Crna kronika

POŽAR NA PELJEŠCU Simović: ‘Vatrena linija razvukla se na 4 kilometra’

POŽAR NA PELJEŠCU Simović: 'Vatrena linija razvukla se na 4 kilometra'
edf

Požar je u Stankovićima zahvatio potkrovlja i dio fasada na četiri kuće, a donji su dijelovi kuća spašeni. Bura je malo oslabila pa smo ‘gazili’ za kanaderima. Nastojimo odbiti požar. Imat ćemo ogroman problem ako se počne vraćati prema šumi u smjeru Orebića – rekao je u utorak popodne županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović.

-Situacija je jako zahtjevna i na granici smo da se to dogodi – dodao je Simović, dodavši kako se vatrena linija razvukla na oko 4 kilometra.

Podsjetimo, požar je nastao u utorak ujutro kod mjesta Mokalo kod Orebića, a tijekom dana se razbuktao pa su uz sve županijske vatrogasne postrojbe angažirane dodatne iz još pet županija, kao i tri kanadera. Na gašenje je, objavio je MORH, upućeno i pedeset vojnika s dva helikoptera te s po jednim kanaderom i desantnim brodom minopolagačem iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH.

Iz sigurnosnih razloga evakuirano je 40 stanovnika sela Mokalo prema Postupu, a turisti iz dva kampa prema Orebiću, ističu iz DUZS-a. Po informaciji iz HAK-a, promet cestom kroz predio Postupa je prekinut, a zatvorena je i pelješka cesta na predjelu Kriva dolina kod skretanja za Trpanj. Trajekt iz Korčule preusmjeren je na Trstenik i to na liniji Dominče – Trstenik i Trstenik – Dominče.

18.30 sati
Na sreću nema ljudskih žrtava, vatrena fronta trenutno je kod zaseoka Ruskovići, a manji požari se povremeno javljaju na cijelom požarištu. Na terenu je trenutno više od 300 vatrogasaca iz Dubrovačko-neretvanske županije i drugih krajeva Hrvatske s pedesetak vozila, a pristiže još vatrogasnih snaga. U borbi s vatrom sudjelovala su tijekom dana i tri kanadera kao i stotinjak pripadnika Hrvatske vojske. HGSS stanica Orebić i Gradsko društvo Crvenog križa Korčula na terenu su angažirani oko pomoći stanovništvu i dostavi hrane drugim operativnim snagama.

Pelješka cesta otvorena je za promet oko 18 sati za sva vozila osim za cisterne sa zapaljivim teretom. Trajekt od Orebića na Pelješcu do Dominča na Korčuli vozit će van plovnog reda po potrebi, odnosno po pristizanju vozila.

Pročitajte još

U stanu u Mokošici pronađen amfetamin i marihuana

Dulist

U sudaru na Nuncijati ozlijeđen motociklist

Dulist

[FOTO] SUDAR NA MAGISTRALI Dva automobila i cisterna, jedna osoba prevezena u bolnicu

Dulist