Aktualno

Potvrđeno: Šalja nezakonito prima naknadu!

Potvrđeno: Šalja nezakonito prima naknadu!

Zamjenik gradonačelnika i SDP-ov kandidat za gradonačelnika Niko Šalja nezakonito je i protupravno primao i još uvijek prima naknadu kao član Vijeća za dodjelu koncesijskih odobrenja Grada Dubrovnika!

Mišljenje je to Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa doneseno na 7. sjednici, održanoj 20. ožujka 2013. godine, a što nam je u telefonskom razgovoru potvrdila i predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković.

– Na traženje Nika Šalje dali smo mišljenje jesu li naknade koje prima protivne Zakonu o sprječavanju sukoba interesa. Utvrdili smo kako u Vijeću za dodjelu koncesijskih odobrenja može biti član, ali kao dužnosnik nema pravo na naknadu – kazala nam je Orešković.

Povjerenstvo svoje mišljenje temelji na tome što Uredba o postupku davanja koncesijskog odobrenja na pomorskom dobru, na kojoj je Šalja sve do pred tjedan dana temeljio osnovanost prihoda, nije zakonski, već podzakonski akt, pa se ne može smatrati iznimkom od članka 7. Zakona o sprječavanju sukoba interesa koja bi mu omogućila prihod od naknade. Orešković je dodala kako će u zaključku mišljenja biti sadržano i upozorenje o budućem transparentnom prijavljivanju primanja.

– U tijeku je pismeni otpravak mišljenja, koje će 10. travnja biti objavljeno i na našim internetskim stranicama – izjavila je Orešković, dodavši kako Šalja ima pravo na naknadu kao član .

Za komentar smo zamolili i SDP-ovog kandidata Nika Šalju.
– Premda odluku još nisam dobio, mogu reći kako me je u Vijeće za dodjelu koncesijskih odobrenja imenovalo Gradsko vijeće i time mi je pripala i naknada. Shvativši da postoji mogućnost nezakonitosti, tražio sam mišljenje Povjerenstva za odlučivanje u sukobu interesa, a na žalost dobio sam ga nakon gotovo dvije godine. Svakako ću u dogovoru s Gradom Dubrovnikom iznaći način kako da ta sredstva koja sam, po njihovom mišljenju stekao 'protupravno', vratim – kazao nam je Niko Šalja.

– Bez obzira na moj odnos s duListom i traženje demantija, i osobno sam, na savjet pravnika, sumnjao je li to ispravno ili nije. Bez obzira što bi Gradsko vijeće trebalo biti to koje utvrđuje imam li pravo na naknadu. Ne kažem da namjerno nije utvrdilo, ali nije se razmišljalo o tom problemu. Da sam mišljenje dobio 2011. godine, vratio bi ta sredstva i sve bi bilo u redu. Sad je to došlo u po mene osobno u nezgodno vrijeme – izjavio je Šalja.

– Ja nemam tajni oko ničega pa tako ni oko mojih prihoda. Ne sumnjajući u pravno tumačenje Povjerenstva, sredstva koje Povjerenstvo smatra da sam protupravno stekao vratit ću kroz plaću, uplatu u dobrotvorne svrhe ili na bilo koji drugi način – rekao je za duList Šalja.

– Nije mi želja zadržati ikakav prihod koji sam ostvario, a nisam trebao – kazao je Šalja, dodavši kako će po primitku mišljenja izdati i službeno priopćenje.

Na naš upit što će poduzeti u odnosu na demanti koji je uputio duListu, a koji se pokazao netočnim, Šalja je kazao kako je demanti bio prije svega upućen na 'vrlo bezobraznu' naslovnicu na kojoj je 'ispao kriminalac', a mišljenje Povjerenstva 'dokazuje da protuzakonite namjere nije bilo niti će biti'(?!).

Podsjetimo ukratko na kronologiju Šaljine afere 'Naknade'. Nakon što ga je u ožujku 2010. godine Gradsko vijeće imenovalo u Vijeće za dodjelu koncesijskih odobrenja, Šalja tek nakon 16 mjeseci, točnije 22. srpnja 2011. godine, traži mišljenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa smije li uopće primati naknadu koja, po njegovom priznanju, na godišnjoj razini iznosi 15 tisuća kuna.

Šalja je pritom, umjesto da od početka zaustavi primanje tog prihoda i pričeka mišljenje Povjerenstva do kojeg mu je toliko stalo, cijelo vrijeme od ožujka 2010. do ožujka 2013. godine nezakonito primao naknadu.

Upravo je duList sredinom veljače prvi pisao o Šaljinom nezakonitom stjecanju imovinske koristi u Povjerenstvu za dodjelu koncesijskih odobrenja. Nismo dugo čekali na reakciju SDP-ovog kandidata za gradonačelnika i to preko odvjetničkog ureda iz kojeg su od duLista tražili ispravak i ispriku, zbog, kako su tada naveli, 'objave netočnih i nepotpunih informacija, površnog i krajnje neprofesionalnog tumačenja Zakona'.

Ipak, potvrdilo se ono u što od početka nismo sumnjali i što smo stalno uporno isticali. Upravo se kroz ovakve afere najjasnije pokazuje jedna od važnih zadaća medija: otkriti nepravilnosti u društvu i javno na njih ukazati kako bi se te nepravilnosti i uklonile. To je cilj od kojeg nikada nećemo odustati.
 

Milom ili silom

Ukoliko Niko Šalja samoinicijativno ne vrati nezakoniti prihod, Povjerenstvo za odlučivanje u sukobu interesa može naložiti DORH-u da protiv njega pokrene postupak povrata stjecanja bez osnove.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist