Aktualno

Predložen institut osobnog bankrota

Preporuke za olakšanje dužničke krize građana razlog je zbog kojeg su se danas u velikom broju okupili članovi savjetničkih tijela predsjednika Ive Josipovića, Savjeta za gospodarstvo i Vijeća za socijalnu pravdu.

Uvođenje instituta osobnog bankrota, izmjene Ovršnog zakona, nadzor nad formiranjem kamatne stope, otpis dugova, reprogram i moratorij na otplatu kredita i transformiranje kredita u francima, dio su od 20 preporuka za olakšanje dužničke krize građanima, koje je predsjednik Republike Ivo Josipović uputio Vladi i Hrvatskome saboru, donosi hrt.hr.
 
Pravo rješenje dužničke krize su gospodarski oporavak i otvaranje radnih mjesta, ali dok čekamo na to ne možemo nijemo gledati kako sve veći broj građana i obitelji tone u siromaštvo i gubi svoju imovinu, poručio je Josipović. Stoga predlaže da se problem dužničkog ropstva hrvatskih građana, u situaciji kada oni više nisu u stanju vraćati svoje dugove, počne rješavati uvođenjem instituta osobnog bankrota. Dugovi bi se namirivali razmjerno, sukladno mogućnostima dužnika, a veći ili manji dio duga bi se otpisao.
 
Problem nesrazmjera duga i troškova ovrhe, kada građanin zbog maloga duga mora plaćati visoke troškove ovrhe, trebalo bi riješiti tako što će Vlada i jedinice lokalne samouprave odlučiti da neće pokretati parnice i ovrhe dok dug ne dostigne razinu od, primjerice, pet tisuća kuna. Na donošenje iste odluke trebalo bi motivirati i privatne subjekte, poput telekomunikacijskih i finacijskih tvrtki.
 
Ovršni zakon treba izmijeniti tako da se stan kao sredstvo za život, izuzme iz ovrhe ili da se ovrha provede uz bar privremeno očuvanje prava na dom. Stoga bi u Ovršnom zakonu trebalo promijeniti članak 102. tako da se, bez obzira na postignutu cijenu, smatra kako je dužnik ispunio dug u visini dvije trećine vrijednosti nekretnine.
 
Također, predlaže predsjednik Josipović, treba promijeniti članak 75, tako da se u popis stvari na kojima se ne može provesti ovrha, uvrsti i stan koji je jedini stambeni prostor u vlasništvu dužnika. Treba predvidjeti i slučajeve u kojima ovrhovoditelj može postati vlasnikom stana, ali se dužnik ne može deložirati, nego može dobiti status posebne vrste najmoprimca.
 
Josipović je također predložio da Hrvatska narodna banka (HNB) kao neovisni regulator preuzme nadzor nad formiranjem kamatne stope, a posebno treba nadzirati opravdanost promjene kamatne stope u slučaju kada je ugovorena promjenjiva kamatna stopa.
 
U Zakonu o obveznim odnosima treba drukčije definirati zateznu kamatu te utvrditi da kamata prestaje teći kada dosegne visinu glavnice. Također, HNB i Vlada poreznim i drugim mjerama trebali bi pomoći da banke ponude građanima s teško otplativim kreditima otpis dijela duga, reprogram kredita, moratorij na otplatu kredita kroz određeno vrijeme, kao i transformiranje kredita u francima u neki drugi oblik kredita bez naknade.
 
Predsjednik Josipović pozvao je dobrostojeće tvrtke i građane na osnivanje fonda solidarnosti za potporu različitim socijalnim projektima, te udruge, sindikate i vjerske zajednice da ojačaju socijalnu komponentu svojega rada.
 

Pročitajte još

‘McLarenom’ po autocesti jurcao 216 kilometara na sat

Dulist

Kakvo nam se vrijeme sprema idući tjedan?

Dulist

Tko je prošetao Stradunom za žene u nerazvijenim zemljama?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija