Natrag
17.2.2019 00:48

facebook

twitter

google

rss

dulist

Predstava ide iduće godine, ako se dogovore

22.8.2012 @ 14:17 Baldo Marunčić Kultura
3;3

Podijelite:

Na današnjem javnom sučeljavanju, kojeg je predložio redatelj Bobo Jelčić, a prihvatio intendant Dubrovačkih ljetnih igara Ivica Prlender, vezano za neuvrštenje autorskog projekta Boba Jelčića i Nataše Rajković „Ustajte, djeco“, u ovogodišnji dramski program, nije rečeno ništa novo o čemu do sada mediji nisu pisali.

– Producenti moraju realizirati određene pretpostavke da bi se projekt uputio u proceduru. Autorski tim nije doveo koncept do zrelosti za upućivanje u proceduru. Najava programa ide krajem siječnja, kasnije i na verifikaciju Vijeća – rekao je uvodno Prlender na što mu je Jelčić odgovorio: 

-Ako je sve to tako, to znači da nismo predali tekst na vrijeme, a komunikacija je nakon godinu i pol dana izostala upravo negdje oko Svetog Vlaha –  rekao je Bobo Jelčić.
 
Intendant Prlender i dalje je ostao pri tvrdnji da projekt nije bio spreman za ovu godinu. Bobo Jelčić i dalje smatra da je projekt bio spreman, te je izrazio sumnju da je na neodržavanje utjecala cenzura od strane politike, s obzirom da se dio radnje trebao odvijati upravo u Gradskoj vijećnici, a glavni akteri trebali biti gradski vijećnici.

– Možda to i nije tako, ali dobio sam od nekih ljudi sugestije da je tako. Možda je upravo razlog rizičnost predstave. Ona bi se održavala u Gradskoj vijećnici, na Gundulićevoj poljani, vjerojatno je rizična, i po broju mjesta, nešto što dodiruje samu srž koncepta DLJI – istaknuo je. 

Na sve to Ivica Prlender odgovorio je kako razlog ne održavanja nije nedostavljanje teksta jer ga nije ni očekivao. Kazao je kako je osjetljiv na političke spekulacije.

– Nikad  me politika nije pogazila, ni lijeva ni desna, i nikad program  nije krojila politika, bar otkad sam ja intendant. Ako je razlog što predstava nije uvrštena rizičnost projekta, zašto sam onda s tobom razgovarao godinu i pol dana. Čak sam ti rekao da taj projekt Igre trebaju  – naglasio je Prlender.

– Politika je svugdje. Pa i ti si postavljen politički – odgovorio mu je Jelčić.

– Nikad Ivica Prlender ne bi otišao sa Zagrebačkog sveučilišta da nije bila 2002.  i da se nije potegnula rasprava o ukidanju Igara. Jedini sam ja bio prihvatljiv i jednoj i drugoj strani koje su tada raspravljale – odgovorio je Prlender. 

Bilo je i riječi o samoj tematici predstave, koju je pojasnio Bobo Jelčić. Naime, predstava se temelji na djelu Iva Vojnovića, točnije Allons Enfants, i temama koje su danas aktualne u Dubrovniku, poput Pelješkog mosta, otpada i odluka koje donosi Gradsko vijeće.
 
Na samom kraju na novinarsko pitanje hoće li „Ustaj, djeco“ biti uvrštena na program idućih ljetnih igara, Prlender je odgovorio:
– Ako dozri, hoće – istaknuo je.

– Kakav je to razgovor, pa  nismo u nekoj agro–emisiji. Ne znam kud će me put odvesti, možda ću opet krenuti snimati film – odgovorio je Jelčić.

– Dužnost je intendanta procijeniti je li neki projekt spreman za operativu ili nije. Vjerujem da će biti spreman i čeznem da bude spreman. S obzirom da mi u prosincu  ističe mandat, vjerujem, bio ja intendant ili netko drugi, da će mu ona biti izuzetno zanimljiva– nadopunio je Prlender.

– Formulaciju 'ako nešto dozri' nikad nisam čuo. Imam neku vrstu dostojanstva i ne želim pristati na to. Projekta će biti ako se dogovorimo – nadovezao se Jelčić.

Današnje javno sučeljavanje, koje je popratila publika u velikom broju, pretvorila se u raspravu o ambijentalnosti Dubrovačkih ljetnih igara.  

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana