Aktualno

Posljednji dan papinstva Benedikta XVI.

Posljednji dan papinstva Benedikta XVI.

Zadnjeg dana veljače 2013. godine točno u 20 sati prestaje služba Benedikta XVI. kao poglavara Katoličke crkve.

Sveti otac od vjernika se oprostio još jučer na posljednjoj, općoj audijenciji na kojoj je Papu došlo pozdraviti preko 150 tisuća katoličkih vjernika.

– Posljednjih sam mjeseci osjetio da su mi snage oslabile, i tražio sam ustrajno od Boga, u molitvi, da me prosvijetli svojim svjetlom i pomogne mi donijeti odluku koja je najispravnija ne za moje dobro, već za dobro Crkve. Učinio sam taj korak u punoj svijesti o njegovoj ozbiljnosti kao i novosti, ali s dubokim mirom u duši. Ljubiti Crkvu znači također imati hrabrosti donijeti teške, bolne odluke, imajući uvijek pred očima dobro Crkve a ne nas samih – poručio je Benedikt XVI. vjernicima, a svoj govor zaključio je riječima:

– Dragi prijatelji! Bog vodi svoju Crkvu, uvijek je podupire a osobito u teškim trenucima. Ne gubimo nikada taj pogled vjere, to je jedini pravi pogled na Crkvu i svijet na njihovu povijesnom putu. Neka u našem srcu, u srcu svakog od nas, bude uvijek radosna sigurnost da je Gospodin uz nas, da nas ne napušta, da nam je blizu i grli nas svojom ljubavlju.

Evo i kako bi trebao izgledati njegov posljednji dan u papinskoj službi. Naime, tijekom jutra u Klementinskoj dvorani Apostolske palače primit će sve kardinale koji su u Rimu, a svoje odaje napušta u popodnevnim satima. Sa sobom će uzeti samo osobne bilješke, jer sve ostalo ostaje njegovom nasljedniku.

U Dvorištu pape Damaza u 16.55 sati Benedikta XVI. pozdravit će počasni odred Švicarske garde, a tu će biti i kardinal, državni tajnik Tarcisio Bertone s ostalim dužnosnicima Državnog tajništva. Na vatikanskom helidromu od Pape će se oprostiti i njegov nasljednik na dužnosti dekana Kardinalskog zbora Angelo Sodano. Helikopter bi Benedikta XVI. trebao bi u Castel Gandolfo dovesti oko 17.15 sati, gdje ga dočekuju kardinal Giuseppe Bertello i biskup Giuseppe Sciacca, biskup Albana Marcello Semeraro i gradske vlasti.

Po dolasku, Benedikt XVI. Trebao bi se pojaviti na balkonu Apostolske palače i pozdraviti vjernike, dok će u 20 sati Švicarska garda napustiti Castel Gandolfo. Tog trenutka Apostolska stolica ostaje upražnjena, a Benedikt XVI. postaje počasni papa ili papa emeritus.

 

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist