Natrag
20.2.2019 12:33

facebook

twitter

google

rss

dulist

Pozitivnom klimom protiv kaznenih djela

20.12.2013 @ 21:04 Baldo Marunčić Crna kronika

Podijelite:

Vijeće za prevenciju Dubrovačko-neretvanske županije u petak je pod predsjedanjem župana Nikole Dobroslavića održalo svoju konstituirajuću sjednicu.

Načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Tonći Radibratović zahvalio se županu Nikoli Dobroslaviću što je prepoznata inicijativa za osnivanjem jednog ovakvog tijela te je dodao kako se Vijeće ne osniva zbog neke aktualne i hitne situacije ili nekih posebnih zahtjeva jer je područje Dubrovačko-neretvanske županije jedno od najsigurnijih u državi.

– Glavna svrha vijeća je prevencija i utjecanje na javnost prije počinjenja kaznenih djela, umjesto da policija djeluje samo represivno i uhićuje počinitelja. Potrebno je proaktivno sudjelovati u prepoznavanju problema i područja gdje se oni javljaju te prema njima djelovati kroz programe prevencije koji bi trebali otkloniti uzroke problema. Vijeće predstavlja podršku policiji u djelovanju, budući da je učinak kada policija prema građanima nastupa samostalno, različit od učinka kada iza tih postupaka stoji šira zajednica i nadležne ustanove – kazao je Radibratović.

Predsjednik Vijeća, župan Nikola Dobroslavić složio se s konstatacijom da je bitno da se stvorilo jedno takvo okružje u kojima je vrlo mali broj kaznenih dijela, što onda može samo pozitivno utjecati na pravilan odgoj djece i mladeži.
– Vijeće bi trebalo doprinijeti da se pojača pozitivna klima i da se djeluje pozitivno, prvenstveno na mlađe, ali i na druge, kako bi se spriječilo nastajanje djela – kazao je župan i predložio da se za sljedeću sjednicu pokuša utvrditi koje su to sredine koje bi mogle biti kritične pa da se potakne imenovanje ovakvih vijeća i u tim sredinama.

Goran Violić, predstavnik Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Županijski centar 112, pohvalio je PU na inicijativi za osnivanje ovoga Vijeća. Napomenuo je da se možda mogu koristiti i iskustva drugih županija koje su već osnovale ovakva tijela.
– Vijeće bi moglo posredovati u komunikaciji sa lokalnim zajednicama, s prijedlozima na uklanjanje potencijalnih mogućnosti za izvršenje kaznenih dijela u boljem osvjetljavanju pojedinih trgova, brzom otklanjanju posljedica vandalizma, uređivanju okoliša i slično. Na taj se način prostor za izvršenje kaznenih djela smanjuje i gura prema rubnim područjima, čime se smanjuje broj počinjenih djela, a povećava razina sigurnosti, što nam je svima cilj – zaključio je Violić.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana