Aktualno

“Potvrdili smo značajan ugled u NATO-u”

"Potvrdili smo značajan ugled u NATO-u"

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip danas je na konferenciji za medije podvukao crtu pod urađeno na 59. zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO-a, koje se od petka do ponedjeljka održalo u Dubrovniku.

– Možemo izraziti zadovoljstvo organizacijom i zaključcima, kao i time što je Hrvatska potvrdila svoju političku legitimaciju demokratske zemlje s vrlo značajnim ugledom u NATO savezu – kazao je Leko, napomenuvši kako je obvezu organizacije ovog skupa preuzela još bivši saziv Hrvatskog sabora.

– Mislim da smo posao dobro odradili. U Hrvatskoj je bilo prisutno 268 parlamentarnih zastupnika NATO-a, 27 članica NATO-a, tri države kao regionalni partneri, sveukupno 800 sudionika iz 49 zemalja vezanih za NATO. Teme o kojima smo raspravljali bile su apsolutno aktualne i akutne za današnji trenutak u svijetu. Sigurnost prije svega, zbog poznatih događanja u blizini Europske unije – istaknuo je Leko, dodavši kako je ovaj skup bio priprema za NATO Summit iduće godine u Varšavi.

– Iz Dubrovnika smo uputili poruku da se podržava politika otvorenih vrata i za NATO i za Europsku uniju, što je ponovno potvrda politike Republike Hrvatske. Veseli nas što u svim odborima i donesenim rezolucijama nije bilo nijednog disonantnog tona. Neću komentirati svih sedam rezolucija, ali ću reći kako je hrvatska politika potvrđena i kod stava NATO-a da je vrlo važno nastaviti davati prioritet dijalogu i političkom načinu rješavanja problema, kao i dijalogu između različitih sustava i država izvan NATO-a, kao što je Vijeće za suradnju s Ruskom federacijom i stalno savjetovanje s NR Kinom. Potvrđena je politika RH da se nastavi razvoj euroatlantske integracije i ojača suradnja između SAD-a i Europe – kazao je Leko, dodavši kako sve to potvrđuje da će Dubrovnik i Hrvatska u idućem razdoblju biti često korištena kao dobar primjer dobrog odlučivanja.

– Politiku sigurnosti i mira ne možemo gledati kroz trenutno stanje. Moramo biti vizionari i tražiti dugoročnija rješenja, surađivati sa zemljama okruženja i EU. Naravno da je kriza dublja nego što smo mogli sagledati, ali sam siguran da idemo dobrim smjerom – zaključio je Leko.
 
 

Predsjednik Sabora odgovarao je i na pitanja novinara. Tako je istaknuo kako ne valja 'dolijevati ulje na vatru' u slučaju dvojezičnih ploča u Vukovaru.
– Vrlo je važno znati da je Hrvatska demokratska zemlja i da i najteže probleme treba rješavati u institucijama države. To je pravilo bez kojeg ne možemo rješavati probleme niti biti doslijedni. Hrvatska je zemlja koja je prihvatila,  i to sve političke opcije, da će graditi demokratske standarde koji vrijedi u zemljama EU. Dakle, Hrvatska se obvezala i prijateljima i partnerima i hrvatski građani su kao svoju prihvatili politiku čuvanja i izgradnje ljudskih prava i prava nacionalnih manjina. U tom smislu treba na politički način i mudro vratiti stvari u institucije i dati povjerenje Vladi da u okvirima smirivanja cituacije riješi taj problem – izjavio je Leko.

Najavio je kako će referendum o braku na dnevnom redu Hrvatskog sabora biti uskoro.
– Zahtjev građana kroz potpise za održavanje referenduma ide svojim tijekom. Dinamika nije urgentna i sve je u skladu s Ustavom i bit će riješeno sv u skladu s Ustavom. Rješenje postoji već u zakonu i stvar zaista nije urgentna. Nema predviđenog roka dokad se mora naći na dnevnom redu, a nadam se da će uskoro biti pred Odborom za ustav – rekao je Leko.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist