DuList IN

PREGRŠT SADRŽAJA Predstavljen još jedan program ‘Feste prije Feste’

PREGRŠT SADRŽAJA Predstavljen još jedan program 'Feste prije Feste'

Pred nama je devetnaesto izdanje manifestacije Festa 2020. Dubrovnik. Članovi udruge Festa Dubrovnik u četvrtak u hotelu Valamar Lacroma predstavili su program ove višednevne manifestacije, koja tradicionalno otvara proslavu Feste sv. Vlaha i Dana Grada Dubrovnika s humanitarnom namjenom usmjerenoj ka obnovi crkve Parca i pomoći Ligi protiv raka Dubrovnik.

— Kao i svake godine, osim one prve Feste, program će otvoriti ‘Festa od klapa’ u Kazalištu Marina Držića, 25. siječnja, gdje će nastupiti osam klapa. Program se nastavlja dva dana kasnije kada će u crkvi Parca nastupiti operne dive Diana Hilje, Dubravka Šeparović Mušović i Jelena Štefanić uz klavirsku pratnju Alberta Frke. Dan nakon u kongresnoj dvorani hotela Valamar Lacroma održat će se poseban gala koncert. Naime, gala koncert, naziva ‘La musica di notte’, posvećen je maestru Đelu Jusiću, a sudjeluju klape, pjevači, Mješoviti zbor Libertas uz Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem Viktora Lenerta. U ponedjeljak, 27. siječnja u suradnji s DULU-om, Maticom iseljenika i Kazalištem Marina Držića pripremili smo izložbu ‘Grad i sv. Vlaho’ koja će biti postavljena u predvorju Kazališta Marina Držića – uspričala je umjetnička ravnateljica Fudruge, Darija Mikulandra.

– Ideja za Gala koncert koji će, nadam se biti uspješan, je došla još lani. Na njemu izvest će se kratki presijek njegovog velikog opusa. Uključena su djela napisana za Dubrovački simfonijski orkestar, klape i Mali raspjevani Dubrovnik, ali i dio njegovog opusa koji se tiče zabavne glazbe. Zanimljiv će biti i blok klapa u kojem će one nastupiti s orkestrom, budući da je Đelo puno za njih pisao. Siguran sam da će nam se i publika pridružiti u pjesmi i svirci te večeri. To je jedno glazbeno sjećanje na našeg Đela – poručio je dirigent Viktor Lenert o gala koncertu ‘La Musica di Notte’.

– Festa od klapa uvijek je popularna i nije tajna da se karte gotovo rasprodaju prije nego li se zna uopće tko će nastupiti. Ove godine smo tu festu koncipirali s malo užim brojem klapa, a radi se o njih sedam – tri ženske iz FA Linđo, Cavtajke, Amofra i muške Subrenum, Kaše i klapa Kolafjaka. Ono što bih istaknuo kako će klape pratiti i kvartet Dubrovačkog simfonijskog orkestra, ali i glumačku skupinu Kolarin koji će biti naša ‘osma klapa’ i ćpoveznica između izvođača i publike. Malo smo srezali broj klapa jer smo osjetili da je 14 ili 15 klapa previše za tako malo vremena – poručio je Vicko Dragojević iz klape Kaše.

Festa će također imati i sadržaje poput ‘Feste od vina’ organizirane u suradnji s udrugom ‘Deša’ Dubrovnik te Turističkom i ugostiteljskom školom, a riječ je o radionici tradicionalnih jela i vina za sv. Vlaha u restoranu Mimoza. Neizostavna je ‘Dubrovačka Rock Parada’ koja će se i ove godine održati u sklopu programa ‘Noć Muzeja’ u prostorijama Umjeničke galerije Dubrovnik.

— Ove godine i Kazališna družina Kolarin slavi svojih 10 godina pa će tako u istoj večeri kada je i ‘Noć Muzeja’ održati predstavu ‘Karaoke show’, autora Davora Špišića u režiji Paola Tišljarića, u Kazalištu Marina Držića. Bogatom programu pridružio se i Boris Njavro, čija će knjiga ‘Ulicama Grada’ biti predstavljena u Kinu Sloboda 1. veljače. Posebno mi je drago što mogu i najaviti kako će se istog dana u 19 sati premijerno izvesti i novoskladana ‘Misa svetog Vlaha’ autora Vicka Dragojevića u izvedbi klape Kaše u crkvi sv. Vlaha -ispričao je Slobodan Nano Vlašić.

Festa se završava 2. veljače na Kandeloru, kada će se upriličiti događanje ‘Festa od vina na Kandeloru’ u suradnji s Gospodarskom i Obrtničkom komorom DNŽ u Gradskoj kavani. Ulaznice za ‘Festu od klapa’ i ‘Karaoke show’ mogu se kupiti u Kazalištu Marina Držića, dok se ulaznice za gala koncert ‘La Musica di Notte’ mogu kupiti u Turističkoj zajednici grada Dubrovnika, Patrea cvjećari te na recepciji hotela Valamar Lacroma. Na sve ostale programe ulaz je slobodan.

PROGRAM – FESTA 2020 DUBROVNIK:

23.01. u 20:00 sati, FESTA OD KLAPA – Kazalište Marina Držića

25.01. u 19:00 sati, DIVE U SV. VLAHU (Diana Hilje, Dubravka Šeparović Mušović, Jelena
Štefanić, klavirska pratnja Alberto Frka) – crkva sv. Vlaha

26.01. u 20:00 sati, LA MUSICA DI NOTTE, gala koncert posvećen uspomeni na maestra
Đela Jusića, sudjeluju klape, pjevači, Mješoviti zbor Libertas uz Dubrovački simfonijski
orkestar pod ravnanjem Viktora Lenerta – kongresna dvorana Valamar Lacroma

27.01. u 19:30 sati, Izložba GRAD I SV. VLAHO u suradnji s DULU-om, Maticom iseljenika i
Kazalištem Marina Držića – predvorje Kazališta Marina Držića

29.01. u 11:00 sati, Radionica FESTA OD VINA u suradnji s udrugom Deša Dubrovnik i
Turističkom i ugostiteljskom školom o tradicionalnim jelima i vinima za sv. Vlaha – restoran
Mimoza

31.01. od 19:00 sati, DUBROVAČKA ROCK PARADA u Noći muzeja – Umjetnička galerija
Dubrovnik

31.01. u 19:30 sati, KARAOKE SHOW, predstava autora Davora Špišića, režija Paolo
Tišljarić uz 10 godina Kazališne družine Kolarin – Kazalište Marina Držića

01.02. u 11:00 sati, promocija knjige ULICAMA GRADA autora Borisa Njavra – Kino
Sloboda

01.02. u 19:00 sati, novoskladana MISA SVETOGA VLAHA autora Vicka Dragojevića u
izvedbi Klape Kaše – crkva sv.Vlaha

02.02. od 11:00 sati, FESTA OD VINA NA KANDELORU u suradnji s Gospodarskom i
Obrtničkom komorom i DNŽ – Gradska kavana

Pročitajte još

‘Župski pjat’ počeo đirom po vinogradu i radionicom o rogaču

Dulist

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist