Grad

POTPISANI UGOVORI S HRVATSKIM VODAMA ‘Nećemo biti zadovoljni dok svako kućanstvo ne bude imalo vodu i kanalizaciju’

POTPISANI UGOVORI S HRVATSKIM VODAMA 'Nećemo biti zadovoljni dok svako kućanstvo ne bude imalo vodu i kanalizaciju'

Tri ugovora o sufinanciranju građenja vodnih građevina te programa za smanjenje gubitka za 2018. godinu potpisali su ovog petka predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, a potpisivanju su bili nazočni gradonačelnik Mato Franković, ministar zaštite okoliše i energetike Tomislav Ćorić te brojni drugi uglednici.

-Grad Dubrovnik više nema nego ima kanalizacijsku mrežu. Potpisivanjem ugovora, između ostalog i o izradi kanalizacijske mreže u Orašcu započinjemo proces rješevanja kompletne kanalizacijske mreže Grada Dubrovnika. Pred nama su veliki projekti i zahvalio bih se upravi Hrvatskih voda na čelu s gospodinom Zoranom Đurokovićem što su se odlučili pratiti nas, a mi ćemo im, siguran sam, pokazati jednu visoku transparentnost u trošenju sredstava Hrvatskih voda – rekao je uvodno gradonačelnik Mato Franković.

Matušić i Đuroković tako su danas stavili potpise na tri ugovora – o sufinanciranju građenja vodnih građevina na području aglomeracije Zaton-Orašac za 2018. godinu, o sufinanciranju građenja vodnih građevina na području vodoopskrbnog sustava Dubrovnik (Orašac) za 2018. godinu, te o sufinanciranju programa smanjenja gubitaka za 2018. godinu.

-Izražavam zadovoljstvo da na ovaj način zajednički djelujemo i razvijamo i nadalje sustave odvodnje jer svima nam je želja imati što čistije naše more kao najvrijedniji resurs kojeg imamo. Ovdje činimo dodatni iskorak po pitanju izgradnje kanalizacije Orašca i osigurali smo inicijalna sredstva od 2,5 milijuna kuna s tim da je ukupni projekt vrijednosti 16,5 milijuna kuna i on će se ove godine zasigurno početi. Dubrovački Vodovod je dobar partner na proklamiranju politike po pitanju smanjenja gubitaka, za što smo izdvojili 2 milijuna kuna te krećemo u racionalizaciju upravljanja sustavima vodoopskrbe dubrovačkog Vodovoda. Radimo i u obližnjim Konavlima, na Grudi se gradi također kanalizacija, a u planu je i gradnja u Moluntu. Činimo velike napore i na području Mljeta gdje se samo ove godine ulaže 10 milijuna kuna u razvoj vodoopskrbe, a na području cijele Dubrovačko-neretvanske županije ulaže se 10 milijuna kuna u sanaciju gubitaka. Pri tome nam je Vodovod dobar partner i uvjereni smo u daljnji razvoj naših projekata, smanjenje gubitaka i povećanje mreže vodoopskrbe te zaštitu naših resursa putem izgradnje kanalizacijskih sustava – rekao je Zoran Đuroković.

Luka Matušić istaknuo je kako su ovim činom pokrenute nove investicije te da se nada kako se ‘okreće novu stranicu još bolje suradnje s Hrvatskim vodama’.
-Grad nije samo Stradun, Gruž i Lapad. Grad su i Trsteno, i Brsečine, i Orašac gdje pokrećemo ovu investiciju. Nećemo biti zadovoljni niti smo najbogatiji grad dok svako kućanstvo ne bude priključeno na komunalnu infrastrukturu vode i odvodnje. Mislim da smo ovim činom danas korak bliže tom cilju – rekao je Matušić.

Ministar Tomislav Ćorić istaknuo je kako se ovim ugovorima, ali i ostalima koji će uslijediti na području Županije pokazuje da Hrvatske vode i ndalženo Ministarstvo žele poboljšati spremnost vodoopskrbnih sustava na području DNŽ.

-Prošlu godinu Republika Hrvatska završila je s 49 posto gubitaka u vodoopskrbnom sustavu što je nedopustivo te smo usmjereni na njihovo smanjenje. Preko 100 milijuna kuna ulaže se ove godine za sanaciju gubitaka, a dio tih sredstava namijenje je i za Dubrovačko-neretvansku županiju. Projekti koji slijede doprinjet će povećanju kavlitete života u ovoj županiji – rekao je ministar Ćorić.

Potpisivanju ugovora nazočili su i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, saborski zastupnici Branko Bačić i Sanja Putica, župan Nikola Dobroslavić, europarlamentarka Dubravka Šuica, državna tajnica Nikolina Klaić i drugi.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović