Županija

POTPISAN UGOVOR O NABAVI Protupožarna brodica stiže na Mljet

POTPISAN UGOVOR O NABAVI Protupožarna brodica stiže na Mljet

Ugovor o nabavi protupožarne brodice namijenjene i ostalim intervencijama na moru i priobalnom području potpisan je ovog utorka u palači Ranjina između župana Nikole Dobroslavića i vlasnika tvrtke Damor d.o.o. Davora Matića. 

Potpisivanju su nazočili i predsjednik Vatrogasne zajednica Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović te načelnik Općine Mljet Đivo Market i predsjednik JVP Mljet Mario Dabelić, budući da će brodica biti stacionirana na Mljetu.

Izrada protupožarne brodice, za koju je predviđen iznos oko 950 tisuća kuna, a rok isporuke je 150 dana, je omogućena u sklopu projekta AdriaMORE, a spomenuta tvrtka odabrana nakon završenog postupka javne nabave. Projekt AdriaMORE se u 85-postotnom iznosu sufinancira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj putem programa prekogranične suradnje INTERREG HR-ITA, a projektne vrijednosti koje provodi Dubrovačko-neretvanska županija kao jedan od partnera vrijedne su oko milijun i 350 tisuća kuna, dok je ukupna vrijednost projekta oko 8 milijuna i 625 tisuća kuna. Projekt je nastavak dobre suradnje Dubrovačko-neretvanske s talijanskom Regijom Abruzzo, a u njegovoj provedbi sudjeluju i Državni hidometeorološki zavod te Institut za proučavanje atmosfere i klimatskih promjena iz Bologne.

Korištenje sredstava iz Europskih fondova u ovakvom tipu zaštite Dubrovačko-neretvanske županije dosada je uspješno provedeno na kopnu, a sada i na morskom dijelu našeg teritorija.

-Izrada ove brodice je dio projekta AdriaMORE, kojim Dubrovačko-neretvanska županija pomaže boljoj opremi za protupožarnu zaštitu, a to je nastavak projekata koje je Županija i dosada provodila, kao što su HOLISTIC i READINESS, kroz koje su povučena velika sredstva iz Europskih fondova u našu županiju, a zbog namjene protupožarne preventive i zaštite. Na taj način su nabavljeni brojni uređaji za rano otkrivanje požara, kao što su kamere koje pokrivaju veliki dio naše županije, meteorološki radar, bespilotne letjelice, oprema za vatrogasne postrojbe, ali i opremu za pronalaženje stradalih u potresu kao i za sanaciju zgrada koje bi eventualno stradale u takvoj katastrofi. Sve ovo financiraju Europski fondovi sa 85 posto, a ostatak osigurava Dubrovačko-neretvanska županija – rekao je župan Dobroslavić te dodao kako mu je iznimno drago što se potpisivanjem ovog Ugovora pridonosi pojačanju zaštite morskog dijela županije.

Načelnik općine Mljet Đivo Market zahvalio je svima uključenima u realizaciju ovog projekta, a posebno Dubrovačko-neretvanskoj županiji te istaknuo kako brodica ide na pravo mjesto, obzirom da je otok Mljet najveća otočka općina u Hrvatskoj i ima sto kilometara obale. Također, istaknuo je kako brodica neće djelovati samo na području otoka Mljeta već i u drugim dijelovima županije, ali i van nje ukoliko za to bude potrebe.

Vlasnik tvrtke zadužene za izradu brodice Davor Matić također je zahvalio županu Dobroslaviću, načelniku općine Mljet Marketu kao i Vatrogasnoj zajednici te naglasio kako će svoj dio posla obaviti korektno te kako će brod opravdati sva očekivanja, ali i pohvalio ovakvu intervenciju Dubrovačko-neretvanske županije te istaknuo kako bi se ovakvi projekti trebali provoditi i duž Jadrana i kako se nada da je ovo samo početak.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist