Zanimljivosti

Potpisan je kolektivni ugovor o zdravstvu

Potpisan je lolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja. U ime Vlade sa sindikatima ga je potpisao ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Valja napomenuti da među potpisnicima nije Hrvatski liječnički sindikat, koji je štrajkao sve dok nije uvedena radna obaveza. Vlada je prošlog četvrtka prihvatila nacrt kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog sustava, a ministarstvo zdravlja Rajko Ostojić istaknuo je da se njime ispravljaju nepravde iz prijašnjih kolektivnih ugovora.

– Najspornije pitanje tijekom pregovora o novom kolektivnom ugovoru, tijekom kojeg se održalo 28 radnih sastanaka sa sindikatima, bilo je pitanje dežurstava i pripravnosti, rekao je Ostojić kazavši kako je predloženi kolektivni ugovor u skladu s pozitivnim hrvatskim zakonskim propisima i praksom u Europskoj uniji – prenosi hrt.hr.

Dežurstvo će se tako smatrati radnim vremenom, odnosno ako je odrađeno unutar redovnog mjesečnog fonda sati plaćalo bi se kao redovan rad, a iznad mjesečnog fonda sati plaćalo bio se kao prekovremeni rad.

Prema prijašnjim kolektivnim ugovorima dežurstvo i pripravnost plaćali su se imperativno kao prekovremeni rad, uključivo sa svim dodacima (rad vikendom i blagdanima). Sada takvih presedana nema, rekao je Ostojić, a prenosi hrt.hr.

Pročitajte još

POŠALJITE STARE FOTOGRAFIJE KROVOVA Sudjelujte u dokumentaciji pete fasade Grada

Dulist

CRTICE IZ MALE BRAĆE Fra Nediljko i mirno jutro uz njegove golubove

Dulist

IZLAZI NA IZBORE Ava Karabatić pokušat će ‘osvojiti’ X. izbornu jedinicu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija