Kultura

PREMIJERA ADAMA I EVE Vječni sukob muškarca i žene na kazališnim daskama

PREMIJERA ADAMA I EVE Vječni sukob muškarca i žene na kazališnim daskama

Spremni smo za posljednju premijeru u sezoni 2018./19. Ovo je bilo inspirativnih mjesec dana rada i kako to inače biva u kazalištu, neki projekti su bolji ili lošiji, pozitivniji ili negativniji, ali ovo je bilo jedno predivno iskustvo – rekao je Žarko Dragojević, glasnogovornik KMD-a, na najavi predstave ‘Adam i Eva’ u Kazalištu Marina Držića.

Tekst predstave prema djelu Miroslava Krleže adaptirala je redateljica Helena Petković.

– Prvi dio teži realizmu, ali bliži je realizmu pomiješanim s ekspresionizmom jer se u tom dijelu detaljno bavimo arhetipskom muško-ženskom situacijom. Kako dolazi do smrti protagonista, drugi dio je bliži ekspresionizmu i simbolizmu. To je jedna luda fantazmagorija koja sadrži elemente, mi ga zovemo cabaret, govora, pjesme i plesa. U trećem dijelu, kad se naši protagonisti ponovno susreću u podzemnom svijetu pristupili smo eklektički, jer nije se moguće vratiti u taj realizam iz kojeg sve potiče – rekla je.

Petković ističe da će igra na sceni biti vrlo živa te da je glumački ansambl i autorski tim pred sobom imao izazov zbog njenih visokih zahtjeva, između kojih je i improvizirani bazen pred pozornicom.

– Igram Evu, ženu koja prije svega voli, koja je jaka, mudra, nekad i slaba, koja na kraju krajeva doživi i vlastiti ‘salto mortale’. Bilo je zahtjevno, fizički je zaista bilo naporno, međutim uz izvrsnog kolegu i partnera bilo je lakše, i redateljicu koja nas je usmjeravala. Veselimo se premijeri, i kroz predstavu shvatite da se ništa tu ne mijenja kod odnosa između spolova, i da se sve vrti u krug – rekla je glumica Nika Lasić.

– Adam je zapravo jako tipičan muškarac kod Krleže. On je jedan arhetip, jer imamo biblijski motiv Adama i Eve. To je muškarac s velikim M i žena s velikim Ž. Krleža tu progovara pesimistično i depresivno o tom cijelom krugu muškarca i žene. To je jedna fatalna ljubav, dolazi do svađe, rasapa, samoubojstava. Oni se na kraju ponovno sreću, potpuno su sve zaboravili na drugom svijetu, i muškarac i žena kao takvi ponovno ulaze u taj odnos – izjavio je glumac Mladen Kovačić.

U postavi autorskog tima su još i scenografkinja Ana Martina Bakić, kostimografkinja Tea Bašić Erceg, skladatelj Damir Šimunović, oblikovateljica svjetla Vesna Kolarec, oblikovateljica scenskog pokreta Matea Bilosnić, glazbeni korepetitor Paola Dražić Zekić i jezična savjetnica Đurđa Škavić.
Osim Mladena Kovačića i Nike Lasić u ulogama Adama i Eve, u predstavi glume Frane Perišin, Tomislav Krstanović, Marija Šegvić, Anđela Bulum, Boris Matić te kao bend Hotela Eden Bojan Beribaka, Vlaho Bonačić, Nikša Sentić i Žarko Dragojević.

Redateljica Petković u opisu predstave piše: U središtu radnje vječni je i svevremenski sukob između muškarca i žene. Radnja započinje u prljavoj sobici Hotela Eden, vrhuncem sukoba između Čovjeka i Žene koji traje već tri dana. Prva runda završava smrću Žene koja se baca u lihthof i samoubojstvom Čovjeka koji se nakon vijesti o ženinoj smrti baca pod jureći šnelcug. Premijera će se održati 31. svibnja, uz reprizu 1. lipnja.

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist