Zanimljivosti

Potpisan je kolektivni ugovor o zdravstvu

Potpisan je lolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja. U ime Vlade sa sindikatima ga je potpisao ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Valja napomenuti da među potpisnicima nije Hrvatski liječnički sindikat, koji je štrajkao sve dok nije uvedena radna obaveza. Vlada je prošlog četvrtka prihvatila nacrt kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog sustava, a ministarstvo zdravlja Rajko Ostojić istaknuo je da se njime ispravljaju nepravde iz prijašnjih kolektivnih ugovora.

– Najspornije pitanje tijekom pregovora o novom kolektivnom ugovoru, tijekom kojeg se održalo 28 radnih sastanaka sa sindikatima, bilo je pitanje dežurstava i pripravnosti, rekao je Ostojić kazavši kako je predloženi kolektivni ugovor u skladu s pozitivnim hrvatskim zakonskim propisima i praksom u Europskoj uniji – prenosi hrt.hr.

Dežurstvo će se tako smatrati radnim vremenom, odnosno ako je odrađeno unutar redovnog mjesečnog fonda sati plaćalo bi se kao redovan rad, a iznad mjesečnog fonda sati plaćalo bio se kao prekovremeni rad.

Prema prijašnjim kolektivnim ugovorima dežurstvo i pripravnost plaćali su se imperativno kao prekovremeni rad, uključivo sa svim dodacima (rad vikendom i blagdanima). Sada takvih presedana nema, rekao je Ostojić, a prenosi hrt.hr.

Pročitajte još

JUTRO KOD MERCANTEA Nije problem s parkingom nego simpatičan prizor

Dulist

Prije godinu dana HIRovci krenuli na put oko svijeta

Dulist

ANTE EREŠ Liječio je Tita i igrače Bayerna. Tek mu je 81. i radit će dok ga služe glava i ruke

Maria Prkut