Kultura

PREDSTAVLJENA KNJIGA DUM MIRKA MASLAĆA ‘MOJE ŽUPE, MOJI ŽUPLJANI’ Kronika jednog doba kad se živjelo skromnije, ali radosnije

PREDSTAVLJENA KNJIGA DUM MIRKA MASLAĆA 'MOJE ŽUPE, MOJI ŽUPLJANI' Kronika jednog doba kad se živjelo skromnije, ali radosnije

U petak navečer pred prepunom dvoranom Općine Župa dubrovačka predstavljena je knjiga dum Mirka Maslaća ‘Moje župe, moji župljani’, dugogodišnjeg župnika Konavala i Župe dubrovačke. Dum Mirko koji je svoju zlatnu misu proslavio 2015. te ga je papa nagradio titulom monsinjora, prvi put u najjužniju Hrvatsku općinu došao je 1976., najdulje vremena pak je proveo u Mlinima, a upravo u ovoj kronici sažeta su sva njegova svećenička iskustva te izazovi s kojima se susretao za mirnodopskih, ali i ratnih razdoblja.

– Nju sam počeo pisati nakon što sam otišao iz Cavtata. Ovo je tek jedan svezak, a ima ih ukupno četiri. Svaki je napisan u dva primjerka. Drago mi je danas vidjeti ljude iz svih mojih župa – Stravče, Pločica, Cavtata, a pogotovo Župe dubrovačke. Ipak sam tu proveo većinu svog života. Rado se sjećam svih. Moje uspomene nastojao sam sabrati u jednu knjigu. Svjestan sam da će biti pozitivnih i negativnih kritika. Kad sam je jednoj kolegi pokazao rekao mi je da mu se ne sviđa jer naslov zvuči posesivan. Što mogu kad me uz svaku od župa vezala iskrena ljubav. Osobito su mi pri srcu oni ljudi koje sam ispratio. Na dan sprovoda bio sam najzauzetija osoba, više nego bratstvo ili obitelj, jer sam nastojao kako bi rekao sv. Leopold kod svakog čovjeka odijeliti zlato od blata. To sam doista i uspio, a ono drugo sam prepustio Milosrđu Božjem – rekao je Maslać.

Urednik ‘Moje župe, moji župljani’ je Ante Šorić, svojedobno zaposlenik Državnog arhiva u Dubrovniku koji je poručio da se tijekom svog službovanja Maslać u tolikoj mjeri suživio sa svojim župljanima pa se jednako njima veselio svakom krštenju i svadbi. Niti jedan sakrament nije odrađivao rutinski, a o tome najbolje svjedoče njegovi pogrebni govori koji su ‘mala antologija iz pera dubrovačkog književnika Ivana Gundulića’. Memoari poput ovih pišu se iz ljubavi, dodao je Šorić: ‘primjerice, sv. Augustin svoje je napisao iz ljubavi prema Bogu, Winston Churchill iz ljubavi prema sebi, a dum Mirko iz ljubavi prema narodu kojem je služio’.

– Nije mi na kraj pameti uspoređivati ga sa sv. Augustinom ili Churchillom, ali dodirnih točaka postoji. Ništa što se čini iz ljubavi nije nevrijedno. Dum Mirko nije pisao iz ambicije da oplemeni hrvatsku književnost. Spomenut ću riječi nobelovca Iva Andrića koji je rekao da sa svakom starom ženom umre jedan stih te sa svakim fratrom biva zakopana jedna povijest. Upravo je ovo pokušaj da se to ne dogodi. Među ostalim vrijednim sastavnicama ove knjige istaknuo bi pogrebne šaljive zgode te govore kojih ima 300. Različiti su po duljini, ali jednakog su ustroja. U svima je snažno naglašena vjera da smrt nije kraj – zaključio je urednik.

O duhovnom i društvenom značaju ove knjige progovorila je i profesorica engleskog jezika Župka Fani Perun.

– Knjiga je dokument koji precizno i kronološki navodi događaje i osobe. Izvor je povijesnih činjenica bilo da se radi o svećenicima koji su službovali u okolnim župama ili o crticama iz života Konavljana i Župljana kad je, kako autor navodi ‘bilo puno blaga po selima i kad su škole bile pune djece, čeljad još bila u nošnji i na sprovod išli samo muški’. S knjigom ćete zaroniti u jedna davna vremena kad je život bio skroman, ali radosniji što je uputa nama za danas – iznijela je Perun.

Promociju knjige dum Mirka Maslaća ‘Moje župe, moji župljani’ začinio je nastup članova KUD-a Marko Marojica, a autoru je ovim povodom Konavoka Kate Šarilo, jedna od prvih župljanki Stravče koju je krstio, dala dar. Nakon, uslijedilo je prigodni tratamenat.

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist