Natrag
21.2.2019 11:45

facebook

twitter

google

rss

dulist

Ponovo se otvara ‘crni horizont’

11.6.2013 @ 15:49 Ana Prohaska Kultura
2;2

Podijelite:

Umjetnički paviljon na Lopudu Your Black Horizon otvara se u subotu, 15. lipnja u 19 sati. Slijedeći ideju dijeljenja i prihvaćanja uloge umjetnosti i arhitekture na nekonvencionalnim lokacijama, paviljon je ustanovio smjelu interdisciplinarnu suradnju.

Zaklada Thyssen-Bornemisza Art Contemporary povjerila je posao danskom umjetniku Olafuru Eliassonu i arhitektu baziranom u Londonu, Davidu Adjayeu kako bi začeli sredinu u kojoj su jednodnevni vizualni fenomen i arhitektonski prostor zamišljeni kao “međusobno spojena formula”.

Posjetitelj ulazi u paviljon kroz vanjski hodnik. Funkcija hodnika je da uspori posjetiteljevo kretanje i privuče njegovu pozornost. Unutar paviljona, u kojem nema prozora, tanka horizontalna linija svjetlosti je usmjerena kroz sitan otvor koji se nalazi u razini posjetiteljevih očiju, te okružuje i napada crni prostor, bez smetnje ikakvih objekata.

Umjetnički paviljon je pod TBA21 fondacijom čija je predsjednica gđa Francesca von Habsburg.

– I paviljon i horizont slijede sekvenciju i svjetlost… Posjetitelj se kreće od ulaska u paviljon, gdje vidi prirodnu dnevnu svjetlost koja se filtrira kroz ventilacijska rebra, prema prolazu koji ga vodi u unutrašnjost….a prolaz ga dovodi u crni prostor sa mojim horizontom – istaknuo je Olafur Eliasson.

David Adjaye je dodao kako 'ovaj projekt je spoj jedinstvene šanse da umjetnik i arhitekt dijele isti radni prostor (premda metaforički) kako bi stvarali te udovoljavali zahtjevima jedan drugoga i prilagodili se specifičnom prostoru'.

Kalibriran na posebne uvjete svjetlosti na Lopudu, svjetlost mijenja svoje boje kroz ciklični spektar jednog dana, od izlaska do zalaska sunca, ostavljajući utisak horizontalne linije na samom kraju posjetiteljeve mrežnice oka, aktivirajući sjećanje na prirodni horizont. Nakon izlaska iz paviljona, posjetitelj može nacrtati svoj 'crni horizont' koja ostaje u mrežnici oka još par sekundi, pružajući se između horizonta susjednih otoka Šipana i Mljeta, te na taj način posjetitelj postaje integralni dio samog projekta.

Umjetnički paviljon Your black horizon otvoren je od  15. lipnja do 29. rujna svakim danom od 10 do 19 sati.

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana