Kultura

POVRATAK ‘GRIŽULE’ NA FESTIVALSKU POZORNICU Tradicionalno na Kandeloru predstavljen pretprogram 71. Igara

POVRATAK 'GRIŽULE' NA FESTIVALSKU POZORNICU Tradicionalno na Kandeloru predstavljen pretprogram 71. Igara

– Kao i uvijek Dubrovačke ljetne igre inzistiraju na dovođenju svjetskih imena koje diktiraju predikat međunaodne prepoznatljivosti. Velika nam je želja i misija dovesti nove kulturne naraštaje u ovu sredinu. Također, razvijamo i odgajamo novu publiku, a ova godina je specifična zahvaljujući suradnji i koprodukciji sa Zagrebačkim kazalištem mladih, Kazalištu Marina Držića, Akademijom dramskih umjetnosti i Dubrovačkim simfonijskim orkestrom. Na taj način Igre postaju stjecište kreativnih potencijala i ishodišta miješanja generacija te profesionalnih iskustava kako bi naša okolina postala bolja i osvještenija te sa zadovoljstvom mogu reći kako se okrećemo novim modalitetima – poručila je uvodno u nedjelju intendantica Igara Dora Ruždjak Podolski prilikom predstavljanja pretprograma 71. izdanja manifestacije u Festivalskoj palači.

O dramskom programu nešto više rekao je pomoćnik za dramu – Saša Božić pri tome naglasivši kako su Igre jedina kazališna ustanova u Hrvatskoj koja se može pohvaliti dvama projektima financiranim sredstvima EU.

– Riječ je o projektima Port of dreams i Future epics unutar čega ćemo ove godine imati dubrovačku premijeru čak šest naslova. To nisu samo izvedbe predstava već procesi koji su manje ili više vidljivi javnosti, a koji će ugledati svoj završetak upravo ovdje. Prvi na redu je 15. srpnja ‘Van sebe’ Nataše Rajković i Ivana Penovića koji će izvesti na igralištu ispod tvrđave Minčete Festivalski dramski ansambl predvođen Nikšom Butijerom i Natašom Kopeč. Ona tematizira Dubrovnik kao migrantski epicentar i kroz osobna svjedočanstva prisjeća se ratnih bivanja 1990-ih kad je ovaj grada moralo napustiti mnogo stanovnika. Nakon toga su 25. srpnja na repertoaru Turgenjevi ‘Očevi i sinovi’ u režiji Makedonca Ivana Popovskog u izvedbi ZKM-a na otoku Lokrumu. Posljednja premijera je u Parku Gradac. To je Držićeva ‘Grižula’ pod mojom redateljskom palicom i svojevrsni hommage legendarnoj predstavi Joška Juvančića Jupe. U njoj će zaigrati Festivalski dramski ansambl na čelu s Ozrenom Grabarićem, Natašom Dangubić i Pericom Martinović sa studentima završne godine Dramske akademije – objasnio je Božić.

Neće izostati ni prošlogodišnji naslovi poput Hamleta, no Geranium se ipak neće naći na programu 71. Igara zbog tehničkih razloga, odnosno uređenja parka UŠ Luke Sorkočevića. Novost su, svakako, ‘Bezbojni časovi čovječanstva’ u Lazaretima redateljice Ivane Janošev nastali u koprodukciji organizacije civilnog društva Kulturanova iz Novog sada te mađarskog Novosadskog pozorišta, potom ‘Muškatle će preživjeti sve’ pod redateljskom palicom Ive Brdar, dok će u izvedbi ansambla Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora na taraci tvrđave Revelin bit upriličena ‘Proslava’ hrvatskog autora Ivora Martinića u režiji Jana Krmelja.

Zanimljivost je svakako dramsko uprizorenje knjige ‘Zlatni libro’, zbirke narodnih pripovijetki, Cavtaćanina Ivice Kipre kojeg su povjerili Marini Pejnović i plesne produkcije, među ostalim, slavnog Marijinskog teatra ‘I am not scarred’ na Gracu.

– Glazbeni progrM 11. srpnja otvorit će izvedba Mozartovog Requiema uz Dubrovački simfonijski orkestar i Oratorijski zbor Crkve svetog Marka s vrsnom sopranisticom Margaretom Klobučar, altisticom Martinom Gojčetom, basom Goranom Jurićem, i tenorom Rokom Radovanom, a pod mojim ravnanjem – kazao je pomoćnik za grazeni program Tomislav Fačini. Koncert će se održati na otvorenoj pozornici ispred Katedrale.

Ovo ljeto festivalskoj publici će se predstaviti mnogi glazbenici i zborovi, dobitnici prestižnih međunarodnih priznanja i osvojenih natjecanja kao Arturo Sandoval, jedan od najcjenjenijih svjetskih izvođača jazz trube, desetorostruki dobitnik Grammya, dobitnik Emmy nagrade, šest puta dobitnik Billboard nagrade i mnogih drugih koji će nastupit će na taraci tvrđave Revelin. Od zvučnijih imena tu je i pijanistica Khatia Buniatishvili, potom violinistica Patricia Kopatchinskaja, sopranistica Julia Lezhneva, dirigenti Michael Francis i Marc Korovitch te sastavi poput Il Giradino Armonico, English Voice, orkestar NYO Canada, Trio Eusebius, Papandopulo kvartet itd. Publiku očekuju i glazbene poslastice poput izvedbe dubrovačkih glazbenika pod naslovom ‘Dubrovnik na glazbenoj hridi’, nastao suradnjom Igara i zaklade Caboga Stiftung, a već dobro poznati i istaknuti umjetnici mezzosopranistica Janja Vuletić i gitarist Maroje Brčić zasigurno će i ove godine oduševiti slušatelje u Kneževu dvoru.

Neizostavne su folklorne večeri s Linđom, projekcije domaćih filmova pobjednika Pulskog filmskog festivala u ljetnom kinu Jadran u sklopu popratnog programa, kao i izložbe slikarice Ivane Selmani te Viktora Daldona u atriju palače Sponza.

Financijski plan 71. Dubrovačkih ljetnih igara iznosi 15,7 milijuna kuna rekla je ravnateljica Ivana Medo Bogdanović zaključivši kako Igre očekuje još jedna financijski stabilna godina. Predstavljanju pretprograma u Festivalskoj palači uz kreativni tim sudjelovale su zamjenica gradončelnika Dubrovnika Jelka Tepšić i Žana Marević, zamjenica župana dubrovačko-neretvanskog.

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist