Grad

PRAVORIJEK ARBITRAŽE Grad Dubrovnik ne mora platiti ni kune za Garažu

PRAVORIJEK ARBITRAŽE Grad Dubrovnik ne mora platiti ni kune za Garažu

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić rekao je u srijedu u Dubrovniku kako je na arbitražnom sudu HGK odbijena tužba Midia grupe koja je od Grada Dubrovnika na ime projekta u javno-privatnom partnerstvu Javne garaže na Ilijinoj glavici potraživala više od 260 milijuna kuna.
Kako je istaknuo Vlahušić na konfernciji za novinare, ishod arbitraže stigao je u utorak u kasnim satima, a cjelokupnu odluku u Gradu Dubrovniku tek iščekuju.
”Sud je odlučio kako je tužba koju je uputila Midia grupa neosnovana u onom dijelu gdje se od Grada Dubrovnika traži plaćanje potraživanja. Sud je to odbio zbog procesno-pravnih razloga, ali ugovor koji Grad ima s Midia grupom i dalje vrijedi”, rekao je Vlahušić te dodao kako Midia grupa više nema pravo pozivanja na arbitražu.
Na novinarski upit je odgovorio kako ne želi špekulirati bez da vidi cjelokupno obrazloženje odluke o kojim se točno ‘procesno-pravnim’ razlozima radi.
”Pregovori se i dalje nastavljaju Midia grupa nema pravo pozivanja na arbitražu, ali PBZ još uvijek može”, rekao je Vlahušić te dodao kako Privredna banka Zagreb kao kreditor ima potraživanja u iznosu od 140 milijuna kuna.
”Dobili smo prvo poluvrijeme, ali i dalje nas čekaju dogovori. Midia grupa upravlja garažom još 25 godina. Proračun Grada Dubrovnika je siguran ovu godinu, neće biti oštećen nikako”, rekao je Vlahušić te dodao kako će predložiti Gradskom vijeću razmatranje kupovine Javne garaže.
Na novinarski upit zašto ovu vijest novinarima prenosi neraspoložen, Vlahušić je odgovorio kako bi bio euforičan da je presuda bila 70 milijuna kuna, ako bi za taj iznos Grad Dubrovnik dobio vlasništvo nad garažom.
”Nema mjesta euforiji, ja bih bio zadovoljan da smo za 70 milijuna kuna dobili vlasništvo nad Javnom garažom, a na ovaj način je problem samo privremeno riješen”, rekao je Vlahušić.Podsjetimo, Grad Dubrovnik 21. veljače 2014. zaprimio je Zahtjev za pokretanje arbitražnog postupka i tužbeni zahtjev tužitelja Garaže Dubrovnik d.o.o. u kojem se tužbom protiv tuženika Raguse Parking d.o.o. i Grada Dubrovnika potražuje iznos od 261.688.421,64 kn.
Krajem 2014. godine gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić predlagao je tripartitni sporazum između Grada Dubrovnika, Midia grupe i PBZ-a kao kreditora u iznosu od 40 milijuna, nakon kojeg bi, po njegovim tadašnjim tvrdnjama, prestale bile sve obveze Grada. Oporba u Gradskom vijeću u te navode nije povjerovala, a ugovor nije prihvaćen nakon čega je arbitražni postupak nastavljen i zaključen u rujnu ove godine.

Inače oko ovog projekta se ‘potežu repovi’ još od otvaranja garaže u 2009. godinu, a protiv bivše gradonačelnice Dubrovnika Dubravke Šuice aktualni gradonačelnik svojedobno je podnio i kaznenu prijavu zbog štetnih ugovora. Naime, u njima ukratko stoji kako se profit od garaže dijeli popola, dok gubitak snosi Grad Dubrovnik.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović