Grad

POTPISI POTPORE ‘Bruno Šišić zbog ljubavi prema Gradu zaslužio je nagradu za životno djelo’

POTPISI POTPORE 'Bruno Šišić zbog ljubavi prema Gradu zaslužio je nagradu za životno djelo'

Skupina građana organizirala je prikupljanje potpisa potpore prijedlogu za dodjelu Nagrade Grada za životno djelo (posmrtno) dr. sc. Brunu Šišiću, našem istaknutom znanstveniku i krajobraznom arhitektu, koji je preminuo u svibnju ove godine.

Stoga se obavještavaju i pozivaju svi njegovi poštovatelji da mogu svojim potpisom poduprijeti taj prijedlog, koji će se uputiti Odboru za javna priznanja Grada Dubrovnika, uz napomenu da, sukladno pravilima, gradski vijećnici i zaposlenici tijela Grada Dubrovnika nemaju pravo predlaganja kandidata za javna priznanja.
Potpisivanje je organizirano na Sveučilištu u Dubrovniku, na recepciji središnje zgrade Sveučilišnoga kampusa (ex Stara bolnica) svaki radni dan do (uključivo) petka, 18. prosinca 2015., u vremenu od 8,30 do 12,30 i od 13,30 do 19,30 sati.

– Prebogata je Hrvatska kulturno-povijesnim znamenitostima, ni svijest o njima nije mala. Pogotovo se to odnosi na Dubrovnik, grad-spomenik upisan na popis svjetske kulturne baštine. A opet, koliko god smo svjesni vrijednosti materijalne i nematerijalne baštine kojom smo okruženi, koliko god o njoj skrbili i koliko god je nastojali valorizirati a da se ne ugrozi i ne nanese joj se šteta, uvijek postoji prostor za nove spoznaje i potreba za odgovarajućim djelovanjem radi njezine zaštite. Pogotovo kad je riječ o onim segmentima baštine, koji su posebno izloženi mijenama protekom vremena, tako da o njima i ne postoji (ili nije postojala) odgovarajuća percepcija, kao što je npr. naslijeđe vrtne umjetnosti – istaknuto je u prijedlogu za dodjelu ove Nagrade gdje se dalje navodi kako je naš sugrađanin dr. sc. Bruno Šišić bio jedan od onih ljudi koji su svojim dugogodišnjim upornim i predanim radom pridonosili novim spoznajama o takvim segmentima kulturno-povijesne baštine, njezinoj valorizaciji i očuvanju.

– Bio je pionir na istraživanju povijesnih okolnosti nastajanja vrlo brojnih dubrovačkih renesansih vrtova, njihovih oblikovnih obilježja, te teoretskim i praktičnim pitanjima njihove obnove. U europsko povijesno naslijeđe vrtne umjetnosti uveo je znanstveni pojam “dubrovački renesansni vrt”, upisujući Hrvatsku u malobrojno društvo (Italija, Francuska, V.Britanija) onih zemalja koje se mogu podičiti posebno vrijednim ostvarenjima na tom polju, toliko vrijednim da kao povijesna vrtnooblikovna pojava čine autentičan hrvatski prinos europskom naslijeđu vrtne umjetnosti. To je postignuće dr. Šišića, koji je svojim istraživanjima znanstveno utvrdio i objasnio određene posebnosti dubrovačkih renesansnih vrtova, a njegova dostignuća pozitivno su vrednovana u međunarodnim znanstvenim krugovima u toj oblasti, tako da su mu znanstveni i stučni radovi objavljeni i u specijaliziranim stranim časopisima uz rezenzije uvaženih svjetskih stručnjaka. (…)

(…)Za dugogodišnji predani stručni i znanstveno-istraživački rad dr. sc. Bruna Šišića, za njegov izniman doprinos očuvanju i međunarodnoj znanstvenoj valorizaciji dubrovačke i hrvatske povijesne vrtne baštine, za njegov časni društveni aktivizam od antifašističke borbe u srednjoškolskoj dobi do ustrajnoga širenja društvene svijesti o vrijednosti i potrebi zaštite naših spomenika krajobrazne arhitekture, što je trajalo doslovce do zadnjega dana njegova života, 16. svibnja 2015. (kad je e-poštom odaslao 3D animaciju svoga projekta vrta Gundulićeve vile u Gružu), predlažemo Gradskom vijeću Grada Dubrovnika da mu posmrtno dodijeli Nagradu Grada za životno djelo, koju je svojim časnim životom i djelom, zbog predanosti svojoj struci i ljubavi prema svom gradu, i te kako zaslužio – piše, među ostalim, u prijedlogu kojega u cijelosti možete pročitati u nastavku.

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist