Zanimljivosti

Preminula književnica Tereza Gović

Dubrovačka književnica Tereza Gović (1951.) preminula je danas nakon duge i teške bolesti. Svojim je pisanjem i objavljenim djelima ostavila dubok književni trag u čuvanju duhovne i materijalne baštine dubrovačkog kraja.

 
Objavila je deset knjiga posvećenih zavičaju o kojem je sa stranica svojih djela progovarala posebnim sentimentom i ljubavlju. Knjige Šetnja kroz stare dubrovačke vrtove (1989.), Slike i legende Rijeke Dubrovačke (1990.), Priče oko popreta (1991.), Priče oko popreta 2 (1993.), Dubrovački krajolici (1995.), Dubrovačke povijesne minijature (1997.), Zavičajne priče (1998.) i Dubrovačke crkvice (2002.), Dubrovačke povijesne minijature II. (2007.) i Primorski kalendar (2011.), kao i nekoliko stotina tekstova i priloga u brojnim časopisima, opsežna su ostavština posvećena rodnom kraju, koja je obilježava kao najplodniju i najznačajniju dubrovačku književnicu našeg vremena.
 
– Pišem ono što sam upamtila. Svaki čovjek ima neki svoj kod. Ono što znamo, a ne znamo da znamo. Već smo ga satkali u djetinjstvu te ga nosimo u sebi cijeli život. Tako je priroda koju nosim u sebi i o kojoj pišem iz razdoblja od prije nekoliko desetljeća – kazala je u razgovoru za Dubrovački list 2007. godine najavljujući knjigu „Primorski kalendar“ koju je upravo dovršavala. Objasnila je pritom kako ima sposobnost širokog gledanja motiva, ali i sintetiziranja u nekoliko rečenica pa misli da će oni, koji vole lijepu književnost to voljeti i čitati.
 
I uistinu, Dubrovčani su voljeli i vole čitati njene tekstove ispunjene malim detaljima koji se sklapaju u prepoznatljivi mozaik zapažanja koji plijeni životnošću lirske proze i ljubavlju spram vlastitog zavičaja. Tu ljubav, osim što ju je nesebično podijelila s čitateljima svojih knjiga, godinama je razvijala i odgajala kod generacija učenika u lapadskoj osnovnoj školi.
Poseban odnos imala je prema rodnoj Rijeci Dubrovačkoj, a za svoj rad primila je i godišnju Nagradu Grada Dubrovnika za 2002. godinu.
 
 

Pročitajte još

VELIKAN HRVATSKOG GLUMIŠTA Gospar Miše Martinović slavi 94. rođendan!

Dulist

Buduće mame, imate pitanja ili sumnje? Posjetite radionicu ‘Porod bez straha’!

Dulist

KRASNE, UKUSNE I MIRISNE Jesmo li zaboravili na nespole?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija