Politika

POTROŠENO VIŠE OD DVA MILIJUNA KUNA HNS tvrdi: ‘Franković je mimo Gradskog vijeća platio Jonesov koncert na Stradunu’

POTROŠENO VIŠE OD DVA MILIJUNA KUNA HNS tvrdi: 'Franković je mimo Gradskog vijeća platio Jonesov koncert na Stradunu'

Gradonačelnik Mato Franković je na vlastitu ruku, dakle bez sazivanja Gradskog vijeća, odlučio za potrebe održavanja koncerta Toma Jonesa u Gradu 1. srpnja 2019., a u okviru jubilarnog programa 70. igara, iz gradskog proračuna na uštrb poreznih obveznika, izdvojiti dva milijuna i 200 tisuća kuna, zaključili su Nataša Gabrićević i Miho Obradović (HNS).

Naime, u četvrtak u prostorijama dubrovačkog HNS-a održana je konferencija za medije na temu ‘Netransparentno trošenje proračunskih sredstava’ na kojoj su predsjednica podružnice Dubrovnik Gabričević te član predsjedništva podružnice i gradski vijećnik HNS-a Obradović iznijeli svoju tri mjeseca dugu ‘bitku’ s Gradskom upravom. Njoj su se kako tvrde o ovome obratili u nekoliko navrata, no još nisu dobili cjeloviti odgovor. Odmah po koncertu 9. srpnja, na poticaj nekih građana koji unatoč kupljenoj ulaznici nisu uspjeli ući te s obzirom da je on okarakteriziran kao ‘dar Dubrovčanima’ povodom velike obljetnice najstarijeg hrvatskog festivala, a njemu su mogli pristupiti tek probrani u ograđenom prostoru, HNS-ovci su se prihvatili zadatka doznati što je u pozadini ovog događanja.

– Tražili smo u dopisu koliki je ukupan trošak održavanja koncerta, tko ga je snosio i koliki je bio prihod od karata, odnosno koliko ih je podijeljeno gratis. Grad se kao i inače kad je neki problem skrivao pa naša jednostrana prepiska traje već tri mjeseca. Jedini odgovor kojeg smo dobili je da je izvođač koštao milijun i 700 tisuća kuna. U toj odluci piše da je Grad Dubrovnik povodom 70. obljetnice Dubrovačkih ljetnih igara odlučio u potpunosti financirati čitav koncert. Ako ga je to doista tako, dakle govorimo o 2,2 milijuna kuna, takva odluka koja je iznad milijun kuna trebala je ići na Gradsko vijeće o čemu ja kao vijećnik te ostale kolege nismo uopće bili obaviješteni. Tražimo od Grada Dubrovnika da se izjasni tko je donio ovu odluku da se potroše toliki novci za samo 600 ljudi. Ako ste pratili kronologiju, a na internetu je sve zapisano, u prodaji ih je bilo nešto manje od toga. Prihod od prodanih je 250 tisuća kuna što je tek deset posto od uloženog. Naše mišljenje je da je takav koncert potreban, no on uopće nije izreklamiran, nikoga od turista nije privukao u Grad i bio je podređen samo jednom dijelu ljudi – rekao je Obradović.

Međutim prema informacijama koje su im ustupile Igre razvidno je da je na promociju i marketing utrošeno oko 100 tisuća kuna, podijeljena je 61 gratis ulaznica od čega 30 Gradskoj upravi i djelatnicima festivala te ovom prilikom HNS-ovci skreću pozornost da je došlo do kršenja Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

– Naime, člankom 11. predviđeno je da dužnosnici ne smiju zaprimati darove iznad petsto kuna, a znamo koliko su bile cijene ulaznica za ovaj koncert i tko je sjedao u prvom redu. Zasigurno je da ćemo se na ovu temu obratiti Povjerenstvu za sukob interesa. Ovim putem dubrovački HNS poziva gradonačelnika Frankovića da preuzme odgovornost za netransparentno i za naš Grad apsolutno neprihvatljivo trošenje proračunskog novca. Koncert koji je trebao biti dar građanima na kraju je bio njemu i političkoj eliti, a svaka ulaznica je Dubrovčane koštala više od tri tisuće kuna – poručila je Grabričević.

Na upit što osim prijave zaposlenika Povjerenstvu za sukob interesa namjeravaju napraviti, Miho Obradović je kazao kako će na sjednici Gradskog vijeća zakazanoj za 23. rujna ovo svakako biti tema jednog od vijećničkih pitanja, no ne isključuje mogućnost da upravo zbog toga dođe do njihovog ukidanja. Ipak, siguran je da će tijekom točke Izvješća gradonačelnika uspjeti o ovome nametnuti raspravu.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist