Aktualno

POSEBAN PROGRAM Domobrani se sjećaju svih žrtava totalitarnih i autoritarnih režima

POSEBAN PROGRAM Domobrani se sjećaju svih žrtava totalitarnih i autoritarnih režima

Dubrovački domobrani Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima te 150. obljetnicu Hrvatskog domobranstva obilježit će posebnim programom. Najprije će se večeras u 18 sati u dubrovačkoj Katedrali služiti sveta misa zadušnica za sve ubijene i nestale domobrane, a posebno za jedanaest mladića iz zaseoka Šiljegi, svi istog prezimena, Šiljeg, koji su ubijani u razdoblju 1944-1946., u životnoj dobi od 17 do 27 godina. Dubrovački domobrani pozivaju sugrađane na odavanje počasti nevinim žrtvama komunizma.

Potom će uslijediti predstavljanje knjige ‘Tri rata, tri tragedije domobrana’ autora dr. sc. Ivana Jurića iz Metkovića u samostanu svete Klare, dvorana Svetog Ivana Pavla II, s početkom u 19 sati. Ulaz je slobodan!

Također, već tradicionalno, šestu godinu zaredom, Udruga Hrvatski domobran Dubrovnik organizira ‘Elafitsko hodočašće domobrana’, obilježavajući tako Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, s posebnim naglaskom na komunistički, jedan od najkrvavijih režima 20-tog stoljeća uopće.

-Ove će godine, u petak 23. kolovoza hodočašće biti pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH, gđe Kolinde Grabar Kitarović, kojoj se članovi Udruge najtoplije zahvaljuju. Tim činom iskazana nam je iznimna čast, ali i potvrda ispravnosti rada Udruge, glede otkrivanja te obilježavanja i skrbi o stratištima na širem dubrovačkom području, a posebno na Elafitima, gdje su dosadašnjim iskapanjima otkrivene 273 žrtve komunističkog zločina počinjenog za vrijeme i nakon završetka Drugog svjetskog rata – ističu iz Udruge Hrvatski domobran Dubrovnik.

Elafiti su biserna ogrlica koja dubrovački arhipelag pretvara u predivnu nisku. Nažalost, ljepotu i sklad okružja remete Jakljan i Daksa, dva oskvrnuta bisera, dva ‘zabranjena otoka’ tijekom 45 godina jugoslavenskog komunističkog režima. Inače, Elafitsko hodočašće je po mnogo čemu jedinstveno u svjetskim razmjerima, kako po načinu komemoriranja u cjelodnevnoj ophodnji otočjem, ali još više po okrutnosti izvršitelja zločina. To potvrđuju pronađeni ostatci svih nesretnika. Nevine žrtve ekshumirane su bez odjeće, svezanih ruku, a svi su likvidirani metkom u potiljak.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist