Politika

“Premijerova podrška Vlahušiću je skandalozna”

"Premijerova podrška Vlahušiću je skandalozna"

Potpredsjednik HDZ-a Antun Kisić održao je danas konferenciju za novinare vezano za izjavu predsjednika Vlade  Zorana Milanovića oko podrške gradonačelničkom kandidatu HNS-a Andru Vlahušiću.

– Zoran Milanović, bez obzira što je predsjednik SDP-a, on sve izjave koje daje i kao predsjednik Vlade. I nakon prvog kruga u kojem je SDP imao svog kandidata i kada je izjavio kako nisu mogli ići u koaliciju s HNS-om zbog nepravomočne presude njihovom kandidatu, nakon drugog kruga izjavio je da podržava Andra Vlahušića za gradonačelnika. To je skandalozno – istaknuo je Kisić dodavši:

– Također je rekao kako je gradonačelnik Vlahušić počinio grešku, ali da u njoj nema kompromitirajućih elemenata. A do jučer je govorio da je nepravomočno osuđena osoba, a sad je to nazvao greškom i upustio se u ocjenjivanje nepravomočne presude. Time direktno utječe na pravosuđe i direktno se upleo u postupak sudske vlasti. A to je opasno za RH, vladavinu prava i Ustava – poručio je Kisić upitajući se što sada misle hrvatski suci.

– Udruga sudaca u ovom predizbornom trenutku ne može se oglasiti i reći da je ovo uplitanje u sudstvo jer bi ih napali da se uključuju u predizbornu kampanju. Stoga je moja obveza kao pravnik upozoriti građane na ovo – naglasio je.

– Kakvu to poruku šalje predsjednik Vlade osobito kada je ministar Jovanović grubo oklevetao, napao i ponizio Ustavni sud komentirajući odluku tog suda – upitao se.
– Iščitava se poruka da za neke vrijedi samo sud njihove partije a da odluke drugih vlasti i tijela nisu bitne. Još samo čekam da netko reće kako se ne treba držati zakona kao pijan plota – istaknuo je Kisiš ponovivši kako je takva izjava predsjendnika Vlade Milanovića direktan pritisak na sudsku vlast.

– Pogotovo u okolnostima kada danas još uvijek nemamao pismeni otpravak ove presude, niti imamo pokrenut proces pred drugostupanjskim sudom. No predsjednik Vlade je po vokaciji i struci pravnik, koji očito ne može reći da mu ta materija nije poznata ili da se zabunio. On je povrijedio sudsku vlast, sudsku struku, fakultet koji je završio. I predsjednik države koji je pravnik i profesor, što je još čudnije, y nije se uključio u raspravu – dodao je Kisić naglasivši kako je granica između demokracije i anarhije vrlo tanka.

– Stoga je ovakva izjava predsjednika Vlade neoprostiva – napomenuo je.

– Na ovaj način povrijeđeni su i neki članovi SDP-a među kojima su ljudi koje poštujem i cijenim. Znam da ovo pred drugi krug izbora zvuči kao demagogija, ali ja to zaista tako mislim. Stoga poručujem građanima Dubrovnika da u nedjelju misle svojom glavom i da ne dozvole da se nad Dubrovnik ponovo dogodi manipulacija i da eventualno budemo imali pravomočno osuđenog gradonačelnika. Posljedice ovoga što je gradonačelnik napravio vidim kao čistu osvete, a on je uz podršku predsjednika Vlade, promijenio Zakon o upravljanju zidinama, u trenutku kada je Gradsko vijeće raspušteno i nije zasjedalo dva mjesec – zaključio je Kisić. 

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist