Natrag
22.2.2019 03:25

facebook

twitter

google

rss

dulist

Potpisan je kolektivni ugovor o zdravstvu

2.12.2013 @ 14:48 Mia Njavro Zanimljivosti

Podijelite:

Potpisan je lolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja. U ime Vlade sa sindikatima ga je potpisao ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Valja napomenuti da među potpisnicima nije Hrvatski liječnički sindikat, koji je štrajkao sve dok nije uvedena radna obaveza. Vlada je prošlog četvrtka prihvatila nacrt kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog sustava, a ministarstvo zdravlja Rajko Ostojić istaknuo je da se njime ispravljaju nepravde iz prijašnjih kolektivnih ugovora.

– Najspornije pitanje tijekom pregovora o novom kolektivnom ugovoru, tijekom kojeg se održalo 28 radnih sastanaka sa sindikatima, bilo je pitanje dežurstava i pripravnosti, rekao je Ostojić kazavši kako je predloženi kolektivni ugovor u skladu s pozitivnim hrvatskim zakonskim propisima i praksom u Europskoj uniji – prenosi hrt.hr.

Dežurstvo će se tako smatrati radnim vremenom, odnosno ako je odrađeno unutar redovnog mjesečnog fonda sati plaćalo bi se kao redovan rad, a iznad mjesečnog fonda sati plaćalo bio se kao prekovremeni rad.

Prema prijašnjim kolektivnim ugovorima dežurstvo i pripravnost plaćali su se imperativno kao prekovremeni rad, uključivo sa svim dodacima (rad vikendom i blagdanima). Sada takvih presedana nema, rekao je Ostojić, a prenosi hrt.hr.

Komentari

O autoru: Mia Njavro

Diplomirana novinarka i magistrica komunikologije. U slobodno vrijeme pišem, u radno vrijeme pišem. Prestala sam skupljati salvete, a najčešće se bavim temama od životne važnosti, kao što su filmovi, glazba i društveni mediji.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana