GradUrednički izbor

POTPISAN UGOVOR Uređena Lapadska obala otvara se 2023. godine

POTPISAN UGOVOR Uređena Lapadska obala otvara se 2023. godine

Projekt proširenja Lapadske obale, druga, treća i četvrta faza, mali je segment jedne široke priče intermodalnog centra Dubrovnika, jedne nove urbane sredine – istaknuo je uvodno ovog utorka gradonačelnik Mato Franković tijekom potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za rekonstrukciju i proširenje Lapadske obale. Ugovor vrijedan 70 milijuna kuna potpisali su gradonačelnik Franković, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petric. Inače, iz EU fondova osigurano je 60 milijuna kuna, a deset će osigurati ministarstvo. Na potpisivanju ugovora bio je i premijer Andrej Plenković.

– Odnekud treba početi. I upravo se počinje s rekonstrukcijom Lapadske obale, prvim velikim infrastrukturnim projektom unutar samog užeg centra grada u posljednjih 42 godine. Ono što će Lapadska nakon rekonstrukcije donijeti jest dvotračna moderna cesta, rasteretit će se područje Babinog kuka, odnosno područje Lapada, omogućit će se lijepa, nova šetnica i samim time dodatni sadržaj građanima, ali naravno i posjetiteljima grada – dodao je gradonačelnik. Istaknuo je i financijsku stranu koja prati projekt, odnosno EU fondove.

– Na početku mandata ove Gradske uprave, odnosno u tijeku kampanje 2017. godine, redovito smo isticali kako ćemo otkriti EU fondove. Zašto smo to govorili? Naime, do tada Grad Dubrovnik kao jedinica lokalne samouprave nije otkrivao EU fondove, odnosno iz njih je do tada povukao ukupno nula kuna. Otada do današnjeg dana,  potpisom ovih ugovora, došli smo na 200 milijuna kuna. Uistinu, impresivna brojka u tri godine mandata. Međutim mislim da možemo – i hoćemo – i više te se uskoro nadamo da će doći i neki novi projekti iz EU fondova – dodao je.

– U vrijeme krize, kada je teško financirati značajne, kapitalne projekte na područjima jedinica lokalne samouprave, se pokazuje koliko je važno koristiti EU fondove. I danas je Dubrovnik jedno veliko gradilište, počevši od odvodnje, kanalizacije, cesta, škola, vrtića… Ništa nije stalo, iako su prihodi grada stali. Ali, osiguravanjem EU fondova kao značajnog dijela financiranja tih projekata stvari idu dalje – istaknuo je Franković zahvalivši se predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću na ‘značajnoj podršci koju daje jedinicama lokalne samouprave, posebno Grad Dubrovniku’, te resornim ministrima ‘koji su imali sluha za ovaj iznimno važan projekt’ za kojeg je ponovio kako je uistinu početak jedne velike priče – zaključio je Franković.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić rekao je kako je Lapadska obala jedan od dva pilot projekta kojim se rješavaju problemi javnog prijevoza u obalnim središtima usred povećanog prometa turističke sezone. Drugi takav projekt spominje u Šibeniku.

-Nadamo se da će turistička sezona biti što uspješnija i da ćemo se vratiti natrag na iste brojeve koje smo imali prije ove krize – rekao je Pavić. Istaknuo je kako je ukupna vrijednost europskih projekata u DNŽ 5,8 milijardi kuna, od čega je 5,3 milijardi kuna ugovoreno unutar ove Vlade.

Ravnatelj Tomislav Petric Središnje agencije za financiranje i ulaganje (SAFU) istaknuo je kako je ova agencija  pokušala u ova izazovna vremena nastaviti s radom onako kako su i do sada radili, tj. vrijedno provoditi projekte u partnerstvu s Gradom.

-Nakon što smo jučer ‘slučajno’ obišli Lapadsku obalu šetajući, mogli smo odmah napraviti prvu ‘on the spot’ provjeru na terenu i vidjeli smo da je tu puno ljudi u šetnji i mislim da ta obala zaslužuje jednu veliu rekonstrukciju. Iznenadilo nas je da ćemo izaći u more s cestom. Ovo je izuzetno vrijedan i kompleksan projekt u samom centru grada i kao agencija pomoći ćemo u njegovoj provedbi zajedno s ministarstvima. Nadam se da ćemo što prije krenuti s radovima da bi turisti koji dolaze mogli šetati po toj šetnici, a usput se voziti i autobusima koje ćemo nabaviti kroz EU sredstva – rekao je Petric.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković naglasio je da je proširenje i uređenje Lapadske obale veliki projekt i jedan veliki iskorak u Gradu Dubrovniku.

-Mi smo u protekle četiri godine u prometne projekte u Dubrovačko-neretvanskoj žuaniji uložili ukupno 6,7 milijardi kuna od čega je 5 milijardi financirano kroz EU fondove od Pelješkog mosta, Zračne luke Dubrovnik ulaganja u Luku Ploče, obnovu cesta, nabave autobusa za grad, obnove županijskih luka. Danas uvodimo u posao i izvođača na obnovi države ceste Zaton Doli- Štikovica. Znam da ovaj projekt čekate godinama. U suradnji s Gradom Dubrovnikom od kojeg je i krenula inicijativa, iznašli smo mogućnost za osmisliti javni poziv na koji će se ovaj projekt moći kandidirati i to smo uspješno završili – rekao je ministar Butković zaželjevši Gradskoj upravi još puno uspješnih projekata.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako je rekonstrukcija Lapadske obale važžan projekt za razvoj grada.

-Riječ je o sjajnom projektu ‘teškom’ 70 milijuna kuna od kojih je 60 iz EU fondova, a ostalih 10 milijuna kuna financira Ministarstvo prometa, mora i infrastrukture. Posebno mi je drago da se ovaj projekt u ovome trenutku uklapa u našu Vladu i partnerstvo s Gradom i županijom u kontekstu brojnih ulaganja i projekata. U mandatu naše Vlade od ukupno 5,8 milijardi kuna koje je županija ugovorila kroz EU fondove, ugovoreno je 5,6 milijardi. To su vrlo konkretne brojke za važne projekte – naglasio je premijer Plenović dotaknuvši se mjera koje je Vlada uvela zbog pandemije koronavirusa.

-Od ukupno 4119 zahtjeva koliko ih je pristiglo u Hrvatski zavod za zapošljavanje u ožujku i travnju ovoj je županiji isplaćeno 90 milijuna kuna, uz to se računa i oslobađanje za plaćanje od poreza i doprinosa. Mislim da smo tako uspjeli premostiti ovu prepreku na samom jugu koji ovisi o prometu i turizmu te tako osigurali zadržavanje radnih mjesta. Vlada će nastaviti tako podržavati ovaj grad i županiju – zaključio je premijer Plenković.

Inače, rok na rekonstrukciju Lapadske obale je 43 mjeseca te se njezino otvorenje očekuje 2023.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović