Natrag
21.7.2018 19:15

facebook

twitter

google

rss

dulist

PREDSTAVLJANJE U STONU I DUBROVNIKU Sebasta – grad sv. Vlaha

31.1.2017 @ 6:51 Dulist Kultura
2;2

Podijelite:

Ogranak Matice hrvatske u Stonu priključio se obilježavanju Godine svetog Vlaha izdanjem nove knjige naziva Sebasta-grad svetog Vlaha.

Knjiga će biti predstavljena u Stonu i Dubrovniku uoči ovogodišnje Feste . Predstavljanje u Stonu bit će u utorak, 31. siječnja u 18 sati u dvorani Velikog Kaštia, a u Dubrovniku, u subotu, 4. veljače u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad u 18 sati. Knjigu će predstaviti dr.sc. Ivo Banac, akademik Stjepan Krasić, dr.sc. Vinicije B. Lupis i predsjednik Matice u Stonu Joso Stepić.

Sebasta – grad svetoga Vlaha zbornik je više hrvatskih i armenskih autora koji su, svaki na svoj način, pokazali svoje viđenje i spoznaje o Sebasti, armenskom gradu koji više ne postoji u smislu kršćanske civilizacije, utemeljene na pozitivnim stečevinama antike. Ovaj znanstveni projekt je pionirski, jer uistinu po prvi put ujedinjuje hrvatske i armenske autore iz dijaspore – koji potječu iz Zapadne Armenije i Hrvatske – kako bi iz više kuteva prikazali posebno važan grad.

Taj je projekt nastao prije šest godina kao ideja urednika u razgovoru s nadbiskupom Katolikata Velike Kuće Cilicije – Njegovom Milosti Naregom Alemezianom, kao svojevrstan prvi korak u međusobnom upoznavanju dvaju naroda. Sebasta je iznimno bitna za kršćansku civilizaciju uopće, posebice u pogledu na kršćanski martirologij i kao središte armenske civilizacije i kulture tijekom cijelog niza stoljeća. Predgovor knjizi napisao je katolikos Armenske apostolske crkve Aram I. i nadbiskup Nareg Alemezian.

Knjiga je tiskana uz potporu Grada Dubrovnika, Društva prijatelja dubrovačke starine, Općine Ston, Župe svetog Vlaha- Ston, Župe svetog Antuna – Mali Ston i Dubrovačko-neretvanske županije.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana