DuList IN

POSJET CAVTATSKIM MAŽORETKAMA ‘Suze radosnice nakon pobjede su neprocjenjive’

POSJET CAVTATSKIM MAŽORETKAMA 'Suze radosnice nakon pobjede su neprocjenjive'

Jeste li znali kako su Cavtatske mažoretke najstarije mažoretke u Hrvatskoj, a osnovane su početkom sedamdesetih godina? I kako su nakon manje kreativne pauze, ponovno postale prvakinje Hrvatske?

Naime, krajem travnja ove godine održalo se 22. Prvenstvo Hrvatske u mažoret plesu u Solinu. Za zlato su zaslužne mlađe juniorke koje su se okitile zlatom! To nam je bio dobar povod za druženje i razgovor s ovim predivnim mladim djevojakama. Na natjecanju je bilo dvadesetak ekipa iz cijele Hrvatske, od Sinja do Požege, a svoje je znanje pokazalo 750 natjecateljica i natjecatelja. Osim, mlađih juniora, cavtatske mažoretke su se natjecale u kategoriji Duo s rekvizitima, točnije Josipa Barišić i Anđela Rodić, a u kategoriji nastupa s pomponima mažoretke su osvojile četvrto mjesto, a ista ta mjesta zauzele su i mažoretke u u kategorijama juniori i seniori. No, također su se istaknule mažoretke u mini me kategoriji koje su doma vratile s broncom, a žiriju i publici su pokazale tradicionalni mažoret ples. Za njihove koreografije zaslužne su Lucija Urlović, Katarina Stanoš i Ivanka Barišić.

Najstarije mažoretke
Cavtatske mažoretke djeluju u sklopu KUD-a Vlaho Bukovac. Inače su članice HRSAM saveza (Hrvatski savez mažoretkinja) koji djeluje preko dvadeset godina. Ako ste pomislili kako dolaze samo iz Cavtata, pogriješili ste. Vrijedne i mlade mažoretke dolaze iz cijelih Konavala, Župe, Mokošice i Dubrovnika. Cavtatske mažoretke osnovao je Antun Kalačić, a nakon njega vodstvo mažoretki preuzela je grupa entuzijasta pod vodstvom Frana Herendije. Nakon što su se mažoretke ponovno okupile, njihove trenerice su bile Gizela Galoulline, zatim dugogodišnja trenerice Adriana Tomašić. Posljednjih dvanaest godina mažoretke su pod vodstvom trenerice Ane Radojević, dok trenerica Lucija Urlović posljednje četiri godine trenira mlađe juniore.
– Trenutno imamo pedesetak djevojčica i djevojaka, u dobi od 6 do 17 godina. Inače trenirano vikendima, subotom i nedjeljom. No prije samih prvenstava, često imamo probe preko tjedna, za juniore i seniore u večernjim terminima. Mlađim skupinama treninzi obično traju sat, sat i pol, dok starijim skupinama traju i po par sati, ovisno o broju koreografija koje pripremamo – istaknula je trenerica Radojević koja je u svijetu mažoretki od 1987. godine te je plesala do 1998. godine. Nakon završenog fakulteta, vratila se doma i 2003. godine postala jedan od trenera, a samo tri godine kasnije i glavna trenerica.

Brojne nagrade
Od 1995. godine, kad se održalo prvo prvenstvo Hrvatske i kad su osvojile prvu zlatnu medalju pa do danas, Cavtatske mažoretke bilježe kontinuirane uspjehe, a kao najvažnije uspjehe na međunarodnim natjecanjima trenerica je istakn ula treće mjesto u kategoriji Zastave na Europskom prvenstvu 2013. održanom u Amsterdamu te zlatnu medalju u kategoriji Zastave na Europskom prvenstvu 2014. održanom u Slavonskom brodu. Osim dugotrajnih priprema koje su rezultirale ovim brojnim medaljama, Radojević nam je otkrila što je ipak najbitnije što žele ‘usaditi’ u mlade mažoretke.
– Osim razvoja koordinacije, motorike, plesnih koraka i tehnike vrtnje štapa pa do timskog rada, discipline i pravilnog držanja, jako je bitno lijepo i kvalitetno druženje te razvijanje međusobnih odnosa. Što se toga tiče, moram reći kako imamo divnu djecu, divne cure. Vjerujem kako sve one koje su bile dio Cavtatskih mažoretkinja, imaju divne uspomene na ta vremena – rekla je Radojević.
Po pitanju koreografije, Radojević vjeruje kako svaka mažoretka ima svoje favorite, no općenito vole kategorije poput tradicionalnog mažoret plesa, pompona, zastava… Nadalje nam ističe što je najljepše što svaki trener može doživjeti.
– I bez obzira što ponavljamo curama da je najbitnije dati sve od sebe, i da sam rezulat na natjecanju nije bitan, jer uvijek ima netko bolji… Ali kad čujete kako tijekom dodjele medalja prozovu vašu ekipu i kad vidite njihovu reakciju i suze radosnice, to je neprocjenjivo… To je najljepše što trener može doživjeti – istaknula je trenerica.

Ispunjena godina
Što se tiče narednih događanja, osim par nastupa koje planiraju izvesti u Cavtatu u sklopu Cavtatskog ljeta, sljedeće na redu je regionalno natjecanje u Orebiću. Tamo će nastupati kategorija Minime mlađe, a nakon toga slijedi poslastice za koje se mažoretke posebno pripremaju s novim koreografijama. To su Državno prvenstvo u 2018. godini i Europsko natjecanje u Poreču koje će se održati 11. – 14. listopada. A mi našim dragim mažoretkama želimo puno sreće u svim natjecanjima!

Pročitajte još

PRVA NAJAVA ZA KONCERT Grupa Zoster u srpnju na Orsuli!

Dulist

‘Župski pjat’ počeo đirom po vinogradu i radionicom o rogaču

Dulist

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist