Aktualno

Poticaji za razvoj boljeg demokratskog društva

Europska konferencija Partnerstva za otvorenu vlast u Dubrovniku održava se u Hotelu Argentina, pod organizacijom Vlada Republike Hrvatske i hrvatske organizacije civilnog društva u suradnji s Vladom Ujedinjenog Kraljevstva.

Na konferenciji za medije govorili su danas zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović, Charlotte Alldritt, te Nikhil Dey.
 
Klisović spomenuo je potrebu partnerstva za otvorenu vlast, kao dobru stvar za Hrvatsku iz više razloga. – Potreban je poticaj za razvoj demokratskog društva te prevencije loših pojava poput korupcije. – istaknuo je. Također je naglasio potrebu razmjene iskustva s drugim zemljama koja se mogu primijeniti u Hrvatskoj.
 
Charlotte Alldritt, iz Vlade Velike Britanije, naglasila je kako je važnost jačanja i implementacije akcijskih planova u zemljama članicama Inicijative područje na kojem treba intezivno raditi.
 
Nikhil Rey, socijalni aktivist iz Indije, na skupu će izlagati na završnoj sjednici konferencije s tematikom pružanja podrške učinkovitoj provedbi nacionalnih akcijskih planova. Razmatraju se najbolje prakse i ključnih izazova u korištenju informacijske tehnologije kako bi se povećala transparentnost te olakšalo sudjelovanje javnosti u procesima donošenja odluka.
 
Partnerstvo za otvorenu vlast inicijativa je grupe zemalja koje se članstvom obavezuju na konketne mjere u područjima transparentnosti, borbi protiv korupcije i uvođenjem novih tehnologija koje čine javnu upravu učinkovitom. Unutar inicijative nalazi se 57 zemalja.
 
Začetnik inicijative je američki predsjednik Barack Obama koji je na svom govoru skupštini UN-a 2010. godine pozvao na globalni poduhvat otvaranja javne vlasti prema građanima.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ SE OPROSTIO OD MANI GOTOVAC ‘Nedostajat će nam njezina odvažnost’

Dulist

IPAK SE KREĆE! Službeno počela gradnja pristupne ceste za Pelješki most

Dulist

Srušio se potporni zid na gradilištu u Zatonu, susjedi strahuju za stabilnost njihove zgrade

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija