualno

Preminuo don Martin Sentić, umirovljeni svećenik Dubrovačke biskupije

U Svećeničkom domu u Dubrovniku u ponedjeljak, 24. rujna preminuo je don Martin Sentić, umirovljeni svećenik Dubrovačke biskupije.

Rođen je 24. srpnja 1932. godine u Gradcu kraj Neuma, od roditelja pokojnih Vida i Anice Begušić. Gimnaziju je završio u Dubrovniku, a teologiju u Splitu i Zagrebu. Za svećenika je zaređen u Zagrebu 29. lipnja 1959. godine.

Prvu službu vršio je u župi Svetog Spasa Vitaljini kojom je upravljao do 1964. godine. Kroz to vrijeme opsluživao je i župu Gospe Karmelske u Pločicama kroz tri godine. Nakon Konavala, 1964. godine služio je jednu godinu u župi sv. Petra u Čari, a potom je ponovno u Vitaljini do 1968. godine.

Od 1968. upravljao je župom u sv. Stjepana u Zatonu, a dvije godine kasnije ide u Hrvatsku katoličku misiju u Ingolstadt /Njemačka. U Njemačkoj je radio do umirovljenja 1998. godine a potom se vraća i živi u Dubrovniku sve do smrti. Godine 2009. proslavio je svoju zlatnu misu.

Posebno su mu na srcu bila prava čovjeka pa je svoja razmišljanja i nastojanja oko prirodnih prava i dužnosti svakoga čovjeka sažeo je u složenicu latinskog podrijetla jurahominizam (čovjekopravlje), o čemu je objavio i knjigu.

Dobitnik je mnogih domaćih i međunarodnih priznanja za svoju angažiranost i brigu oko prava i dužnosti svakoga čovjeka, utemeljenu na, kako je isticao, Povelji o pravima čovjeka UN-a (New York, 1945), Evanđelju Isusa Krista, i na Općoj deklaraciji UN-a o pravima čovjeka (Pariz, 1948). Tri puta je bio nominiran za Nobelovu nagradu za mir, a dobitnik je i visokih priznanja poput onog Hrvatskog helsinškog odbora za promicanje međuvjerskog dijaloga 2003. godine ili Reda hrvatskog pletera od prvoga predsjednika Republike Hrvatske dr. Franja Tuđmana.

Pokop pokojnog don Martina Sentića bit će u rodnom Gradcu u utorak, 25. rujna u 16.30 sati. Misu zadušnicu u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije i pokop predvodit će dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Izvor: Dubrovačka biskupija

Pročitajte još

ODAZIV DO 11.30 U Dubrovniku na birališta izašlo tek 8,6 posto birača

Dulist

KONCERT Župa sv. Spasa slavi 250 godina svoga postojanja

Dulist

Branitelji HRM-a obilježili godišnjicu deblokade Elafita

Dulist